avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1432 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Temei legal calcul suma pensie intretinere ca procent ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Temei legal calcul suma pensie intretinere ca procent din salariul minim pe economie.

Sunt in urmatoarea situatie: am hotarare din 2012 care obliga tatal sa plateasca suma de 175 lei pensie intretinere (nu a dovedit venituri asa ca suma a fost stabilita la nivelul salariului minim pe economie, precizez, 175 lei insemna 25% din 700 lei cat era stabilit salariul minim pe economie brut).

Bun, in 2014 am deschis proces pentru majorare pensie intretinere, unde am cerut majorarea acesteia datorita cresterii salariului minim pe economie si stabilirea ei in cota procentuala de 25% pt a nu mai deranja instantele cu fiecare majorare a salariului minim. Solutia instantei a fost: admite cererea si stabilieste pensia de intretinere in procent de 25% din salariul minim pe economie.

Am inceput executarea, la care individul, bineinteles, a facut contestatie, unul dintre argumente fiind acela ca suma se calculeaza din netul salariului minim pe economie. Daca ar fi asa, o perioada de 5 luni, pensia de fapt ar fi sub 175 lei cat era deja stabilit inainte de cererea maririi si asta ce inseamna, ca mi s-a admis cererea de majorare dar de fapt copilul primeste mai putini bani?

Care este temeiul legal care reglementeaza ce suma se ia in calcul, brutul sau netul? Eu consider ca legea se refera la brut pt ca doar acea suma este clara si fixa, netul suporta mdificari in functie de mai multi factori, nr de persoane in intretinere, etc. si nici nu ai de unde stii exact suma neta decat daca te consulti cu un contabil, in schimb brutul este referinta clara a salariului minim pe economie. Intr-adevar, daca "taticul" ar munci si ar obtine venit egal cu salariul minim pe economie, ar prezenta instantei adeverinta de la locul de munca unde ar fi stipulat exact netul si ar fi lejer de calculat suma.
Ultima modificare: Vineri, 9 Decembrie 2016
Cris1971, utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:12, 15 Noiembrie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@Martonze, am explicat mai sus, tatii astia fara venit, obtin venituri la negru deci nu platesc contributiile, ati vazut vreunul sleit de foame? In cazul nostru, "taticul" are o burta de nu-si vede bombeurile la pantofi.
Eu vă înţeleg, dar nu puteţi dovedi.Deci, ca principiu, nu e corectă nici impunerea lor, din moment ce nu au venit.
Că legislaţia ar trebui să fie alta, sunt de acord.Cine nu are posibilităţi de intreţinere a copilului, să facă muncă în folosul comunităţii.Cine e apt de muncă, să aibă obligaţia de a se angaja ; statul să plătească inteţinerea, apoi, prin instituţiile sale, să recupereze aceşti bani când apare ocazia.
Pt. Romania e usor utopic dar poae vor veni si vremurile respectve. Cum va explicati atunci sentintele judecatoresti (mai multe spun eu decat cele date pe salariu net) calculate la salariul minim pe economie brut? Mi se pare mult mai logic la brut atat timp cat nu platesc impozit, nu-s inregistrati la finante cu venituri impozabile. Va detaliez demersul logic: se prezuma ca incaseaza un venit de 1250 lei brut, tatii care au contract de munca, dovedesc cu acte ca vireaza respectivele cheltuieli la stat, ceilalti nu pot dovedi deci raman cu tot venitul prezumat, rezulta logic ca din ei trebuie sa dea 25%.

Din fericire judecatorii trec prin probe psihologice care le evalueaza gandirea si rationamentul logic.

Dupa logica celor care stabilesc pensia la salariul net, rationamentul ar trebui sa se continue si respectivii tati sa fie obligati sa plateasca contributiile aferente daca au fost eliminate din calculul pensiei.
Ultima modificare: Vineri, 9 Decembrie 2016
Cris1971, utilizator
ATENȚIE, doar o parte din hotărâri au raportat(în trecut) procentul la salariul brut, și preponderent judecătoriile au dat asemenea sentințe.
Aceste sentințe nu au fost atacate la o instanță superioară(Tribunal).
De vreo 2-3 ani unele instanțele nu mai stabilesc sumă fixă și nici nu mai pronunță termenul brut, ci se rezumă la frazarea : "instanța obligă pârâtul la 1/4 din salariul minim".
Legea prevede că se calculează din net, deci la o contestație în interesul legii, ICCJ va stabili că din NET este legal, pentru că așa prevede ART. 529 cod civil.
Eu am arhivate câteva hotărâri de instanțe superioare, care stabilesc definitiv în APEL, că raportul procentual se face la salariul minim NET.
Până nu se va formula o contestație în interesul legii la ICCJ, nu vom avea o practică unitară.
Jurisprudență - un exemplu de raportare la venitul minim NET:
"Avand in vedere ca paratul nu mai are in intretinere un alt minor si fata de dispozitiile legale aratate, instanta va stabili pensia de intretinere la 1/4 din venitul minim net pe economie (530 lei)". - (Sentinta civila nr. 2390 din data de 09.04.2012 pronuntata de Judecatoria Alexandria).
`
Articolul complet AICI: [ link extern ]

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara- calcul raportat la venitul minim lauraraul lauraraul Pensia alimentara se calculeaza 25% din venitul minim pe economie brut 750ron?Sau din venitul net ? Domnul a adus adeverinta ca nu are venituri atunci ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie alimentara andra721 andra721 Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti intr-o problema cu care ma confrunt. In aprilie 2012 s-a stabilit o pensie alimentara in cuantum de 1/4 din salariul minim ... (vezi toată discuția)
Explicati-mi hotarararea judecatoreasca !(va rog) karenina-roman karenina-roman Va rog frumos,explicati-mi si mie urmatoarea hot.jud.: ,,Majoreaza obligatia de intretinere stabilita prin sentinta civila nr.x/zzzz,a judecatoriei X , de la ... (vezi toată discuția)