avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 384 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Noi atributii carora nu le fac fata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Noi atributii carora nu le fac fata

Ce alternative are angajatul daca i se pune in fata, la semnat, o mutare in alt compartiment, cu atributii preluate in totalitate de la un alt angajat, cu alta meserie, aceste atributii urmand sa fie identice cu un alt angajat al aceluiasi compartiment, cu meserie diferita? Au fost deci 2 angajati cu aceeasi meserie, acum vor fi tot 2 in schema dar cu functii diferite.
Daca nu mi se da o noua fisa a postului....de ce as indeplini corect si in totalitate noile atributii? Daca mi se da o noua fisa a postului dar nu o semnez, adica nu imi iau responsabilitatea indeplinirii unor sarcini pentru care nu am pregatirea necesara si nu le fac fata ce se poate intampla?
Cel mai recent răspuns: Gabriela CHIRAZOF , Avocat 15:39, 14 Noiembrie 2016
Modificarea contractului individual de munca se poate referi si la locul muncii, in baza art. 41 alin. (3) lit. b) din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare.
Posibilitatile de modificare a locului de munca sunt:
- fara consimtamantul salariatului: delegarea, detasarea, situatii de forta majora, cu titlu de sanctiune disciplinare, ca masura de protectie a salariatului;
- cu consimtamantul salariatului, modificarea prin act aditional la CIM, situatie in care trebuie sa va exprimati in mod nemijlocit acordul prin semnarea actului aditional.
Astfel, daca in contractul individual de munca vi s-a specificat la locul de munca compartimentul in care lucrati, atunci angajatorul are posibilitatea de a modifica acest loc de munca numai cu acordul salariatului daca NU se regaseste in vreuna din situatiile in care va poate modifica CIM fara consimtamantul dvs, metionate anterior.
Totodata, daca la noul loc de munca la care ati convenit mutarea prin semnarea actului aditional la contract (privind modificarea locului de munca), trebuie sa indepliniti alte atributii, atunci trebuie sa semnati o noua fisa de post.
Aceasta, intrucat, salariatul are obligatia in temeiul art. 39 alin. (2) lit. a) din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, de a îndeplini atributiile ce îi revin conform fisei postului.
Odata cu insusirea de catre salariat a unor noi atributii prin semnarea unei noi fise de post, acesta are obligatia de a indeplini respectivele atributii si da posibilitatea angajatorului sa il concedieze pentru necorespundere profesionala in temeiul art. 61 lit. d) din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, in situatia in care nu indeplineste/indeplineste defectuos respectivele atributii, pentru ca sunt atributii carora acesta „nu le face fata”.
Daca sunteti in situatia in care stiti ca la noul loc de munca nu puteti indeplini atributiile ce vi se vor atribui, varianta pe care as merge este sa nu semnati nici actul aditional de modificare a locului de munca. In aceasta situatie nu vad decat posibilitatea mutarii dvs. fara consimtamant, insa in aceste cazuri va trebui sa tina cont de dispozitiile legale care reglementeaza aceste cazuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbare sau delegare de atributii ? angajatlastat angajatlastat Nu sunt de acord cu mutarea mea in alt compartiment si i-am anuntat de acest lucru. Angajatorul imi modifica continutul muncii pe șest, dandu-mi ocazional ... (vezi toată discuția)
Felul muncii gigel65 gigel65 Este o schimbare a felului muncii daca un angajat este mutat efectiv in alt birou (in organigrama este alt compartiment al aceluiasi serviciu) cu alte ... (vezi toată discuția)
Modificarea contractului individual de munca Adytzu72 Adytzu72 Daca mi se modifica CIM cu art 48 din codul muncii cu explicatia \"caz de forta majora\" va rog sa imi spuneti si mie ce inseaman acest fapt ? Si daca nu este ... (vezi toată discuția)