avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 779 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Tva 5% - prima locuinta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Tva 5% - prima locuinta

Am achizitionat in urma cu un an , o "promisiune de cumparare" a unui apartament intr-un cartier nou in continua extindere. Blocul e aproape gata si m am hotarat sa cumpar altceva. Pot revinde acea "promisiune" pt a putea beneficia de prima locuinta cu 5% TVA?!? Mentionez ca apartamentul urmeaza sa fie intabulat in o luna de zile , deci la momentul de fata nu am nicun imobil cumparat.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 12:38, 9 Noiembrie 2016
Dezvoltatorul va rezilia acea promisiune cu d-voastra si va face alta pe altcineva?

Oricum in Codul fiscal se precizeaza ca "nicio locuință în proprietate pe care au achiziționat-o cu cota de 5%":


c) livrarea locuințelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite. Terenul pe care este construită locuința include și amprenta la sol a locuinței. în sensul prezentului titlu, prin locuință livrată ca parte a politicii sociale se înțelege:

1. livrarea de clădiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, destinate a fi utilizate drept cămine de bătrâni și de pensionari;

2. livrarea de clădiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, destinate a fi utilizate drept case de copii și centre de recuperare și reabilitare pentru minori cu handicap;

3. livrarea de locuințe care au o suprafață utilă de maximum 120 m2, exclusiv anexele gospodărești, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depășește suma de 450.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziționate de orice persoană necăsătorită sau familie. Suprafața utilă a locuinței este cea definită prin Legea locuinței nr. 114/1996, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Anexele gospodărești sunt cele definite prin Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Cota redusă se aplică numai în cazul locuințelor care în momentul vânzării pot fi locuite ca atare și dacă terenul pe care este construită locuința nu depășește suprafața de 250 m2 , inclusiv amprenta la sol a locuinței, în cazul caselor de locuit individuale. în cazul imobilelor care au mai mult de două locuințe, cota indiviză a terenului aferent fiecărei locuințe nu poate depăși suprafața de 250 m2 , inclusiv amprenta la sol aferentă fiecărei locuințe. Orice persoană necăsătorită sau familie poate achiziționa o singură locuință cu cota redusă de 5%, respectiv:

(i) În cazul persoanelor necăsătorite, să nu fi deținut și să nu dețină nicio locuință în proprietate pe care au achiziționat-o cu cota de 5%;

(ii) În cazul familiilor, soțul sau soția să nu fi deținut și să nu dețină, fiecare sau împreună, nicio locuință în proprietate pe care a/au achiziționat-o cu cota de 5%;
Ultima modificare: Miercuri, 9 Noiembrie 2016
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva imobile eszatmary eszatmary Buna ziua, As dori sa stiu in ce conditii taxa TVA pentru imobile noi este de 5%. Multumesc. (vezi toată discuția)
Programul prima casa - nelamuriri tva Adakule Adakule Există două tipuri de creditare prin programul prima casa? Unul cu TVA 5%?Unul cu TVA 19%? Avansul fiind 5% in ambele cazuri. (vezi toată discuția)
Tva redus 5% adelaioanamoldovan adelaioanamoldovan Ce cota TVA trebuie aplicata pentru vanzarea unui imobil construit in 2007 , vanzare intre persoane juridice? (vezi toată discuția)