avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 683 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Continuare divort in cazul decesului uneia dintre parti
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Continuare divort in cazul decesului uneia dintre parti

Buna ziua,

As dori sa stiu daca, in situatia in care se incepe un proces de divort cu acordul partilor iar unul dintre soti decedeaza inainte de finalizarea divortului, procesul poate fi continuat de catre mostenitori.

Multumesc.
Buna ziua,
DA!
Intrebarea este care ar fi sensul?
Problema mostenirii nu se poate pune petru ca partea care nu a decedat mosteneste atata timp cat, decesul s-a produs pana la momentul cand divortul a ramas definitiv.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu prea vad cum, depinde de momentul decesului, daca s-a ajuns la prim termen sau nu, a cui e culpa pentru divort si de muuuulte elemente procedurale. Si dovezi.
Personal, nu vad cum in situatia descrisa de dv. ar fi admis divortul din culpa exclusiva a sotului ramas in viata, atata timp cat actiunea e divort prin acord. Discutabil e si daca, procedural, mostenitorii pot modifica actiunea, de exemplu.
In teorie, ar trebui sa o poata modifica, insa in practica, imi e greu sa vad o decizie pronuntata din vina exclusiva a unuia dintre soti dupa ce actiunea initiala a fost divort prin acord.
Daca e prin acord, nu.
Art. 380

Continuarea acţiunii de divorţ

(1) În situaţia prevăzută la art. 379 alin. (1), dacă soţul reclamant decedează în timpul procesului, moştenitorii săi pot continua acţiunea de divorţ.

(2) Acţiunea continuată de moştenitori este admisă numai dacă instanţa constată culpa exclusivă a soţului pârât.


Intrebarea este care ar fi sensul?



Nu ar mai fi soti la data deschiderii succesiunii, asta inseamna ca nu e sot supravietuitor si nu ar mai mosteni, cam asta e sensul.


Art. 925
Decesul unuia dintre soţi
(1) Dacă în timpul procesului de divorţ unul dintre soţi decedează, instanţa va lua act de încetarea căsătoriei şi va dispune, prin hotărâre definitivă, închiderea dosarului.
(2) Cu toate acestea, când cererea de divorţ se întemeiază pe culpa pârâtului şi reclamantul decedează în cursul procesului, lăsând moştenitori, aceştia vor putea continua acţiunea, pe care instanţa o va admite numai dacă va constata culpa exclusivă a soţului pârât. În caz contrar, dispoziţiile alin. (1) rămân aplicabile.
(3) Pentru introducerea în cauză a moştenitorilor soţului reclamant, instanţa va face aplicarea art. 412 alin. (1) pct. 1.
(4) În cazul în care acţiunea este continuată de moştenitorii soţului reclamant, potrivit alin. (2), căsătoria se socoteşte desfăcută la data introducerii cererii de divorţ.

Detalii: [ link extern ]
Ultima modificare: Duminică, 30 Octombrie 2016
gi-jane2, moderator
Daca procesul s-a inceput pe acordul partilor doar daca ati mai fi in termen legal s-ar mai putea modifica actiunea.
Acesta este un aspect procedural deosebit de important pentru a se putea discuta despre o judecata pe fond pentru ca dreptul la modificarea actiunii nu il aveti pe intreaga durata a procesului civil si mostenitorii nu pot deschide ulterior un proces de divort daca sotul este decedat.
Va multumesc pentru raspunsuri. Actiunea inca nu a fost introdusa, tata ar vrea cu acordul partilor ca sa se finalizeze mai repede si pentru ca fiul lor minor sa nu fie traumatizat mai mult decat este cazul. Eu insa nu stiu cat va dura efectiv procesul .....
Ce alta posibilitate ar avea mostenitorii sa o scoata pe sotie de la mostenire ? Vorbim aici de niste bunuri mostenite de tatal meu de la bunica iar sotia lui nu s-a ocupat deloc de el de cand s-a imbolnavit. Comportamentul ei a fost total lipsit de omenie,

Alte discuții în legătură

Buna ziua. am un caz in familie, matusa mea a ramas singura, ... rodaf rodaf Buna ziua. Am un caz in familie, matusa mea a ramas singura, i-a murit fiul si sotul, iar fosta nora vrea sa faca parte la apartamentul matusii mele. Fiul ei ... (vezi toată discuția)
Cand un divorț este finalizat? ciobotarupetrucristian ciobotarupetrucristian Buna ziua vroiam sa stiu unde se poate verifica daca doi soți mai sunt încă căsătoriți legal... Soțul a solicitat divorțul a fost dată o sentință ... (vezi toată discuția)
Divort elisabeta5 elisabeta5 Dupa 21 ani de casnicie doresc sa divortez. In cazul in care nu pot prin acord, pot invoca doar nepotrivirea de caracter? Este necesara prezenta paratului la ... (vezi toată discuția)