avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 680 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general acte fiscale
Discuție deschisă în Contabilitate în general

acte fiscale

1. Ca PFA cand vand ceva unei persoane fizice este nevoie sa-i eliberez factura sau e suficienta o chitanta?
2. Facturile cum se opereaza in registru incasari si plati - pret cu TVA sau fara?
3. Am o chitanta pe care imi apare doar pretul fara TVA - cum o operez? Eu sunt platitor de TVA

Cel mai recent răspuns: Ilie Stanica , Consultant fiscal 19:58, 3 Septembrie 2009
1. Incasarea contravalorii marfurilor vandute sau a serviciilor prestate catre persoane fizice se face cu bonul fiscal emis de casa de marcat fiscala.

2. Facturile nu se inregistreaza in registrul jurnal de incasari si plati ci documentul care atesta incasarea sau plata acesteia: chitanta, bonul fiscal, ordinul de plata, cec-ul, biletul la ordin, dispozitia de plata, etc.

3. O operati la valoarea inscrisa pe ea. Pentru diferenta se va emite o alta chitanta atunci cand se va face incasarea sau plata acesteia.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Septembrie 2009
Iulian MANEA, Contabil
breman a scris:

1. Ca PFA cand vand ceva unei persoane fizice este nevoie sa-i eliberez factura sau e suficienta o chitanta?
2. Facturile cum se opereaza in registru incasari si plati - pret cu TVA sau fara?
3. Am o chitanta pe care imi apare doar pretul fara TVA - cum o operez? Eu sunt platitor de TVA

1. la acesta intrebare va raspuns dl Iulia Manea
2. Atentie deci in registru de incasari si plati se inregistreaza incasarile si platile efective, ca si particularitate pentru platitorii de tva, ei trec in acest registru incasarile si platitile efective din care s-a scazut in prealabil tva-ul
3. o chitanta atesta incasarea si plata efectiva, nu poate avea inscris pe ea tva, pret, bucati si alte minuni, nu stiu ce ati vrut sa spuneti.
consilieru a scris:

[...]3. o chitanta atesta incasarea si plata efectiva, nu poate avea inscris pe ea tva, pret, bucati si alte minuni, nu stiu ce ati vrut sa spuneti.

Eu am interpretat ca se refera la faptul ca valoarea incasata pe chitanta reprezinta contravaloarea facturii fara TVA. Adica, s-a intocmit o factura si chitanta (nu stiu daca din gresala sau nu) a fost completata cu valoarea fara TVA (nu stiu ce valoare a fost incasata in realitate).
sunteti platitor de TVA emiteti factura fiscala!!
pentru incasare emiteti chitanta (in care este inclusa si TVA)
in registru inscrieti sumele incasate pe baza de chitante din care scadeti TVA

Spor!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contabilitate asociatie familiala vasilelacramioara vasilelacramioara am infiintat o asociatie familiala si va intreb ce documente contabile trebuie sa intocmesc am un magazin (vezi toată discuția)
Plata card emitere bon fiscal? LazarAlinaMihaela LazarAlinaMihaela Buna ziua, am un coafor si am avut o \\\\\\"mica problema\\\\\\" cu un client. Practic domnul a achitat cu cardul acum o saptamana plata unor servicii care ... (vezi toată discuția)
Pfa cu sediul la domiciliu grandanat grandanat Vreau sa-mi infiintez un PFA cu sediul profesional la adresa de domiciliu insa nu sunt eu proprietar pe imobilul in cauza ci parintii mei. In acest caz ce ... (vezi toată discuția)