avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 686 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Functie de baza pt deducerea personala
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Functie de baza pt deducerea personala

Pentru un salariat care pana in 21 ale lunii a avut un CIM cu 2 ore/zi si din 22 ale lunii s-a angajat la alt angajator cu CIM de 8 ore/zi unde i se considera functia de baza pentru deducerea personala?
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 20:52, 5 Decembrie 2016
Functia de baza este aleasa de catre salariat si nu de catre angajator.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Primul angajator acorda deducerea personala in cursul lunii in care angajatul pleaca, iar noul angajator va acorda deducerea personala incepand cu luna urmatoare angajarii.

Normele de aplicare a Codului fiscal:

SECȚIUNEA a 3-a - Determinarea impozitului pe veniturile din salarii și asimilate salariilor

14. (9) În scopul determinării impozitului pe veniturile salariale, prin locul unde se află funcția de bază se înțelege:
a) pentru persoanele fizice angajate la un singur loc de muncă, locul unde are încheiat contractul individual de muncă sau alte documente specifice, potrivit legii;
b) În cazul în care activitatea se desfășoară pentru mai mulți angajatori, locul declarat de persoanele fizice angajate. Angajatul are obligația să declare numai angajatorului la care a ales funcția pe care o consideră de bază, pentru un singur loc de muncă, prin depunerea declarației pe propria răspundere. Declarația pe propria răspundere nu reprezintă un formular tipizat.
Funcția de bază poate fi declarată de angajat și la locul de muncă la care acesta realizează venituri din salarii în baza unui contract individual de muncă cu timp parțial. La schimbarea locului unde se află funcția de bază, angajatul are obligația depunerii unei declarații pe propria răspundere de renunțare la funcția de bază la angajatorul ales inițial.

SECȚIUNEA a 5-a - Termenul de plată a impozitului

16.(4) În cazul în care un angajat care obține venituri din salarii la funcția de bază se mută în cursul unei luni la un alt angajator, calculul impozitului se face pentru fiecare sursă de venit (loc de realizare a venitului).
Deducerea personală se acordă numai de primul angajator, în limita veniturilor realizate în luna respectivă, până la data lichidării.
Dacă reangajarea are loc în aceeași lună cu lichidarea, la stabilirea bazei de calcul pentru determinarea impozitului lunar aferent veniturilor realizate în această lună de la angajatorul următor nu se va lua în calcul deducerea personală.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deducere rak0770 rak0770 Un salariat are 2 contracte pe aceeasi societate cu cate 4 ore fiecare. Deducerea se acorda numai unui contract? (vezi toată discuția)
Deducere, contributii cim norma partiala dona77 dona77 Buna seara, Baza la care se aplica contributiile (+impozitul) datorate la stat pentru un CIM cu norma partiala este venitul brut corespunzator acelei norme ... (vezi toată discuția)
Deducere /salariu Elena_Denisa Elena_Denisa Buna ziua, va rog, poate ma ajutati cu urmatoarea speta (datele au rol de exemplificare): Salariatului Ion i s-a incetat CIM, in data de 07.01. S-a emis ... (vezi toată discuția)