avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 520 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Exercitare custodie comuna cand parintii locuiesc in ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Exercitare custodie comuna cand parintii locuiesc in orase diferite

Cum se exercita custodia comuna cand parintii locuiesc in orase diferite? In cazul meu, am de 8 ani custodia fiului meu. Tatal are program de vizita (poate sa vina saptamanal in orasul nostru, sambata sau duminica) dar nu a mai venit de 3 ani sa il vada. L-am mai dus eu din cand in cand sa se intalneasca, atunci cand am ajuns in orasul de resedinta al tatalui. Acum nu s-au mai vazut de 10 luni pentru ca fiul meu (11 ani) nu mai doreste sa mergem noi la el ci asteapta sa vada cand i se va face tatalui dor sa il vina la el. In rest relatia lor este destul de rece. Cand il suna copilul, tatal motiva ca e la serviciu, e obosit sau dormea si incet, incet nu l-a mai sunat. Vorbesc de aprox 5-6 ori/an. Nici de ziua lui nu il suna ci ii trimite un sms. Acum am deschis actiune pentru recalcularea pensiei de intretinere, iar tatal a facut cerere reconventionala in care cere custodie comuna si alt program de vizitare.
Intrebarea mea este cum functioneaza custodia comuna avand in vedere ca locuim in orase diferite, ca tatal nu a fost la scoala copilului de 5 ani, ca nu este interesat de nimic din ceea ce tine de copil (nu ma intreaba niciodata ce face si nici nu suna copilul sa il intrebe ce face), ca desi eu am avut toata bunavointa ca fiul sa aiba legatura cu tatal, acesta din urma nu prezinta interes in a avea o legatura cu copilul si ma intreb cum pot sa ii cer acordul in anumite situatii daca el nu comunica nici macar cu fiul nostru?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: guest3333 , utilizator 10:51, 7 Decembrie 2016
Buna ziua,
Chiar daca a avut aceasta atitudine distanta asta nu inseamna ca trebuie decazut din drepturi parentale.
Exercitarea in comun a autoritatii parintesti este ceva normal chiar daca distanta ii impiedica sa aiba legaturi dese.
Nu s-a pus problema sa fie decazut din drepturile parintesti. Nu imi doresc asa ceva. Tocmai ca eu am fost cea care i-am dus ani la rand copilul sa il vada pentru ca el nu venea sa il vada luni sau ani. Intrebarea mea era cum sa ne exercitam amandoi drepturile parintesti avand in vedere distanta si lipsa de comunicare dintre noi.
Ultima modificare: Marți, 6 Decembrie 2016
ContSters129337, utilizator
Nici eu nu am vazut sa fii mentionat ceva de decadere din drepturi, nu stiu de unde a reiesit asa ceva. Se poate ca fostul sot sa fii cerut asa ceva doar ca sa se razbune pentru ca ati indraznit sa solicitati majorarea pensiei de intretinere. Altfel nu se explica deoarece, din cate ati relatat, clar nu il intereseaza nici macar sa vada copilul ca sa nu mai zic de alte activitati ale baiatului. Puteti invoca autoritatea lucrului judecat si sa aratati, totodata, dezinteresul total al tatalui. Pentru asta trebuie sa veniti cu martori si dovezi (mail-uri, mesaje sms prin care ii aduceati la cunostinta diverse activitati ale copilului dar si cele in care il intrebati daca si cand mai vine sa vada baiatul).
Puteti invoca autoritatea lucrului judecat


Nu există autoritate de lucru judecat când e vb de executarea autorității parintesti, de pensie, locuinta copilului etc.
Aţi întrebat cum funcţionează autoritatea părintească comună dacă părinţii locuiesc în localităţi diferite şi părintele nerezident este dezinteresat de copil.
Răspuns: Va fi ca şi până acum, doar că de acum înainte va trebui să vă programaţi concediile cu copilul în ţara noastră, care are şi munţi, şi mare. Poate veţi mai avea nevoie câteodată de acordul lui pentru anumite activităţi ale copilului, aici e mai greu, va trebui să aveţi putere de convingere ca să se deplaseze la notar, plus că notarul nu lucrează pro bono.
Cu schimbarea programului de vizită, dacă au trecut deja 4 ani de la ultima decizie, cu siguranţă va primi drept de vacanţe la domiciliul său, care, dacă băiatul refuză, se produc complicaţii.
Oricum, copilul va fi audiat de judecător, atât.
Ce aţi scris în răspunsul la întâmpinare şi în răspunsul la cererea reconvenţională?
Eu aş depune în instanţă o "propunere de acomodare" treptată a copilului cu tatăl său, în sensul ca tata să vină la domiciliul copilului 6 luni câte 2 weekenduri, sub monitorizarea DGASPC, apoi să ia copilul de la domicilul său câte două weekenduri următoarele 3 luni, abia apoi să ia copilul în vacanţă, dacă acest program s-a respectat.

Alte discuții în legătură

Reinnoire pasaport copil minor fara acordul celuilalt parinte eagle_free eagle_free buna ziua, As dori si eu o lamurire. Un cuplu de cetateni romani este divortat in spania, iar copilului minor de 9 ani ii expira pasaportul peste cateva ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, am un băiat de 10 ani, în tot acest timp tatăl ... Ionela Dumitrache Ionela Dumitrache Bună ziua, am un băiat de 10 ani, în tot acest timp tatăl a fost foarte puțin în viata lui,ne-a părăsit când bebe avea câteva luni, ne-am împăcat ... (vezi toată discuția)
Custodie minor Diana12 Diana12 Bună ziua! Am divorțat acum 6 ani, având un copil de 9 luni care mi-a fost încredințat, custodia fiind comună. Fostul soț trimite pensia alimentară, ... (vezi toată discuția)