avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Vânzare teren între persoane juridice
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Vânzare teren între persoane juridice

Buna ziua.
Care este regimul de TVA aplicabil la vanzarea unui teren intre doua persoane juridice?
Multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 22 Septembrie 2017
mdogaru27@yahoo.com, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 15:45, 22 Septembrie 2017
Depinde. Ca o remarca, Codul fiscal nu face diferentierea in functie de statul de pers juridica sau nu, ci mai mult de persoana impozabila sau nu si inregistrata sau nu in scopuri de TVA.

Cod fiscal:

art 292 alin 2

f) livrarea de construcții/părți de construcții și a terenurilor pe care sunt construite, precum și a oricăror altor terenuri. Prin excepție, scutirea nu se aplică pentru livrarea de construcții noi, de părți de construcții noi sau de terenuri construibile. în sensul prezentului articol se definesc următoarele:

1. teren construibil reprezintă orice teren amenajat sau neamenajat, pe care se pot executa construcții, conform legislației în vigoare;

2. construcție înseamnă orice structură fixată în sau pe pământ;

3. livrarea unei construcții noi sau a unei părți din aceasta înseamnă livrarea efectuată cel târziu până la data de 31 decembrie a anului următor anului primei ocupări ori utilizări a construcției sau a unei părți a acesteia, după caz, în urma transformării;


Norme:

(6) În aplicarea art. 292 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, calificarea unui teren drept teren construibil sau teren cu altă destinație, la momentul vânzării sale de către proprietar, rezultă din certificatul de urbanism. În situația în care livrarea unui teren pe care se află o construcție are loc ulterior livrării construcției sau independent de livrarea construcției, livrarea fiind realizată de persoana care deține și titlul de proprietate asupra construcției ori de altă persoană care deține numai titlul de proprietate asupra terenului, se consideră că are loc livrarea unui teren construibil în sensul art. 292 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal.

Daca e cazul se aplica si ART. 331 - Măsuri de simplificare:

(1) Prin excepție de la prevederile art. 307 alin. (1), în cazul operațiunilor taxabile, persoana obligată la plata taxei este beneficiarul pentru operațiunile prevăzute la alin. (2). Condiția obligatorie pentru aplicarea taxării inverse este ca atât furnizorul, cât și beneficiarul să fie înregistrați în scopuri de TVA conform art. 316.

(2) Operațiunile pentru care se aplică taxarea inversă sunt:

g) construcțiile, astfel cum sunt definite la art. 292 alin. (2) lit. f) pct. 2, părțile de construcție și terenurile de orice fel, pentru a căror livrare se aplică regimul de taxare prin efectul legii sau prin opțiune;
Ultima modificare: Vineri, 22 Septembrie 2017
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare teren Bajinaru Ramona Bajinaru Ramona Buna dimineata! Societatea doreste sa vanda un teren dobandit de la o persoana fizica in anul 2008. Cum facturam avand in vedere ca in certificatul de ... (vezi toată discuția)
Societate comercial - vanzare teren - se aplica tva? 7d4e94f3-a264-40fa-9e95-7f5707e5864d 7d4e94f3-a264-40fa-9e95-7f5707e5864d O societate comerciala a achizitionat in 2018 un teren de la o persoana fizica, fara TVA. Nu s-a investit, inafara de achizitie, in respectiva proprietate ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren cata8 cata8 Buna ziua, Am si eu o intrebare: o societate platitoare de tva vinde un teren alte societati platitoare de tva. Operatiunea este purtatoare de tva ? va ... (vezi toată discuția)