avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Sulta
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Sulta

Buna ziua , sunt aproape de finalizarea partajului inceput in 2013 ..

Partajam un apartament de 3 camere evaluat la 45.900€ si care este luat prin prima casa in 2009 decembrie pentru care se plateste o rata de 1250 lei si al carui sold actual este de 50.000 € , mobilier si elecrocasnice in val. de 1500 € si o masina care a fost deja vanduta de fostul sot cu 1500€ .

In ceea ce privesc bunurile ne am inteles ca cel care ramane cu casa sa ia mobila si electro si celalat masina / sa compensam ...

Problema este casa !!!
Apartamentul nu face nici 40000€ si stiu sigur pentru ca am actele de vanzare cumparare al unui apartament identic cu al meu de pe etaj cu mi
ne care s a vandut in ian 2016 cu 39000€ Cu aceleasi imbunatatiri si e pozitionat stradal fata de noi care suntem pe spate !:sorry:
Creditul ramas de plata este de 50.000 € MAI MULT DECAT FACE CASA !!!

Fostul sot vrea 15000 € sulta pentru ca de la divort (20.10.2012) achita singur ratele, am incercat sa ma inteleg cu el iar partea pentru copil sa i o platesc dupa 5 ani .. Am mers la banca si ma incadrez sa preiau creditul insa nu pot face credit pentru 15000 € ..

Intrebarea este : daca imi este mie atribuit bunul iar pretul ap este sub credit cat i s ar cuveni fostului sot ?!

In cat timp trebuie platita sulta sau cum pot prelungi perioada in asa fel incat sa pot lua alt credit ( 5 ani nu pot lua nimic!) ce intelegere as putea face cu fostul sot sa fie sigur ca ii dau banii ?!

Daca ramane el cu casa ce risc si care ar fi sulta pe care as putea o primii ?!

Nu vreau sa pierd casa deoarece am un baietel care implineste 8 anisori in decembrie si nu vreau sa sufere !

Va multumesc tare mult pentru raspunsuri !
Cel mai recent răspuns: GabrielaC81 , utilizator 13:40, 25 Octombrie 2016
Dpdv strict economic, daca apartamentul are valoare de piata de maxim 39.000 Euro iar d-voastra mai aveti de platit 50.000 euro, o varianta mai avantajoasa este sa va mutati cu copilul intr-un apartament mai mic in chirie si sa-i lasati apartamentul lui, poate luati si ceva sulta. Nu va inhamati la un credit asa mare, e extrem de riscantr si nu merita nervii cu atat mai mult cu cat evaluarea apartamentului e peste pretul pietei.
Sunt de aceeaşi părere cu antepostatorul meu.
Renunţaţi la acest apartament în favoarea fostului soţ, chiar fără nici o pretenţie.
Sunteţi în următoarea situaţie, dacă insistaţi să rămâneţi în apartament:
1.O rată lunară de 1250 lei de acum încolo încă mulţi ani, adică în loc de chiria de care vă feriţi, întreţineţi banca şi datoria tot creşte
2.O datorie de 15000 euro de dat soţului, pe care nu aveţi de unde o achita.
Bănuiesc că soţul caută să vă convingă să preluaţi apartamentul.
Deci, dacă soţul refuză să-l preia, unica soluţie este vânzarea apartamentului, achitarea datoriei la bancă şi mutarea dvs. în chirie.Rămâne o datorie la bancă de cca 10000 euro, Practic, din 2009 până azi dvs. şi soţul aţi plătit doar dobânda băncii.
Din ratele plătite împreună, v-ar reveni cca 4800 euro, dar acest calcul nu chiar este real, totul ar trebui să se raporteze la valoarea de piaţă a bunului.
Pentru ambii, păstrarea apartamentului în continuare este pagubă curată, până astăzi, apartamentul vă costă 50000 euro+ 23000 euro plătiţi băncii, deci 73000 euro, iar valoarea reală este 39000 euro. Cu trecerea timpului, preţul acestuia va tot creşte, iar valoarea de piaţă nu va ţine ritmul creşterii datorate dobânzii băncii, dimpotrivă, poate să şi scadă.
Corect este ca pierderea să o suportaţi proporţional, adică vindeţi şi suma obţinută o raportaţi la 73000, procentul obţinut îl înmulţiţi cu 15000 şi aceea va fi datoria dvs. faţă de soţ, 50000 - suma obţinută din vânzare = datoria la bancă, pe care o împărţiţi în mod egal cu sotul şi vă mutaţi în chirie.
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Octombrie 2016
Martonze, utilizator
Si eu va recomand sa luati in vedere renuntarea la apartament, in cativa ani va veti repune pe picioare si vor aparea alte oportunitati, uneori statul in chirie nu e chiar bau-bau. Eu am o fetita de 3.5 ani, trecem si noi prin divort, noi stam si acum in chirie si abia in cativa ani voi avea in vedere achizitia unui apartament.

Este o mare diferenta intre soldul creditului este 50.000E sau mai avem de plata 50.000E

Dar pentru o recomandare mai viabila dpdv economic trebuie sa mai furnizati cateva elemente:

1. De la data divortului dvs. si sotul ati continuat sa traiti sub acelasi acoperis, in speta apartamentul partajabil? Daca da, atunci pretentia sotului de a primi de la dvs. sulta in valoare de 15.000E este absolut absurda intrucat si el a locuit acolo deci ce a facut el este ca a platit si jumatatea dvs din "costul locuirii" in acel apartament. Deci cel mult el va poate cere 7.500 E nici decum 15.000E. Daca el doar a platit rata si doar dvs. ati stat acolo, da, trebuie sa ii platiti acei 15.000E

2. De la data divortului dvs. nu ati facut nicio plata? Cine plateste in continuare ratele pana la solutionarea partajului? Aceeasi mentiune ca si mai sus, atata timp cat locuiti acolo trebuie sa platiti macar jumatate din rata pentru a nu va creste de acum incolo datoria fata de sot

3. La ce bani pentru copil va referiti ca doriti dvs. sa i-o platiti dupa 5 ani? "partea pentru copil sa i-o platesc dupa 5 ani"?

4. Daca dvs. renuntati la apartament, nu prea aveti ce sulta sa primiti pentru ca pe parcursul celor 3 ani in care ati participat la plata ratei e ca si cum v-ati platit partea dvs de "cost al locuirii"

Copilul dvs va suferi doar daca dvs ii inoculati ca a nu avea casa e o suferinta sau ca a sta in chirie e bau-bau. Daca alegeti sa stati in chirie, cautati o chirie fie langa serviciul dvs. fie langa scoala, astfel ca macar pentru una din ele sa nu petreceti mult timp pe drum.

Eu va sugerez sa incercati sa mai discutati cu sotul sa vedeti daca darea in plata este o solutie pentru amandoi, caci creditul clar nu e prea avantajos daca mai aveti de platit 23 de ani adica real veti mai plati inca vreo 77.500E afara de ceea ce ati platit pana acum adica aproximativ. 23.500E. Ganditi-va bine daca doriti sa platiti 101.000E (sau putin mai mult, niciodata mai putin) pentru ceva care valoreaza sub 40.000E acum si pe langa care trebuie sa ii mai platiti si sulta sotului. Insa intrebarea e daca ziceti ca partajul deja dureaza de mai bine de 3 ani, avocatul dvs ce pazeste? Nu va sfatuieste cum e mai bine pt dvs? Si daca este corecta suma pretinsa de sot?
Doamna spune că şi-au cumpărat apartamentul prin "Prima casă" şi citeam că darea în plată nu se admite pentru imobilele cumpărate prin "Prima casă"
Da, asa este, am citit si eu acum, NU se aplica pentru Prima Casa. Oricum a fost o referire gresita din partea mea intrucat darea in plata se aplica cazurilor dovedibile in care titularul de contract se afla in imposibilitate de plata. Ori inteleg ca nu e nici cazul doamnei nici fostului ei sot.

In cazul acesta eu cred ca cel mai Okay dpdv economic este ca doamna sa ii cedeze apartamentul sotului fara nicio pretentie.

In caz ca doamna doreste sa preia creditul, chiar si asa neavantajos economic cum este, sa vorbeasca clar cu sotul ca mai mult de 7000-7500E sulta nu este cazul sa ii dea. Sotul fie asteapta amiabil recuperarea banilor intr-un termen stabilit de comun acord, fie va executa silit pe salariu.

Intrebarea e daca se va pune poprire pe salariul dvs., dvs mai puteti plati si rata si sa intretineti si copilul? Pensie alimentara s-a stabilit? Domnul o plateste?
Ultima modificare: Marți, 25 Octombrie 2016
GabrielaC81, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Excludere co-platitor/co-debitor din credit prima casa dupa partaj Andrey28 Andrey28 Buna ziua! As avea ne voie de ajutor cu un raspuns la urmatoarea speta: In urma partajului din urma cu cativa ani s-a stabilit ca la mine sa ramana ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, sunt divortat cu un copil minor, iar in momentul de ... AlexandruB10 AlexandruB10 Buna ziua, Sunt divortat cu un copil minor, iar in momentul de fata am ajuns la partaj. Initial, decizia mea a fost sa las apartamentul cumparat impreuna ... (vezi toată discuția)
Credit nevoi personale - divort fara partaj, plata efectuata doar de unul dintre soti Koresan Koresan Sunt in divort cu sotul, am luat impreuna in 2008 , un credit de 50.000 euro pe 35 ani, eu fiind debitor, el codebitor In prezent, numai eu sunt nevoita sa ... (vezi toată discuția)