avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... inginer- scutire impozit
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

inginer- scutire impozit

Buna ziua!
Ca proaspata absolventa de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei, specializarea Retele si Software de Telecomunicatii in cadrul Universitatii Politehnica, dupa noul plan de invatamant de 4 ani, pot beneficia de scutirea de impozit conform Ordinului 250/2004 ?
Mentionez ca am dus angajatorului adeverinta care tine locul diplomei de inginer deoarece diploma nu a fost tiparita de catre facultate inca. Raspunsul angajatorului a fost sa mai astept...si am asteptat 1 luna de zile iar cand am cerut noi lamuriri mi s-a spus sa mai astept iar pentru ca nu sunt siguri ca ma incadrez la deducerea de impozitul pe venit...de unde vine aceasta nesiguranta? Angajatorul a procedat corect? Am dreptul sau nu sa beneficiez de aceasta scutire?
Va multumesc anticipat!

O zi frumoasa
Cel mai recent răspuns: andad , utilizator 19:45, 23 Noiembrie 2010
pe ce post sunteti incadrata? Care e profilul activitatii angajatorului?

ord 250/2004:
Art. 1. - Angajatii agentilor economici care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei in conformitate cu legislatia in vigoare, al caror obiect de activitate include crearea de programe pentru calculator (cod CAEN 7221, 7222), precum si angajatii persoanelor juridice romane de drept public beneficiaza de scutirea de impozit pe venit, in conformitate cu prevederile art. 56 alin. (4) lit. l) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:

1. posturile pe care sunt angajati corespund listei cuprinzand ocupatiile mentionate in anexa nr. 1;
2. postul face parte dintr-un compartiment specializat de informatica, evidentiat in organigrama angajatorului, cum ar fi: centru de calcul, directie, departament, oficiu, serviciu, birou, compartiment sau altele similare;
3. au diploma de absolvire a unei forme de invatamant superior de lunga durata, eliberata de o institutie de invatamant superior acreditata, avand inscrisa una dintre specializarile: Automatica, Calculatoare, Informatica, Matematica, Cibernetica, Electronica, respectiv una dintre specializarile cuprinse in anexa nr. 2, si presteaza efectiv una dintre activitatile prezentate in anexa nr. 1;
4. angajatorul a realizat in anul fiscal precedent si a inregistrat distinct in balantele analitice, ca urmare a activitatii de creare de programe pentru calculator destinate comercializarii pe baza de contract, un venit anual de cel putin echivalentul in lei a 10.000 dolari S.U.A. (calculat la cursul de schimb valutar mediu lunar comunicat de Banca Nationala a Romaniei, aferent fiecarei luni in care s-a inregistrat venitul) pentru fiecare angajat care beneficiaza de scutirea de impozit pe venit.
daca indeplinesti toate conditiile impuse de lege ,beneficiezi de scutire
Va multumesc foarte mult pentru raspuns!
Sunt incadrata pe un post de Inginer Front Office- suport tehnic, iar angajatorul are profil tehnic in domeniul Telecomunicatiilor.
Eu consider ca sunt indeplinite toate conditiile...dar angajatorul are dubii asupra specializarii : RETELE SI SOFTWARE DE TELECOMUNICATII...credeti ca nu se incadreaza aceasta specializare? ideea e ca am terminat facultatea in format de 4 ani iar colegii care au termin cu 5 ani beneficiaza de acesta scutire de impozit...desi s-au schimbat in cadrul facultatii putin denumirile specializarilor, atat cei de 5 ani cat si cei de 4 ani au urmat aceeasi programa...
As vrea sa-i pot argumenta angajatorului ca totusi am dreptate (daca am). :)
O zi cu spor!
Eu consider ca nu are importanta ca tu ai terminat ciclul de 4 ani, in loc de 5, si ca licenta da dreptul la scutire de impozit (in prezent a fost desfiintat invatamantul de scurta durata, si nu se poate sustine ca tu ai terminat studii de scurta durata. Diferenta intre scurta si lunga durata nu mai exista.)

Nici faptul ca inca nu ti s-a eliberat diploma de licenta nu are importanta, adeverinta aceea tinanad loc de diploma.

Cred ca problema reala este daca specializarea ta este dintre cele enumerate.
In plus de ceea ce a citat Grace_r, din anexa ordinului, rezulta urmatoarele specializari:

1. Automatica si informatica industriala
2. Calculatoare, Inginerie electrica si calculatoare
3. Electronica, Electronica aplicata, Electronica si telecomunicatii, Comunicatii
4. Matematica, Matematica informatica
5. Informatica, Informatica economica, Informatica aplicata
6. Cibernetica si informatica economica, Cibernetica si previziune economica, Contabilitate si informatica de gestiune.

Lista din lege nu este orientativa, din pacate, si nici actualizata cu sp[ecializarile actuale.
Inteleg de ce angajatorul este reticent in cazul unei specializari diferite, pentru ca el nu este nici universitate, nici minister, sa investigheze si sa echivaleze specializari intre ele.
In plus, la un control, risca sa aiba mari probleme pentru ca a aplicat scutirea de impozit fara sa fie indeplinite toate conditiile din ordin, sa fie pus sa plateasca sumele neretinute + penalitati, plus eventuale amenzi sau sanctiuni penale (nu sunt sigur, dar cred ca neretinerea sumelor de impozit este infractiune).
Deci, eu zic ca daca angajatorul este dispus sa isi asume acest risc, poate sa incerce, dar aceasta decizie este complet la latitudinea lui, si daca el nu este dispus sa isi asume riscul, nu poti sa il constrangi in niciun fel. Mai cred si ca el este momentan la fel de nedumerit ca si tine, si poate cauta solutii sa te ajute...

@ laura: sa stii ca pe acest forum am mai vazut discutii ale unor ingineri care au intampinat probleme similare (cu search dupa scutire impozit, sau programatori poti sa vezi ce probleme au mai fost).

Dupa parerea mea, in domeniul IT, lista din ordinul acela este depasita, pentru ca denumirile specializarilor se tot schimba, iar ordinul nu este modificat corespunzator, si este doar o chestiune de timp pana va deveni complet inaplicabil pentru proaspetii absolventi.
Cred ca mai gresesc si universitatile care tot schimba denumirile specializarilor, de la an la an. Nu stiu care sunt motivele pentru asta (or fi intemeiate, sau doar suna mai bine sa adaugi cine stie ce terminologie), si ma intreb daca, propunand noua denumire, se gandeste cineva la perderea acestei facilitati de catre absolventi...
Ultima modificare: Joi, 27 August 2009
smeagull, utilizator
Va multumesc tuturor pentru raspunsul promt la aceasta problema.
Am decis sa merg la facultate si sa fac o cerere catre Decan prin care sa-mi elibereze o adeverinta in care sa fie specificata clar una din specializarile mari din care face parte specializarea mea...Apoi las departamentul de Resurse Umane sa-si faca datoria. Astfel, am certitudinea ca denumirea nu va mai fi un obstacol....oricum, va voi anunta cum au evoluat lucrurile...

Spor la lucru!

Alte discuții în legătură

Programatori/analisti programatori fara studii de specialitate nicolebanarie nicolebanarie Un \"Bine v-am gasit!\" tuturor, in primul rand. Nelamurirea mea e simpla: vreau sa stiu in ce masura se poate angaja cineva la o companie particulara pe un ... (vezi toată discuția)
Scutire impozit programatori in 2011 kingcbc kingcbc Doresc sa stiu daca programatorii mai beneficiaza si in 2011 de scutire de impozit la salarii? Lucrez ca programator de 3 ani la o firma de IT si web design ... (vezi toată discuția)
Absolvent forma scurta / absolvent forma lunga ! help ! Alexandru_C Alexandru_C Buna ziua, Am o mare nelamurire. Sunt absolvent de colegiu, sunt angajat intr-o multinationala pe un post de programator. Salariul meu brut este de 1800 ... (vezi toată discuția)