avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 361 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata diferentelor la apa
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata diferentelor la apa

În conformitate cu prevederile legale, repartizarea diferențelor de apă rece poate fi făcută ținând cont de unul din cele principii si anume:
- proporțional cu numărul de persoane ce locuiesc într-un apartament;
- proporțional cu consumul;
- in mod egal pe numarul de apartamente din imobil.
Astfel, cade în sarcina adunării generale a proprietarilor din fiecare asociație de proprietari să hotărască ce principiu de repartizare a diferențelor de apă înregistrate aplică. În asociația noastră de proprietari s-a hotărât sa se aplice cel de-al treilea principiu și anume repartizarea diferențelor în mod egal pe numărul de apartamente ale unui imobil, fapt consemnat și în procesul verbal al respectivei adunări generale.
Toate bune și frumoase, până în momentul în care un proprietar al unui apartament din asociație, a refuzat să plătească aceste diferențe, întrucât apartamentul deținut de acesta este nelocuit, și nu se înregistrează consum de apă, astfel ca nu au de unde să apară diferențe la apartamentul respectiv.
În cazul celui de-al treilea principiu de repartizare a diferențelor de apă, nu se face nicăieri specificația dacă apartamentul trebuie să fie locuit sau nu, pentru a i se impune plata diferențelor la apă.
Pentru calculul listelor de plata, asociația de proprietari folosește un program specializat, achiziționat de la o firmă autorizată. Reprezentanții firmei producătoare a programului, întrebați fiind, afirmă ca acesta respectă toate prevederile legale în domeniul asociațiilor de proprietari, deci repartizarea diferențelor de apă se face în mod egal tuturor apartamentelor din imobil, fie că sunt locuite sau nu, dacă în adunarea generală s-a hotărât adoptarea acestui principiu.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 08:53, 11 Octombrie 2016
Daca modalitatea de repartizare supliment consum apa a fost dispusa de adunarea generala,conform dispozitii in vigoare,hotararea este obligatorie pentru toti proprietarii
Programatorii v-au spus adevarul.
Principiul de repartizare al diferentei de consum este hotarat de asociatie, iar programul respecta acest principiu ales de beneficiar.

Daca s-a hotarat sa se repartizeze egal tuturor apartamentelor, ce mai e de discutat?
Diferentele nu se inregistreaza numai din consumul individual, mai sunt si alte cauze pentru care nu poate fi invinovatit nimeni, deci suporta "paguba" cu totii, ca locuiesc sau nu in imobil.
Daca in AG s-ar fi stabilit ca se tine totusi cont ca cei care lipsesc sa nu plateasca, atunci programul ar fi raspuns acestei dorinte expres exprimate.
sorinstanciu a scris:

În conformitate cu prevederile legale, repartizarea diferențelor de apă rece poate fi făcută ținând cont de unul din cele principii si anume:
- proporțional cu numărul de persoane ce locuiesc într-un apartament;
- proporțional cu consumul;
- in mod egal pe numarul de apartamente din imobil.

Nu exista "prevederi legale" conform carora sa se repartizeze pierderile sau diferentele de apa asa cum spuneti dumneavoastra. Dar criteriile expuse pot fi flosite in adoptarea unui regulament al asociatiei pentru gestionarea consumului de apa. La cele trei criterii se mai poate aduga inca unul:
- proportional cu cota parte indiviza de proprietate (suprafata utila a fiecarui apartament).
Astfel, cade în sarcina adunării generale a proprietarilor din fiecare asociație de proprietari să hotărască ce principiu de repartizare a diferențelor de apă înregistrate aplică.

Nu sunt in sarcina adunarii generale stabilirea acestor "principii".
Criteriile dupa care se repartizeaza diferentele de apa sunt legate de cauzele aparitiei acestor diferente, cauze diverse si discutate mult pe acest forum dar si prezentate pe paginile de net ale furnizorilor de apa. Amintesc unele cauze: defectiuni ale instaltiilor comune de alimentare cu apa, defectiuni ale instalatiilor individuale de apa, avarii, sustrageri de apa, folosirea apei pentru spalat spatiile comune, folosirea apei pentru udatul florilor de langa bloc, defectarea apometrului general sau a apometrelor individuale... diferenta de clasa intre apometrul general si cele din apartamente.
Daca va uitati la aceste cauze (mai sunt si altele) nu cred ca pierderea sau diferenta de apa ar putea fi recuperata folosindu-ne de repartizarea acesteia in mod egal pe fiecare apartament, fara a tine cont de consum, de persoane....

Regulamentul de gestionare a apei se intocmeste si se adopta in comitetul executiv si nu in adunarea generala. Sigur ca se aduce la cunostinta prin afisare, se aduce la cunostinta participantilor la adunarea generala asa cum se aduce la cunostinta si sistemul propriu de penalizari. Asa, prezentand, discutand, pot apare idei si solutii mai bune iar acestea pot fi adopatate, modificate...
Probabil ca cel mai bun regulament de gestionare a apei ar trebui sa cuprinda repartizarea diferentelor, in anumite limite, in trepte, pe toate criteriile amintite mai sus.
Gasiti un exemolu de asemenea regulament postat pe acest forum la "Documente utile".
Adoptati un asemenea regulament si solicitati firmei cu softul sa-l adapteze la cerintele asociatiei dumneavoastra.
In momentul de fata nu este corect modul de repartizarea apierderilor asa cum o faceti, chiar daca asa a hotarat adunarea generala. Adunarea generala se conduce de presedinte, de comitet, iar la vot se pune ceea ce este legal si nu pe langa lege.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Repartizare pierderi de apa rece si calda marin53 marin53 In ultima perioada de timp in asociatia noastra de proprietari au fost constatate diferente intre contorul general si suma contoarelor individuale, de apa rece ... (vezi toată discuția)
Pierdere apa orsaia2006 orsaia2006 cum este correct , moral sa fie impartita pierderea de apa???comitetul poate decide sau adunarea generala???exista legislatie ?????ce spune???? (vezi toată discuția)
Repartizarea diferentelor de apa SelaruMarian SelaruMarian Doresc sa ma informez care este criteriul de repartizare al diferentei rezultate dintre consumul inregistrat de apometrul general si apometrele de ... (vezi toată discuția)