smecherul a scris:
in ce baza legala, domnule Av. Gabriel Klein Kiritescu? din aprilie-mai 2012 si pana in prezent nu am auzit de vreo lege care sa oblige pietonul sa achite daune produse tertilor din vina sa, ci doar de soferi pe numele carora s-au emis dosare penale pentru vatamare corporala (in cel mai bun caz) asupra pietonilor care au traversat pe culoarea rosie a semaforului pentru pietoni sau prin loc nepermis. singura lege care taxeaza pietonii este cea prin care acestia sunt amendati ca au traversat prin loc nepermis, despre care nu stiu daca mai este in vigoare pentru ca nu am mai vazut vreun agent sa aplice vreo amenda pentru aceasta cauza)
OUG 195/2002: Articolul 72(4) Pietonii surprinşi şi accidentaţi ca urmare a traversării prin locuri nepermise, la culoarea roşie a semaforului destinat acestora, sau a nerespectării altor obligaţii stabilite de normele rutiere poarta întreaga răspundere a accidentării lor, în condiţiile în care conducătorul vehiculului respectiv a respectat prevederile legale privind circulaţia prin acel sector. Acest articol se completeaza cu altele din Codul civil, cred ca Raspunderea civila delictuala: Articolul 1.357Condiţiile răspunderii (1) Cel care cauzează altuia un prejudiciu printr-o faptă ilicită, săvârşită cu vinovăţie, este obligat să îl repare. (2) Autorul prejudiciului răspunde pentru cea mai uşoară culpă" la care mai urmeaza si alte articole care prevad cum se repara paguba.