avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 147 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Venituri luate in calcul pentru stabilirea pensiei de ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Venituri luate in calcul pentru stabilirea pensiei de intretinere minor

Buna seara,va rog frumos sa-mi spuneti daca veniturile obtinute din inchirierea bunurilor imobile se iau in calcul la stabilirea pensiei de intretinere minor? Va multumesc.
Începând de prin 2014-3015, tot mai multe instanțe hotărăsc stabilirea plății pensiei în cotă procentuală, deoarece este cea mai echitabilă și corectă variantă.
`
Baza legală este dată de Art. 530,alin. 3, din noul cod civil.
Modalităţile de executare
(3) Pensia de întreţinere se poate stabili sub forma unei sume fixe sau într-o cotă procentuală din venitul net lunar al celui care datorează întreţinere. Dispoziţiile art. 529 alin. (2) şi (3) rămân aplicabile.

Detalii: [ link extern ]
marius_cretoiu a scris:

....Decizia nr. 21 in dosar 17 / 2015 a ICCJ spune acelasi lucru, dar pentru personalul din armata si referitor la norma de hrana. Astfel, mutatis mutandis, se poate extinde si pentru ...


Să nu vă închipuiți că n-am mai citit încă odată această decizie, înainte de a fi grăit cu jumătate de gură acel: „Cam da...”

Însă, dacă o veți reciti, în paralel cu Codul Fiscal din 2016, veți putea constata că legiuitorul (politica) a ras cu noul Cod Fiscal cam tot ceea ce credeați că s-ar putea extinde mutatis mutandis.

Completul competent să judece RIL s-a raportat la dispozițiile Codului Fiscal - în vigoare la acel moment, evident.

Între timp, legislativul a avut grijă să nu-i scape vreuna dintre dipozițiile acelea necreionată în Noul Cod Fiscal, până ce n-a mai rămas niciuna așa cum o știam.


Ultima modificare: Marți, 22 Noiembrie 2016
romascanu, moderator
Si atunci cum explicati incalcarea legii (art. 529 alin. (2) din C. Civil) in cazul stabilitrii pensiei de intretinere pentru copii in suma fixa si care depaseste procentul stabilit de lege, deoarece s-au luat in calcul si tichetele de masa in stabilirea pensiei de intretinere ? Si cum explicati sentinta 1707 / 18.12.2014 data de Judecatoria Ramnicu Sarat care hotaraste ca tichetele de masa NU se iau in calculul pensiei de intretinere copii ? Atat de incoerenta si inadvertenta si nedreapta (injusta) este justitia romana ?!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Iată un exemplu concret, pentru săptămâna asta.
Miercuri 30-noiembrie --»este zi liberă legală plătită - dar nu primești bon de masă.
Joi 01-decembrie --»este zi liberă legală plătită - dar nu primești bon de masă.

Săptămâna viitoare 05-11 decembrie, ipotetic pentru o viroză febrilă ești trecut 7 zile în concediu medical, și deci pentru 7 zile nu primești 7 bonuri de masă.

Bonurile de masă nu au caracter permanent, iar legea stabilește că numai veniturile cu caracter permanent se iau în calcul.
Inseamna ca aici pe forum gasesc solutii contradictorii. Ba imi este sugerat ca ar trebui sa se ia in calcul tichetele de masa, ba dvs. (@Dapix) imi scrieti ca nu ar trebui sa se ia in calcul tichetele de masa. Eu consider ca este anormal si ilegal sa se ia in calculul pensiei de intretinere copii tichetele de masa !!! Deci, am fost nedreptatit in stabilirea pensiei de intretinere si am sesizat curtea de apel in acest sens, dar nu am primit dreptate si s-a pronuntat in sentinta definitiva. Este si normal sa nu se ia in calcul tichetele de masa, deoarece prin stabilirea pensiei de intretinere copii in suma fixa din toate veniturile, inclusiv tichetele de masa, se depaseste procentul stabilit de lege - art. 529 alin. (2) din C. Civil - care spune "PANA LA...", nicidecum un ban peste. Si unde-i lege, nu-i tocmeala... Desigur, o sa intervina "feministele" care o sa-mi scrie ca este totul pentru copii, dar o sa intreb si eu daca se poate dovedi ca banii trimisi de mine sunt folositi exclusiv pentru copii, caci virez respectiva pensie in contul mamei copiilor... Si sa nu-mi scrieti ca pot sa cer dovezi cum s-au folosit banii, caci o sa va scriu ca traim in Romania...
Sa speram ca CEDO imi va face dreptate...

Alte discuții în legătură

Poprire norma hrana Paula Tudor Paula Tudor Buna ziua. Daca salariatul primeste norma de hrana, aceasta se ia in calcul la aplicarea popririi sau se scade din venitul net, poprirea aplicandu-se la ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara Fmrs Fmrs Buna ziua am și eu chemare la divorț si o să plătesc pensiei alimentara fetiței mele . Întrebarea mea este : cum se calculează ?exact 1/4 din salariul ... (vezi toată discuția)
Pensie întreținere ovidiudtru ovidiudtru Fosta soție a cerut majorarea pensiei de intretinere a doi copii, unul de 10 ani și cel de-al doilea în vârstă de 18 ani, încă elev la liceu,solicitând ... (vezi toată discuția)