avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Diabetul este o boala de handicap?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Diabetul este o boala de handicap?

În urmă cu 5 ani am fost diagnosticat cu diabet zaharat de tip 2, si cu insulină dependent,fac insulină de 4ori pe zii a câte 114 unități,am incercat si mi-am făcut dosarul pt acordarea unei pensii de handicap,spre surpriza mea este că după o evaluare de o lună de zile mi-a fost trimisa o scrisoare de respingere,spunandu-mi ca aceasta boala nu se mai încadrează în handicap.Este posibil!!?Dati-mi un răspuns.
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 09:57, 28 Noiembrie 2016
Numai comisia medicala de expertiza persoane cu handicap din cadrul primariilor are autoritatea si competenta sa analizeze cererile si documentele medicale depuse de solicitanti,eventual sa solicite noi investigatii -pentru ca in final sa decida asupra eliberarii de decizie/certificat de incadrare in grad de handicap
Diabetul zaharat nu este o boala care sa va includa im grad de handicapat
timmi a scris:

Diabetul zaharat nu este o boala care sa va includa im grad de handicapat

Hazardata afirmatie in lipsa precizarilor relevante ale initiatorului topicului
Serviciul evaluare complexa persoane adulte cu handicap este infiintat in temeiul art. 88 din Legea nr 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata si actualizata si este unica autoritate care exercita atributii, conform art. 50 din H.G. nr. 268/2007 privind normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 448/2006 si in conformitate cu ORDINUL nr.2.298/2012 privind aprobarea procedurii cadru de evaluare a persoanelor adulte in vederea incadrarii in grad si tip de handicap:
De exemplu diabetul juvenil gr I este afectiune pentru care se elibereaza certificat de incadrare in grad de handicap
La fel,persoanele diabetice care au complicatii neurologice, cardiovasculare si cele care au suferit amputatii cu geneza diabetica sunt indreptatite sa solicite un certificat de handicap, care le poate aduce unele facilitati si beneficii.
Facilitatile si beneficiile sunt conditionate de gradul de handicap la care se incadreaza pacientul, cei cu handicap de gradul III, care reprezinta cazurile cu forme mai usoare, beneficiaza de medicamente gratuite si de o indemnizaţie de 30 de lei/luna
Pacientii incadrati in handicap de gradul II, care au amputatii sau retinopatie diabetica, primesc, pe langa medicamente, suma de 207 lei/luna, gratuitati pe mijloacele de transport in comun, scutire de la taxa pe impozitul salarial si de la impozitul pe cladire, iar cei de gradul I, care necesita dializa, primesc o indemnizatie de 257 de lei/luna, plus celelalte beneficii precizate


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Infarctul miocardic si introducerea de stend sunt incluse ca handicap? MARIUS1000 MARIUS1000 Dacă în urma diabetului afecțiunile cardiovasculare suferă modificări cum ar fii:să produs infarct,apoi am fost nevoit să mi se introducă stend,asi ... (vezi toată discuția)
Buna ziua mă interesează ce drepturi de a se pensiona are o ... Cody69 Cody69 Buna ziua. Ma interesează ce drepturi de a se pensiona are o persoana de 55 de ani, cu diabet, care a muncit doar 9 ani cu carte de munca apoi fara . Și ... (vezi toată discuția)
Sunt bolnav de diabet tip1[insulino dependent] ,pot fi scutit de impozitul pe salariu ? TesuAdrian TesuAdrian Buna ziua doamnelor si domnilor ! Sunt bolnav de diabet tip1 [ ma injectez cu insulina de 4[patru] ori pe zi ] lucrez la o companie privata si vreau sa va ... (vezi toată discuția)