avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 542 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Punere in executare restantieri.
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Punere in executare restantieri.

Va rog sa-mi precizati daca eu ca asociatie de proprietari pot sa aplic Art.32(17) din Legea 241/2006 respectiv Art.42(6 cu 1) din Legea 225/2016 ) pentru punerea in executare a restantierilor.
Cel mai recent răspuns: BEN46 , utilizator 10:32, 3 Decembrie 2016
Factura constituie titlu executoriu. Asociatia emite lista de intretinere care nu constituie "titlu executoriu" dar poate pune penalitati, prin urmare nu poate pune in executare restantierii in baza facturilor operatorilor de utilitati.
Ceea ce denota inca o lacuna legislativa care favorizeaza rau-platnicii si care se culca pe o ureche ca le platesc ceilalti vecini cheltuielile curente.
Apelarea la justitie pentru recuperarea datoriilor de la rau-platnici este o procedura birocratica si cronofaga si nu este normal ca daca furnizorul beneficiaza de atuul titlului executoriu dat de factura impotriva unei asociatii, asociatia la randul ei sa nu beneficieze la randul ei de acelasi atu.
@Daniel4x4
Intre asociatii si furnizori exista o diferenta fundamentala: angajatii furnizorului care emit facturile nu castiga nimic daca "umfla" facturile, in schimb administratorul poate trece consumul unora (in primul rand al lui) in seama altora.
Transformarea listelor de intretinere in titluri executorii ar deschide larg poarta abuzurilor.

Nu mai spun ca (In)justitia romana spune, contrar principiilor dreptului ca proprietarul este obligat sa dovedeasca ca e furat, dar nu ii permite accesul la acte.
Ce poti face in conditiile acestea, nu stiu.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util

Cum am inteles eu din Legea 225/ 2016 facturile constituie titlu executoriu si sunt indreptate direct celor care au contract direct cu furnizorii de utilitati .
In cazul asociatiilor de proprietari contractul este pe Asociatie asta inseamna ca asociatia se va indrepta in Instanta pentru recuperarea banilor datorati furnizorilor , exceptie fac Asociatiile mai noi care datorita din constructie permite legarea individuala la utilitati deci in cazul neplatii se poate merge direct la cine are contract de prestari servicii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita pentru neplata facturilor la utilitati direct prin executor AdrianaMariaVlad AdrianaMariaVlad Buna ziua, Daca eu ca asociatie de proprietari sunt executat silit direct prin executor pentru neplata facturilor la utilitati, pot sa ma indrept spre ... (vezi toată discuția)
Drepturile administratorului de bloc danoozza danoozza Buna ziua, Locuiesc cu chirie intr-un complex rezidential si am cateva nelamuriri. La avizier s-a afisat un anunt in care scrie ca se vor opri utilitatile ... (vezi toată discuția)
Apa la comun dancormoran dancormoran bloc 8 apartamente,fara asociatie,contor unic de apa!4 apart au acumulat datorii de aprox 10.000 lei si nu mai vor sa achite nimic...pretext apa e prea ... (vezi toată discuția)