avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1441 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara

Buna ziua! Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns. Am divortat in ianuarie 2015. Am doi copii care au ramas la mine in intretinere. In momentul divortului am semnat un acord prin care tatal copiilor se obliga sa dea 4000 de lei lunar pensie alimentara. Spuneti-mi, va rog, suma ramane neschimbata indiferent de veniturile obtinute de catre tatal copiilor? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: irinel2704 , utilizator 08:47, 5 Decembrie 2016
Gi-jane, aveti perfecta dreptate, fiecare participa in functie de venit, insa participa.
In cazul de fata cu cat credeti ca participa cea care a deschis topicul?
Chiar credeti ca banii in plus sunt pentru copii sau pentru propiul folos?
Si nu, nu este legal sa folosesti din banii de pensie alimentara pentru tine ca rezident. Si nu, nu este legal sa nu participi cu nimic la bunastarea financiara a propriilor copii. Sau este?

Ce am zis este corect, doamna poate cere pana la 33% din venituri insa va trebui sa arate ce nevoi au copii in plus de 4000 lei sunt insufucienti pentru doi copii. Si da, tatal ar putea foarte usor sa castige pensia in natura.



OanaCrisinaGeorgescu a scris:

Spuneti-mi, va rog, suma ramane neschimbata indiferent de veniturile obtinute de catre tatal copiilor?

Se poate modifica soldul obligației oricând prin decizie judecătorească.
De exemplu, dacă îl supărați foarte tare pe tata copiilor, și acesta își face legal un salariu echivalent cu minimul pe economie, pensia minorilor poate să scadă de la 4000 lei, la numai 305(trei sute cinci) lei.
Depinde unde lucrează tata, și cine e angajatorul care îl plătește.
Numai în acest forum am văzut "N" topic-uri în care părintele nerezident, de la salariat cu mii de EURO, a devenit peste noapte salariat cu minimul pe economie, tocmai ca plăteau pensie între 2000-3000-4000 lei, iar mamele copiilor tot nemulțumite erau.
`
Contează enorm dacă reușiți să păstrați cu acesta o relație de prietenie și cooperare, că altfel situațiile pot deveni imprevizibile.
@Dapix a scris :
dacă îl supărați foarte tare pe tata copiilor, și acesta își face legal un salariu echivalent cu minimul pe economie


E, nu toti sunt lichele care ar fura de la gura copiilor lor in felul asta josnic pentru un barbat si tata.
Daca au convenit la o pensie de 4000, nu e tocmai genul care ar plati 305 lei si aia cand isi aduce aminte.
Sunt de acord ca daca nevoile copiilor depasesc suma platita, sa va intelegeti sau sa negociati cu tatal plata acestor nevoi in natura sau in suma mai mare.
Mie imi pare ca ati cam sarit toti pe biata femeie. Eu din postul initial am inteles ca era interesata daca avand in vedere conventia la notar, pensia poate scadea. Nu am inteles deloc ca ar dori marirea ei. Femeia vroia sa inteleaga ce sanse sunt sa scada pensia in caz ca scade salariul fostului sot.

Deci, insanta acorda pentru 2 copii maxim 33% din veniturile nete ale celui care datoreaza pensia. Pana cand nu vor scadea veniturile lui sub 12.000 lei, in mod normal nu ar trebui sa scada pensia de intretinere.

@When, imi pareati o persoana echilibrata si logica, nu stiu ce-i cu d-voastra de ati sarit asa la biata femeie. Si nu, nu mi se pare echitabil ca mama sa contribuie cu acceasi suma in conditiile in care se ocupa si de copii toata ziua, d-voastra realizati cat timp iti ocupa un copil, cu atat mai mult doi? As spune ca e aproximativ o norma de munca ... Iar cand ne gandim ca multe mame, inclusiv de pe acest forum, intretin copiii din veniturile lor si ii si ingrijesc iar tatii platesc cate 250 lei, ca atat sunt obligati. Hai sa ne bucuram macar de cazurile fericite ca acesta in care tatal intr-adevar asigura bunastarea copiiilor.
Ultima modificare: Luni, 28 Noiembrie 2016
Cris1971, utilizator
Cris, ma bucur ca acest tata asigura bunastarea copiilor, insa, legal vorbind doar de asta trebuie sa se ocupe, de bunastarea copiilor lui. Atat.
Cumva vi se pare ca un tata care da 4000 lei/luna este dezinteresat?
Este parerea mea, posibil sa fie gresita cum ca in cazul de fata ori pretentiile sunt exagerat de mari ( scoala particulara sau altele) ori e un caz special cu unul dintre copii sau amandoi, ori rezidentul nu participa cu absolut nimic la bunastarea financiara a copiilor ( si chiar si asa banii de pensie ajung) ori si rezidentul se intretine tot din banii de pensie, lucru nu tocmai legal.

Daca salariul tatalui scade este perfect sa scada si pensie, tot asa, este legal ca tatal sa ceara si sa obtina plata in natura a pensiei.

Da insa, aveti dreptate, implicarea rezidentului in viata copilului este mai mare si solicitanta insa ma intreb eu, desi cand e vorba de custodie comuna fizica sunt atat de putini doritori?








Alte discuții în legătură

Obligatii financiare suplimentare pensiei de intretinere ContSters93450 ContSters93450 Buna ziua, rog comunitatea Avocatnet sa ma ajute in urmatoarea problema : platesc pensie alimentara pt. 2 copii, insa la intelegere cu fosta, in cuantum de 50% ... (vezi toată discuția)
Stabilire domiciliu minori in strainatate 3maria3 3maria3 Buna ziua, sunt mama a 3 baieti de 7,8 si 9 ani. Am divortat amiabil de tatal lor acum 4 ani, autoritate parinteasca comuna, domiciliu la mine in Romania. ... (vezi toată discuția)
Divort king king buna seara ,as avea si eu o intrebare;cum pot sa dau divort ,avand in vedere ca sotul e plecat in italia ne am certat ,si a zis ca nu -mi trimite bani pentru ... (vezi toată discuția)