avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Demolare perete camara
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Demolare perete camara

Buna ziua,

Am cumparat de curand un apartament intr-un bloc vechi. L-am cumparat prin imprumut bancar. Acum am inceput sa-l renovez si as fi vrut sa daram peretele de la camara. Acest perete este unul foarte subtire (de 8-9cm) din beton. Bineinteles ca nu o sa il dau jos decat dupa ce primesc Autorizatie de Constructie. Acum sunt la primul pas si anume am cerut bancii la care am facut imprumutul acordul pentru aceasta lucrare.
Din pacate ma lovesc de o problema. Vecinul de deasupra este impotriva demolarii acestui perete.
Intrebarile ar fi urmatoarele:
- Daca obtin Certificatul de Urbanism pt demolare, va trebui sa cer acordul Asociatiei de Proprietari din bloc. Un singur vecin daca nu este de acord cu inlaturarea acestui perete nu pot obtine acea hartie?
- Daca obtin Acordul Asociatiei (in bloc au mai fost inlaturati acesti pereti si de alti proprietari) si apoi merg mai departe cu actele si obtin Autorizatia de Constructie, vecinul imi poate crea probleme? Spune el ca ma da in judecata.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 15:09, 18 Octombrie 2016
La cererea adresata la Urbanism trebuia anexat un proiect modificator intocmit de catre un proiectant autorizat.
De regula, astfel de pereti nu sunt de rezistenta, proiectantul intocmeste proiect de demolare si se obtine certificatul de urbanism/ autorizatia de ctie,/ avizul Inspectoratului teritorial in ctii.
La solicitarea autorizatiei de ctie. de la primarie va trebui anexat si acordul asociatiei de proprietari, care in mod normal se obtine, mai ales in conditiile in care astfel de lucrari s-au mai efectuat anterior. Vecinul dvs. va trebui sa se supuna hotararii majoritatii locatarilor.
Din expunere rezulta concret ca nu este perete de rezistenta
Dupa ce obtineti proiectul tehnic solicitati autorizatia de demolare,de constructie ,certificat de urbanism,documente pe care ulterior le depuneti in copie la asociatia de proprietari pentru completare carte tehnica constructie si la ocpi
Pentru pereti care nu intra in structura de rezistentas a constructiei,nu este necesar acordul vecinilor/asociatiei de proprietari
Problema este,cronologic, in felul urmator:
Nu va trebuie acordul bancii.
Se depune cerere la primarie pentru eliberare C.U. in vederea " Demolare parate camara" sau "Amenajari interioare".
Prin CU vi se vor impune niste conditii si avize,adica:
in primul rand intocmirea unei documentatii faza DTAC,expertiza tehnica,acord ISC.
daca prin CU vi se cere acordul vecinilor,acesta se va lua doar de la vecinii alaturati,adica cei cu care aveti pereti comuni,cel de deasupra si cel de dedesubt.
Sa stiti ca aceste chestii difera si de la primarie la primarie,prin diferite HCL-uri.
Cel mai bine,consultati un proiectant autorizat.Daca va apucati sa faceti lucrarea si vecinul se tine de capul dvs.,amenda este f.mare(10.000 lei-da,zece mii lei-cf.ultimelor modificari la legea 10,din oct.2015).
Chiar daca s-ar demola 20 de caramizi dintr-un perete,fie el si de 7.5cm,12,5,15-neportant, numai un expert pe baza unei expertize tehnice se poate pronunta,chiar daca este evident ca interventia nu afecteaza cladirea.La fotbal si la constructii se pricepe toata lumea,dar raspunde numai antrenorul si expertul.
Succes.
Scuze celor care au avut amabilitatea de a se implica si au incercat sa raspunda, dar nu inteleg de ce faceti atatea prescurtari de nu se intelege mai nimic din ceea ce vreti sa exprimati.
@gigipopa,
Ce insemna ctii? V-am mai rugat sa nu mai faceti asemenea prescurtari si sa scrieti asa cum vorbiti.
@tzuku51,
Ce inseamna DATC, CU, ISC?
@aigab,
Cateva precizari pentru dumneavoastra si ceilalti:
Trebuie acordul bancii pentru orice modificare constructiva si faceti bine ca incercati sa faceti totul legal.
Orice modificare costructiva necesita aprobari, avize si uneori proiect.
Peretii ce fac parte din structura de rezistenta nu se modifica pentru ca niumeni nu o sa aprobe un asemenea proiect.
@ynocentta, spune ca:
Pentru pereti care nu intra in structura de rezistentas a constructiei,nu este necesar acordul vecinilor/asociatiei de proprietari

Total gresit. Adevarul este altul. Pentru peretii care fac parte din structura de rezistenta nu se iau in discutie pentru ca nu are voie nimeni sa se atinga de ei. Abia la peretii care nu sunt de ezistenta se poat aduce modificari dar cu acordul vecinilor direct afectati si a conducerii asociatiei de proprietari.

ctii. egal constructii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decupare gol de usa in perete de rezistenta - bloc pe cadre de beton CristiACB CristiACB Buna ziua. Sunt presedintele de Asociatie al unui bloc cu 10 etaje. De curand la etajul 6 al blocului s-a mutat cineva care a dat jos de pe pereti tot ce a ... (vezi toată discuția)
Demolare pereti neportanti in apartament LNX91 LNX91 Salut, am de demolat 2 pereti neportanti, am experitza tehnica si totul e ok, am scos certificatul de urbanism in care se mentioneaza la \"Alte acorduri\" ... (vezi toată discuția)
Demolare pereți exteriori bună ziua! locuiesc într-un bloc turn cu 9 etaje plus terasă. ... carmen.rugina carmen.rugina Bună ziua! Locuiesc într-un bloc turn cu 9 etaje plus terasă. Blocul are trei scări, iar din punct de vedere administrativ este împărțit în două ... (vezi toată discuția)