avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 188 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... MODALITATE CALCUL CONCEDIU DE ODIHNA
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

MODALITATE CALCUL CONCEDIU DE ODIHNA

Buna ziua,

In cursul anului 2015 am fost detasat din data de 03 augsut, pana pe 30 decembrie de la angajatorul de baza (daca pot sa-i spun astfel) la un alt angajator. In toata aceasta perioada nu am beneficiat de concediu de odihna.
Am solicitat plata acestuia, dar cand s-au calculat zilele de concediu, ce sa vezi, surpriza: formula de calcul a fost, (zile lucrate/365) x nr zile anuale din CIM, valoarea astfel rezultata fiind mai mica decat daca s-ar fi aplicat formula pe care o stiu eu: (nr luni lucrate/12luni) x nr zile din CIM.
As dori sa stiu urmatoarele lucruri:
1. care este formula de calcul a zilelor de concediu de odihna, pentru o fractiune de an?
2. unde este specificata in legislatia romaneasca aceasta formula de calcul (lege, articol, aliniat)

As mentiona suplimentar, ca, la data la care s-a efectuat detasarea s-a trecut de la un salariu lunar, trecut in CIM, la un salariu orar, trecut intr-un document semnat cu noul angajator.

T.P.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:16, 10 Decembrie 2016
NIciun text de lege nu reglementeaza exact modalitatea de calcul a zilelor de CO. Totul s-a bazat pe regula de 3 simpla, deoarece concediului de odihna anual se acorda proportional cu activitatea prestata in anul calendaristic.

Practica majoritara este in sensul nr. luni lucrate/12 luni x nr. de zile de CO

De asemenea, nu este gresita si formula nr zile lucrate /365 zile x nr. zile de CO.

Puteti posta perioada lucrata in an, de la .... pana la ... si nurmarul de zile de CO din c.i.m. , pentru calcul.
Din ce stiu eu, formula ar trebui sa fie: nr. zile concediu anual / 12 x nr. luni lucrate. Daca exista o luna in care ati lucrat numai o parte din zile, calculul pentru luna respectiva ar fi: nr. zile concediu anual/ 12 / nr. zile lucratoare din luna respectiva x nr. zile lucrate in acea luna.

@ freeelis

Nu inteleg cea de-a doua formula, caci rezultatul ar fi diferit si gresit, dupa calculele mele. Pai daca avem de ex. 20 zile lucratoare pe luna => 240 zile/an => 240/365x21=13.81??? Gresesc cumva?

De ce sa impartim la zilele unui an? Concediul se acorda in raport de zilele lucratoare, si nu toate zilele unui an sunt lucratoare.
Ultima modificare: Vineri, 9 Decembrie 2016
Ana-Maria Pînzaru, Avocat
Calculul este gresit ...

De exemplu, userul a lucrat in perioada 03 august pana pe 30 decembrie 2015 si are,sa spunem , 20 de zile lucratoare de CO in c.i.m., atunci pentru perioada lucrata are dreptul la:
159 (perioada lucrata) : 365 x 20 = 8,71 ... adica 9 zile lucratoare de CO



Am postat perioada... 03 agust - 39 decembrie!
Formula a doua (cea in care folositi numar de zile nu mi se pare corecta! Practica este sa se lucreze in luni!
freeelis a scris:

Calculul este gresit ...

De exemplu, userul a lucrat in perioada 03 august pana pe 30 decembrie 2015 si are,sa spunem , 20 de zile lucratoare de CO in c.i.m., atunci pentru perioada lucrata are dreptul la:
159 (perioada lucrata) : 365 x 20 = 8,71 ... adica 9 zile lucratoare de CO



Pai in formula intiala ati impartit zilele lucrate si nu nr. de zile calendaristice din perioada in care s-a lucrat, de aici problema.
Ultima modificare: Vineri, 9 Decembrie 2016
Ana-Maria Pînzaru, Avocat

Alte discuții în legătură

Calcul concediu cu plata george193 george193 Buna ziua, Care este formula de calcul a zilelor de concediu cu plata? Din cate stiu se calculeaza in felul urmator: Zile Concediu Specificate in CIM ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna gmona gmona Am un angajat cu cim din data de 08.05.2014. Pe lunile iunie si iulie are 18 respectiv 25 zile concediu fara plata. Cum calculez concediu de odihna pe anul ... (vezi toată discuția)
Concediu odihna negut_dorina negut_dorina buna ziua.am 3 cazuri am contract pe perioada determinata expira 17.04 2012 intrebarea este cate zile de concediu de odihna pot sa le dau de ex pe luna ... (vezi toată discuția)