avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cale de atac
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Cale de atac

Buna Ziua,
La data de 15.01.2015 firma A cheama in judecata firma B, avand ca obiect pretentii. B se apara spunand ca nu are datorie fata de A. Se face o expertiza si se constata ca B nu are datorie fata de A. Societatea A declara apel, se admite apelul si B este obligat sa ii plateasca lui A o suma de bani. Imediat dupa comunicarea hotararii definitive, firma C, notifica firma B, ca la data de 23.01.2015, intre A si C a intervenit un contract de cesiune de creante, C fiind titularul creantei. Practic, la o saptamana dupa depunerea cererii de chemare in judecata, A a vandut creanta lui C, desi procesul a continuat tot cu A, care si declara apel impotriva instantei de la fond. Tinand cont ca este vorba de o hotarare definitiva, care ar fi calea de atac impotriva acesteia? (Precizare: administratorul firmei C , dupa incheierea cesiunii, se prezinta ca martor la instanta de fond, depunand marturie in favoarea lui A)
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Madalina Pascu , Avocat 13:56, 31 Octombrie 2016
Din punctul meu de vedere, era datoria lui C, in calitate de cesionar, sa intervina in procesul dintre A si B. In momentul de fata, fiind vorba de o hotarare definitiva, cai de atac ordinare nu exista, iar formularea unei cai extraordinare de atac trebuie sa aiba la baza motive temeinice si expres prevazute de lege. Simpla nemultumire nu se incadreaza in acele motive
Ar fi trebuit ca A sa arate ca, dupa cesiunea de creanta nu mai are calitate procesuala pasiva,in opinia mea, ar trebui sa formuleze recurs invocand ca motiv de casare art.488(1) pct.8 NCPC,dar, ptr. mai multa siguranta ar trebui sa mearga cu toate actele la un avocat ptr.solutie concreta.
Opozabilitatea cesiunii se realizeaza prin notificarea debitorului cedat, in speta B. Daca acest lucru nu s-a intamplat, B ii datoreaza lui A in temeiul hotararii judecatoresti sumele la care a fost obligat la plata. Lui C nu ii este opozabila hotararea cum nu se poate prevala de beneficiile ei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de cesiune creanta dumilor dumilor Buna ziua! Avem urmatoarea situatie: \" A \" are datorie la \" B \" si \" B \" are datorie la \" C\". 1. cine este creditor cedent, cesionar si creditor ... (vezi toată discuția)
Cesiune de creanta Societatea X incheie un contract comercial de vanzare- cumparare cu societatea Y. Raporturile comerciale dintre cele 2 sunt variate, ajungandu-se si la plata ... (vezi toată discuția)
Creante.. albulescu albulescu Buna seara,o firma isi poate ceda sau vinde creantele unei alte firme?Dar o persoana fizica poate sa-si cedeze sau vinda creantele pe care le are la MF dupa ce ... (vezi toată discuția)