avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 448 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... In ce fel raspund judecatorii din Romania de greselile ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

In ce fel raspund judecatorii din Romania de greselile comise?

Conform informatiilor care circula din gura in gura, in Romania judecatorii nu raspund de greselile pe care le fac odata cu emiterea unei sentinte sau a altor responsabilitati din fisa postului.

Totusi ce institutie se presupune ca este responsabila cu controlul acestora si, cel putin dpdv teoretic, care este forma prin care se deruleaza acest control si in ce fel se raspunde eventualelor sesizari sau reclamatii?
Cel mai recent răspuns: Dapix , utilizator 11:02, 31 Octombrie 2016
Nu circulă NUMAI pe la colțuri, chiar urmează să intre în vigoare o lege prin care JUDECĂTORII și PROCURORII corupți sau incompetenți vor fi trași la răspundere.
`
Potrivit proiectului de lege, JUDECĂTORII și PROCURORII care își exercită funcția cu rea-credință sau gravă neglijență vor fi excluși din sistem.
Statul va fi obligat sa se îndrepte cu acțiune în regres împotriva magistraților din cauza cărora au fost încasate condamnări la CEDO
`
La Camera Deputatilor a fost facut primul pas impotriva procurorilor si judecatorilor abuzivi. Proiectul deputatului Daniel Oajdea, care contine sanctiuni dure impotriva magistratilor care aplica stramb legea, a trecut de Camera Deputatilor, luni 21 octombrie 2016, fiind adoptat tacit si inaintat la Senat, for decizional.
`
Proiectul lui Daniel Oajdea, pentru care desigur CSM a adat aviz negativ, prevede ca nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale, a prevederilor legale explicite si exercitarea functiei cu rea-credinta sau grava neglijenta se sanctioneaza cu excluderea din magistratura. Procurorii si judecatorii exclusi din cauza acestor motive isi vor pierde drepturile salariale dupa data savarsirii abaterii disciplinare, pensia speciala, iar toate actele pe care acestia le-au incheiat vor fi declarate nule.
`
Propunereile deputatului Daniel Oajdea:
`
„1. Alin. (7) si (8) ale art. 96 se modifica si se completeaza avand urmatorul cuprins:
`
(7) Dupa ce prejudiciul a fost acoperit de stat in temeiul hotararii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin. (6), statul este obligat sa se indrepte cu o actiune in despagubiri impotriva judecatorului sau procurorului care, cu rea-credinta sau grava neglijenta, a savarsit eroarea judiciara cauzatoare de prejudicii.
`
(8) Termenul de prescriptie a dreptului la actiune in cazurile prevazute de prezentul articol este de cinci ani pentru cazurile in care persoana vatamata a suferit pierderi materiale si de 8 ani pentru cazurile in care persoana vatamata a fost privata de libertate.
`
SURSA: SANCTIUNI DURE: LEGEA RASPUNDERII PROCURORILOR SI JUDECATORILOR A TRECUT DE CAMERA DEPUTATILOR! Magistratii care isi exercita functia cu rea-credinta sau grava neglijenta vor fi exclusi din sistem.
[ link extern ] /
`
ȘI AICI: Camera Deputaților a adoptat tacit legea răspunderii magistraților.
[ link extern ] /

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sa intelegem mai bine legea si procedura legala! Just-drept Just-drept A) = Art.52, alin.3 din Constitutia Romaniei, spune: Statul răspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate prin erorile judiciare. Răspunderea statului ... (vezi toată discuția)
O noua actiune? handsu handsu Respingerea aplicarii legilor a caror constitutionalitate a fost stabilita de Curtea Constitutionala , char la recurs , constituie depasirea/neindeplinirea ... (vezi toată discuția)
Daune morale _Alin_ _Alin_ Daca o persoana care s-a plans la CSM pentru o abatere disciplinara a unui magistrat (judecator sau procuror), iar CSM trimitand inspectia judiciara, daca ... (vezi toată discuția)