avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 698 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort nedorit de mine
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort nedorit de mine

va rog sa ma lamuriti si pe mine ,ca sa stiu la ce sa ma astept in caz ca sotul isi duce la bun sfarsit amenintarile;locuim intr-o casa care apartine socrilor mei (socrul a decedat acum 5 ani) dar avem act de vanzare-cumparare facut inca din timpul vietii lui,prin care avem ne-a dat noua casa dar cu obligatia de a o ingriji pe soacra mea...cu care locuim;avem 15 ani de casatorie ,un copil de 11 ani si deodata toata viata mea s-a naruit cand m-a anuntat ca vrea sa divorteze;
vreau sa stiu daca am si eu dreptul la aceea casa(sunt trecuta in acte) ?
iar soacra mea ma iubeste si tine cu mine ,ea ar putea sa faca ceva impotriva lui ? pentru ca si ea considera ca si mine ca nu are motive de divort.va multumesc
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 09:48, 2 Septembrie 2009
Daca actul de vanzare-cumparare s-a incheiat in timpul casatoriei , si dvs. aveti drepturi,insa si obligatia intretinerii soacrei. Daca sotul doreste sa divorteze nu aveti cum sa-l opriti, insa acest lucru nu ar trebui sa afecteze obligatiile pe care vi le-ati asumat impreuna prin contract. Este indicat sa consultati un avocat neaparat.
Aveti un drept de proprietate asupra casei, avand in vedere incheierea contractului de vanzare cu clauza de intretinere. Astfel, chiar daca veti divorta, casa va intra in masa bunurilor comune supuse partajului.
Dar, avand in vedere obligatia de intretinere asumata solidar de ambii soti, pentru a evita ca soacra dv. sa coalizeze cu fiul sau pentru a "va scoate de la ratie", va recomand sa va indepliniti obligatia de intretinere a soacrei, chiar daca sotul dv. nu o mai presteaza sau nu a prestat-o niciodata. Daca sunt mai multi debitori obligati in solidar, cum este cazul dv., oricare dintre ei poate indeplini obligatia asumata, liberandu-i pe ceilalti de obligatie, astfel incat soacra sa nu poate avea motive si sanse de reusita pentru desfiintarea contractului pentru neindeplinirea obligatiei asumate. Va recomand angajarea unui avocat! ;)
multumesc mult pt.lamuriri;din fericire pt.mine soacra imi este ca o mama si cu toate ca nu vrea sa ne despartim prefera sa ramana cu mine;in acest caz se nasc alte intrebari:
-ea poate sa schimbe actul si sa-l dea afara din casa?desi este o situatie neplacuta mi-as dori sa se transforme din invingator si distrugator de vieti - in invins
-copilul poate fi chemat la judecata si intrebat cu cine vrea sa ramana??ar fi o mare magarie din partea lui sa isi trumatizeze si copilul pt.ca eu incerc sa nu umbresc fericirea si inocenta ei cu problemele noastre si deci ea ne iubeste in mod egal.
Avand in vedere consimtamantul socrilor acordat cu ocazia incheierii contractului de vanzare cumparare casa,detineti cote egale,indiferent de pretentiile sotului.
In eventualitatea divortului ,bunul dobandit=casa ,intra in masa supusa partajului.
Conditia mentionata de dvs ca si obligatie de intretinere ,reprezinta o obligatie ce va revine si dupa eventualul divort.Pentru a indeparta eventuale cereri din partea sotului /evetual fostului,este de preferat sa pastrati documenele justificative ale intretinerii soacrei.
Situatia expusa referitoare la intentia de "dat afara"nu este posibila avand in vedere contractul de vanzare-cumparare.
Copilul functie de varsta poate fi solicitat de catre instanta pentru audiere si precizarea parintelui favorit .
ciobanu mihaela a scris:

din fericire pt.mine soacra imi este ca o mama si cu toate ca nu vrea sa ne despartim prefera sa ramana cu mine;in acest caz se nasc alte intrebari:
-ea poate sa schimbe actul si sa-l dea afara din casa?desi este o situatie neplacuta mi-as dori sa se transforme din invingator si distrugator de vieti - in invins
-copilul poate fi chemat la judecata si intrebat cu cine vrea sa ramana??ar fi o mare magarie din partea lui sa isi trumatizeze si copilul pt.ca eu incerc sa nu umbresc fericirea si inocenta ei cu problemele noastre si deci ea ne iubeste in mod egal.

1. Nu. Nu poate sa-l dea afara din casa, deoarece casa nu mai este a soacrei ci a dv. si a sotului dv. Acest lucru poate avea loc, dupa ce introduceti actiunea de divort, si simultan sau ulterior o cerere de partaj prin care sa solicitati atribuirea imobilului cu plata sultei catre fostul sot.
2. In cadrul procedurii de divort, instanta trebuie sa hotarasca si cui ii vor fi incredintati minorii. Astfel, minorul va fi intrebat de catre instanta cu care dintre parinti doreste sa ramana, iar instanta va avea in vedere la luarea unei hotarari atat dorinta sotilor, dorinta minorului cat si concluzia anchetei sociale ce va fi efectuata in cauza.
Succes! ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act de vinzare-cumparare ContSters96930 ContSters96930 Doresc sa stiu daca verisoarei mele ii poate strica actul de vinzare-cumparare cu clauza de intretinere ,soacra impreuna cu sotul verisoarei,socrul a ... (vezi toată discuția)
Locuinta familiei sanda-popovici sanda-popovici Buna ziua, Cum pot declara locuinta familiei, in apartamentul sotului, daca acesta nu este de acord? Sotul a dobandit ap. de la tatal sau prin donatie cu ... (vezi toată discuția)
Buna ziua,socrul meu are 4 copii si are 4 case din care a facut ... Alexademir Alexademir Buna ziua,socrul meu are 4 copii si are 4 case din care a facut partaj cu soacra mea si 3 din ele sunt pe numele ei(nu au divortat.)ei doresc ca sa imparta ... (vezi toată discuția)