avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajatorul poate scoate la pensie pe cineva daca el ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajatorul poate scoate la pensie pe cineva daca el nu vrea

Cine e priceput si poate sa-mi raspunda la o intrebare referitoare din codul muncii?
Daca angajatul indeplineste cele doua conditii pentru a se pensiona, dar el nu face cerere catre casa de pensii si nici catre angajator, salariatului ii inceteaza contractul de munca automat sau inca poate lucra in continuare daca el vrea?! Angajatorul e obligat sa -i inceteze contractul de munca si sa -l trimita la pensie? Se asteapta mai intai decizia de pensionare daca angajatul isi depune singur dosarul pentru pensie, apoi ii inceteaza contractul de munca?! Daca nu isi depune dosarul ca nu vrea sa se pensioneze, firma angajatoare are dreptul sa o trimita acasa im baza art. 56 alin. 1 punctul c???!!!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:35, 27 Octombrie 2016
I se va inceta contractul de munca, conf 56.1.lit.c din CM, in momentul in care va primi decizia de pensionare sau la varsta de 65 de ani daca este barbat si 63 daca este femeie.Dar poate sa fie reangajat dupa aceasta procedura fara nicio problema , urmand sa primeasca si pensie dar si salariu.
Ultima modificare: Joi, 27 Octombrie 2016
laritzu, utilizator
Potrivit art.56 alin.1 lit.c teza I C.mun., c.i.m. inceteaza de drept la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare.

Încetarea de drept a contractului individual de muncă reprezintă încetarea prin efectul legii a raporturilor de muncă, independent de voința vreunei părți (fie a angajatorului, fie a slariatului).

Prin urmare, angajatorul va constata ca este incetat de drept raportul de munca in baza art.56 alin.1 lit.c coroborat cu art.56 alin2. C.mun.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie limita de varsta Daliborka Daliborka Buna ziua as avea o nelamurire daca de exemplu am un angajat care este nascut in 19.09.1952, este obligatoriu sa intre anul acesta in pensie de limita de ... (vezi toată discuția)
Cumularea pensiei pentru limită de vârstă cu salariul MirceaNicolescu MirceaNicolescu Din moment ce legea permite cumularea pensiei pentru limită de vârstă cu salariul, depunerea dosarului de pensie, emiterea deciziei şi intrarea efectivă ... (vezi toată discuția)
Reangajare pensionar comoserv comoserv Salariatul aduce decizia de pensionare pentru limita de varsta. Doresc sa-l reangajez,trebuie sa-i incetez contractul si sa-i fac altul? Care este baza ... (vezi toată discuția)