avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 556 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Vanzare teren
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Vanzare teren

Buna dimineata!
Societatea doreste sa vanda un teren dobandit de la o persoana fizica in anul 2008. Cum facturam avand in vedere ca in certificatul de urbanism apar urmatoarele:
1. regimul juridic: terenul este situat in intravilanul orasului.
2. regimul economic:
- terenul are categoria de folosinta arabil
- destinatia stabilita conform PUG-ului localitatii este de curti constructii
- reglementari fiscale: zona C
3. regimul tehnic: scrie despre ce au voie sa construiasca
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Bajinaru Ramona , utilizator 14:54, 16 Noiembrie 2016
Destinatia este pentru construit:

Norme Cod fiscal:

(6) În aplicarea art. 292 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, calificarea unui teren drept teren construibil sau teren cu altă destinație, la momentul vânzării sale de către proprietar, rezultă din certificatul de urbanism. În situația în care livrarea unui teren pe care se află o construcție are loc ulterior livrării construcției sau independent de livrarea construcției, livrarea fiind realizată de persoana care deține și titlul de proprietate asupra construcției ori de altă persoană care deține numai titlul de proprietate asupra terenului, se consideră că are loc livrarea unui teren construibil în sensul art. 292 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal.

Se aplica TVA.

Daca vindeti la persoana înregistrata în scopuri de TVA aplicati:

Cod fiscal ART. 331 - Măsuri de simplificare

(1) Prin excepție de la prevederile art. 307 alin. (1), în cazul operațiunilor taxabile, persoana obligată la plata taxei este beneficiarul pentru operațiunile prevăzute la alin. (2). Condiția obligatorie pentru aplicarea taxării inverse este ca atât furnizorul, cât și beneficiarul să fie înregistrați în scopuri de TVA conform art. 316. Norme metodologice

(2) Operațiunile pentru care se aplică taxarea inversă sunt:

g) construcțiile, astfel cum sunt definite la art. 292 alin. (2) lit. f) pct. 2, părțile de construcție și terenurile de orice fel, pentru a căror livrare se aplică regimul de taxare prin efectul legii sau prin opțiune;
Multumesc! Terenul se vinde unei persoane juridice platitoare de TVA. Pe factura mentionez taxare inversa cf art 331 alin 2 lit g din CF?
Da.
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vânzare teren între persoane juridice mdogaru27@yahoo.com mdogaru27@yahoo.com Buna ziua. Care este regimul de TVA aplicabil la vanzarea unui teren intre doua persoane juridice? Multumesc. (vezi toată discuția)
Societate comercial - vanzare teren - se aplica tva? 7d4e94f3-a264-40fa-9e95-7f5707e5864d 7d4e94f3-a264-40fa-9e95-7f5707e5864d O societate comerciala a achizitionat in 2018 un teren de la o persoana fizica, fara TVA. Nu s-a investit, inafara de achizitie, in respectiva proprietate ... (vezi toată discuția)