avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 145 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu maternitate / indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu maternitate / indemnizatie crestere copil

Buna ziua,
ma aflu in urmatoarea situatie:
Sotia este angajata cu contract determinat de munca pana in data de 17.apr.2017. Este insarcinata si data aprox de nastere ar fi 20.mai.2017.
am doua nelamuriri
1. legat de concediul de maternitate - va mai primi ceva si dupa incheierea contractului de munca (aprox 100 zile din cele 126 de zile de concediu de maternitate)
2. cel mai important - indemnizatia de crestere copil va fi calculata doar pe perioada cat a fost angajata (ultimele 12 luni din 24) sau se ia in calcul si vreun venit minim garantat pe perioada in care nu mai are contract de munca?
Multumesc!
Radu
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:20, 2 Noiembrie 2016
In speta, sotia dvs are doua posibilitati dupa incetarea c.i.m., si anume:
1. Sa depuna actele la AJOFM pentru a beneficia de somaj..
Din somaj poate intra in concediu de maternitate si apoi in concediu pentru cresterea copilului.
Pe durata concediului de maternitate si CCC se suspenda perioada de somaj care se va relua dupa expirarea fiecaruia din aceste concedii.

2. Sa depuna certificatele pentru concediul de maternitate la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate care le va calcula si le va achita.
Dupa terminarea concediului de maternitate va depune la Primarie actele pentru a beneficia de indemnizatia pentru CCC.

3. OUG 111/2010
art.2
......
(5) Cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
a) au beneficiat de indemnizaţie de şomaj, stabilită conform legii, sau au realizat perioade de stagiu de cotizare în sistemul public de pensii, în condiţiile prevăzute de actele normative cu caracter special care reglementează concedierile colective;
.......

c) au beneficiat de concedii şi de indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare;
......

Astfel, perioada de somaj si/sau perioada cat a beneficiat de concedii şi de indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate se iau in considerare la calculul celor 12 luni eligibile pentru CCC.
Multumesc!
As mai avea o intrebare, va rog:
- la CCC se iau in calcul doar veniturile realizate pana la intrarea in concediu de maternitate sau ultimele 2 luni de concediu medical de maternitate intra si ele in grila de calcul?

Multumesc!
Se iau in calcul cele 12 luni eligibile pana la data nasterii copilului, inclusiv luna nasterii copilului.

Pentru luna naşterii copilului se iau în calcul veniturile cuvenite pentru acea lună, respectiv venitul pe care l-ar fi primit persoana dacă ar fi lucrat în toată luna, sau cumulul dintre venitul aferent zilelor lucrate cu indemnizaţia de maternitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Expirarea cim cu 3 saptamani inaintea datei probabile a nasterii daria7 daria7 Buna ziua va rog sa ma lamuriti si pe mine cum ar trebui sa procedez mai este pana la momentul acela insa stau cu frica. lucrez cu contract determinat pe un an ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil AnnaMaria123 AnnaMaria123 Buna seara, Sunt insarcinata in 4 luni si jumatate si sunt angajata de aproximativ 3 luni si jumatate insa durata contractului este pe perioada determinata de ... (vezi toată discuția)
Concediu ingrijire copil cu stagiu de cotizare 7 luni monicaion monicaion Buna ziua, Va supun atentiei urmatorul aspect: o persoana incadrata la o societate comerciala cu conventie civila din data de 1 decembrie 2013, urmeaza sa ... (vezi toată discuția)