avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 678 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cand un divorț este finalizat?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cand un divorț este finalizat?

Buna ziua vroiam sa stiu unde se poate verifica daca doi soți mai sunt încă căsătoriți legal...
Soțul a solicitat divorțul a fost dată o sentință dar imediat după sentința acesta a decedat în termenul in care se putea cere recursul...
Credeți că această sentința a fost înregistrat aceștia sunt divorțați sau e posibil sa rezulte încă căsătoriți?
Va mulțumesc și daca cineva ma poate aiuta...
Cel mai recent răspuns: Geanina DRIAN , Avocat 20:56, 20 Septembrie 2019
soții au rămas căsătoriți dacă decesul a survenit înainte de rămânerea definitivă a hotărârii de divorț.
Depinde in ce anume context va intereseaza si ce calitate aveti in raport de cei 2 soti,insa dispozitiile legale sunt in sensul ca :

Art. 926. Cpc - Decesul unuia dintre soti

(1) Daca in timpul procesului de divort unul dintre soti decedeaza, instanta va lua act de incetarea casatoriei si va dispune, prin hotarare definitiva, inchiderea dosarului.

(2) Cu toate acestea, cand cererea de divort se intemeiaza pe culpa paratului si reclamantul decedeaza in cursul procesului, lasand mostenitori, acestia vor putea continua actiunea, pe care instanta o va admite numai daca va constata culpa exclusiva a sotului parat. In caz contrar, dispozitiile alin. (1) raman aplicabile.

(3) Pentru introducerea in cauza a mostenitorilor sotului reclamant, instanta va face aplicarea art. 412 alin. (1) pct. 1.

(4) In cazul in care actiunea este continuata de mostenitorii sotului reclamant, potrivit alin. (2), casatoria se socoteste desfacuta la data introducerii cererii de divort.
eu înțeleg că decesul a survenit după pronunțare -dar înainte de comunicarea hotărârii- și nimeni nu a atacat sentința, corect?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua. am un caz in familie, matusa mea a ramas singura, ... rodaf rodaf Buna ziua. Am un caz in familie, matusa mea a ramas singura, i-a murit fiul si sotul, iar fosta nora vrea sa faca parte la apartamentul matusii mele. Fiul ei ... (vezi toată discuția)
Continuare divort in cazul decesului uneia dintre parti cristinadarasteanu cristinadarasteanu Buna ziua, As dori sa stiu daca, in situatia in care se incepe un proces de divort cu acordul partilor iar unul dintre soti decedeaza inainte de finalizarea ... (vezi toată discuția)
Desfacuta prin divort sau incetata prin moarte? romascanu romascanu El reclamant Ea parata Sentinta: Admite ... Desface casatoria incheiata la ...[data gresita] din culpa comuna. Incredinteaza reclamantului minorul ... (vezi toată discuția)