avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident din cauza unui pieton care a traversat pe ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident din cauza unui pieton care a traversat pe culoarea rosie

Buna ziua,
Un membru al familiei a fost implicat intr-un accident auto si as dori sa stiu cum pot repara masina pe banii pietonului sau daca exista o alta modalitate de a o repara.( nu pe banii mei).
In ziua de 21.11.2016 masina (condusa de ruda mea) intra in intersectie pe culoarea verde a semaforului si cand ajunge in celalalt capat al intersectiei, un pieton trece pe culoarea rosie a semaforului fara sa se asigure ca din partea stanga vine masina. Pentru a evita un accident grav ruda mea evita in ultima secunda pietonul si vireaza stanga lovind masina de pe contrasens frontal.
In acest caz au fost implicate 3 masini si un pieton care a fost usor accidentat si care a dus la producerea acestor daune.
Cele 2 masini implicate in accident vor fi reparate pe RCA-ul rudei mele dar ruda mea va ramane cu paguba produsa automobilului.
Cum pot recupera paguba de la pieton sau ce alta solutie as avea pentru a repara automobilul.

Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 00:12, 7 Decembrie 2016
mottofreee a scris:

Aceea zona(a trecerilor de pietoni) e restrictionata si orice accident produs e culpa comuna .
Si daca era oprit e de vina deoarece e interzisa oprirea in acea zona .

Serios...OUG 195/2002: Articolul 72(4) Pietonii surprinşi şi accidentaţi ca urmare a traversării prin locuri nepermise, la culoarea roşie a semaforului destinat acestora, sau a nerespectării altor obligaţii stabilite de normele rutiere poarta întreaga răspundere a accidentării lor, în condiţiile în care conducătorul vehiculului respectiv a respectat prevederile legale privind circulaţia prin acel sector. Acest articol se completeaza cu altele din Codul civil: Articolul 1.357Condiţiile răspunderii (1) Cel care cauzează altuia un prejudiciu printr-o faptă ilicită, săvârşită cu vinovăţie, este obligat să îl repare. (2) Autorul prejudiciului răspunde pentru cea mai uşoară culpă.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Noiembrie 2016
Pilu, utilizator
smecherul a scris:

in ce baza legala, domnule Av. Gabriel Klein Kiritescu? din aprilie-mai 2012 si pana in prezent nu am auzit de vreo lege care sa oblige pietonul sa achite daune produse tertilor din vina sa, ci doar de soferi pe numele carora s-au emis dosare penale pentru vatamare corporala (in cel mai bun caz) asupra pietonilor care au traversat pe culoarea rosie a semaforului pentru pietoni sau prin loc nepermis. singura lege care taxeaza pietonii este cea prin care acestia sunt amendati ca au traversat prin loc nepermis, despre care nu stiu daca mai este in vigoare pentru ca nu am mai vazut vreun agent sa aplice vreo amenda pentru aceasta cauza)

OUG 195/2002: Articolul 72(4) Pietonii surprinşi şi accidentaţi ca urmare a traversării prin locuri nepermise, la culoarea roşie a semaforului destinat acestora, sau a nerespectării altor obligaţii stabilite de normele rutiere poarta întreaga răspundere a accidentării lor, în condiţiile în care conducătorul vehiculului respectiv a respectat prevederile legale privind circulaţia prin acel sector. Acest articol se completeaza cu altele din Codul civil, cred ca Raspunderea civila delictuala: Articolul 1.357Condiţiile răspunderii (1) Cel care cauzează altuia un prejudiciu printr-o faptă ilicită, săvârşită cu vinovăţie, este obligat să îl repare. (2) Autorul prejudiciului răspunde pentru cea mai uşoară culpă" la care mai urmeaza si alte articole care prevad cum se repara paguba.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Noiembrie 2016
Pilu, utilizator
plilule in ce tara traiesti? pentru cate accidente provocate de pietoni au platit pietonii? a fost o perioada in guvernarea Boc sau Ungureanu cand pietonii puteau plati daune soferilor daca accidentul era produs din vina exclusiva a acestora! zilnic au loc accidente produse din vina exclusiva a pietonilor, personal am vazut zeci de pietoni numai in Bucuresti care traversau bulevarde aglomerate prin loc nepermis sau pe culoarea rosie a semaforului pentru pietoni. noroc ca nu i-a accidentat careva. tot pe numele soferului era deschis dosar penal pentru ucidere din culpa, chiar daca soferul a circulat regulamentar. nu am auzit vreun caz in care sa fie deschis dosar penal pe numele pietonului care a provocat accidentul. daca ai auzit, te rog sa il faci public. multumesc pentru intelegere!
Codul rutier face referirie la normele de circulatie in acel sector...si apoi se face referire numai ca nu poate trage la raspundere pe cel care l-a accidentat .
Pe acele sectoare de drum daca se respecta normele rutiere dpdv al Pol e improbabil sa se produca un accident ,masina poate fi oprita in conditii de siguranta teoretic .
Contrariul trebuie dovedit .
Cred ca ati circulat prea putin sau deloc cu motocicleta sa realizati practic insemnatatea termenului autor moral pe plaiurile mioritice . D-l Cioan are perfecta dreptate cand afirma ca PV nu reflecta intodeauna realitatea .
smecherul a scris:

plilule in ce tara traiesti? pentru cate accidente provocate de pietoni au platit pietonii? a fost o perioada in guvernarea Boc sau Ungureanu cand pietonii puteau plati daune soferilor daca accidentul era produs din vina exclusiva a acestora! zilnic au loc accidente produse din vina exclusiva a pietonilor, personal am vazut zeci de pietoni numai in Bucuresti care traversau bulevarde aglomerate prin loc nepermis sau pe culoarea rosie a semaforului pentru pietoni. noroc ca nu i-a accidentat careva. tot pe numele soferului era deschis dosar penal pentru ucidere din culpa, chiar daca soferul a circulat regulamentar. nu am auzit vreun caz in care sa fie deschis dosar penal pe numele pietonului care a provocat accidentul. daca ai auzit, te rog sa il faci public. multumesc pentru intelegere!

Credeam ca vii si tu cu niste texte de lege, nu cu povesti.

Alte discuții în legătură

Bună ziua,anul trecut am avut un accident cu victima.un pieton ... Ancamoc Ancamoc Bună ziua,anul trecut am avut un accident cu victima.Un pieton a trecut printr-un loc nepermis ,la mijlocul șoselei s-a răzgândit și a vrut să revină ... (vezi toată discuția)
Expertiza accident auto Bisca Bisca Buna. In conditiile unui accident auto consumat pe un drum public dintre un autoturism si un pieton la raspunsul expertului reiese faptul ca soferul conducea ... (vezi toată discuția)
Accident mortal Iuliaadr21 Iuliaadr21 Bună ziua! Dacă în urma unui accident a existat un deces, vina fiind a persoanei decedate deoarece sa băgat în fata mașini dinspre mijlocul șoselei(eu ... (vezi toată discuția)