avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 623 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... este incalcat accesul liber la justitie? Art. 483 ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

este incalcat accesul liber la justitie? Art. 483 alin. (2) din ncpc

Intr-un conflict de munca, in calea de atac a apelului, partea a renuntat la unul din drepturile de care dispunea (admis in prima instanta), si recunoscut de codul muncii. S-a admis cererea si instanta de apel a respins capatul de cerere cu privire la acest drept.
Decizia Curtii de Apel este definitiva si nu poate fi supusa recursului.
Comform art. 38 din codul muncii, salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute de lege, orice tranzactie de acest fel fiind lovita de nulitate.
Cu alte cuvinte decizia Curtii de Apel este lovita de nulitate, insa nu poate fi supusa recursului datorita art. 483 alin. (2) din ncpc.
Partea a facut recurs si a invocat motive de nelegalitate ale deciziei Curtii de Apel, insa recursul este inadmisibil.
Se incalca dreptul la accesul liber la justitie?
Cel mai recent răspuns: codulmuncii , utilizator 15:49, 18 Octombrie 2016
Nu se incalca nimic, fiti seriosi...
Partea pare ca a renuntat la dreptul de a mai cere in instanta dreptul care ii este recunsocut de codul muncii, or asta se poate.
E un fel de aplicare in parctica a principiului ""Dumnezeu (a se citi Codul muncii) iti da, dar nu ti baga in traista", mai ales cand tu tii traista strins inchisa cu ambele maini.
Acest fel de renuntare este interzisa de lege, si oricat ar vrea salariatul nu poate renunta la dreptul ce i se cuvine prin lege, iar orice tranzactie prin care se urmăreşte renunţarea la drepturile recunoscute de lege salariaţilor sau limitarea acestor drepturi este lovită de nulitate.
Important este daca se incalca dreptul la accesul liber la justitie in incercarea de a anula aceasta "tranzactie", intruca conform art. 38 din codul muncii hotararea este nula.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tranzactie de renuntare la drepturile salariale juhasz janos juhasz janos Buna ziua,incep cu un istoric despre situatia care ne macina si nu vedem o solutie,si vreau si eu sa aflu o opinie din partea dvs. suntem societate comerciala ... (vezi toată discuția)
Se poate trece absent nemotivat in data de 24 ianuarie dacă ... cristinaferaru cristinaferaru Se poate trece absent nemotivat in data de 24 ianuarie dacă nu mă duc la lucru.? (vezi toată discuția)
Sunt permise tranzactiile in litigiile de munca? menoin menoin intr-un proces care avea ca obiect un litigiu de munca, contestarea deciziei de concediere, instanta de fond a respins \\"cerea partilor de a se lua act de ... (vezi toată discuția)