Mama mea a decedat in urma cu 3 ani in Grecia si este inmormantata acolo. Am obtinut un extras de deces de la statul grec insa nici unul din membri familiei nu a fost in tara sa declare decesul ei. Sunt nevoita sa obtin certificatul de deces romanesc pentru a rezolva alte probleme si din acest motiv va rog sa-mi spuneti care sunt pasii care trebuiesc urmati si ce documente imi sunt necesare.
Buna ziua,
Ce trebuie făcut în străinătate
- urmare a încetării din viaţă a unui cetăţean român, în străinătate, în prima fază, se va înregistra fapta la autorităţile competente din ţara în care s-a produs
- certificatul/ extrasul de deces va cuprinde, obligatoriu, datele decedatului precum şi ale părinţilor acestuia;
- IMPORTANT, la primirea certificatului/ extrasului de deces, acesta SE VA CITI, astfel încât informaţiile înscrise în acest document să corespundă întocmai cu datele de identitate corecte ale defunctului.
- !!! Dacă constataţi că există greşeli insistaţi la emitent să le corecteze
certificatul/ extrasul de stare civilă va fi APOSTILAT la autorităţile competente ale statului care a încheiat căsătoria (în străinătate), pe cheltuiala şi efortul persoanelor interesate (vezi aici informaţii referitoare la APOSTILLE).
2. Ce trebuie făcut în România
- Transcrierea certificatelor şi extraselor de stare civilă se efectuează cu aprobarea primarului, în baza avizului prealabil al D.E.P. Judetean.
- aparţinătorul/ persoana interesată, în termen de 6 luni, să solicite la Primăria locului său de domiciliu TRANSCRIEREA certificatului/ extrasului de deces.
3. În acest sens se vor face următoarele:
- LA TRADUCĂTOR AUTORIZAT se traduce în integralitate certificatul/ extrasul de deces, emis în străinătate;
- certificatul de deces din străinătate se ataşează la traducerea efectuată
- LA NOTARUL PUBLIC se legalizează: traducer(ea/ile) copia certificatului/ extrasului de deces (integral) - dacă nu s-a procedat conform * ;
- LA COPIATOR (XEROX) se execută fotocopii de pe:
- certificatul de naştere şi căsătorie al persoanei decedate;
- buletinul (cartea) de identitate/ paşaportul defunctului;
- cartea de identitate a solicitantului.
4. Acte necesare (se vor citi cu atenţie indicaţiile de mai sus)
Dacă s-au citit cu atenţie indicaţiile de mai sus, se poate pregăti un opis cu:
- Certificatul/ extrasul de deces, CU APOSTILLE, emis de autorităţile competente din străinătate, care să cuprindă datele corecte ale defunctului – original şi copie legalizată (la notar);
- Traducerea legalizată a certificatului/ extrasului de deces, făcută în România, la traducător autorizat şi legalizată la notar – original;
- Cartea de identitate privind solicitantul (original şi copie);
- Certificatul de naştere şi căsătorie al defunctului (emise în România) - original şi copie;
- Buletinul/ cartea de identitate/ paşaportul defunctului;;
- Taxe
5 Locul depunerii cererii,
- cererea şi actele necesare transcrierii se depun la, Compartimentul de Stare Civilă, din cadrul primariei.
Buna seara.
Va rog spuneti-mi cum procedez pentru transcrierea certificatului de deces al socrului meu decedat in strainatate , al cărui nepot este minor , al cărui unic fiu a decedat si de sotie este divorțat.
Eu nu port numele lor , dar fiul meu este recunoscut.
Pot depune eu actele la Primaria orasului meu de domiciliu?
Multumesc.