avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie fara preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie fara preaviz

Buna ziua,

Am si eu o nelamurire cu privire la prevederile codului muncii cu referire la "abateri" ale angajatorului care pot duce la o demisie fara preaviz.

Se poate considera existenta unui contract individual de munca fara o descriere a postului un motiv viabil ?

Tin sa mentionez ca lucrez in aceasta compania de aproximativ 2 ani , si in ultima perioada am fost pus sa lucrez pe numeroase departamente , fie individual fie Multitasking. O fac in continuare , dar simt ca explodez din punct de vedere psihic. Sunt decis sa iau masuri dandu-mi demisia. Am semnat contractul pentru ca functia mea imi aducea responsabilitati minore. Dar nu m-am gandit ca o sa fiu rugat sa fac lucruri in afara ariei mele calificative. Desi am avut doar de invatat , simt ca deja ajung la o limita.

Deasemenea trebuie sa mentionez ca aceasta companie a avut candva peste 150 de angajati , si cand acestia au incercat sa initieze un contract colectiv de munca , au fost dati afara , rand pe rand , pana cand am ajuns la un numar de 20 de angajati. As putea sa folosesc ceva ca sa imi motivez demisia fara preaviz?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:04, 2 Septembrie 2009
In primul rand, va [pot spune fara a dori sa va jignesc ca vina va apartine in mod exclusiv pentru situatia creata: nu ati spus "nu pot face pentru ca nu stiu" angajatorului.
Daca vreti totusi sa va dati demisia, puteti solicita renuntarea la acest drept angajatorului. Mai concret, in demisie care sete nemotivata, solicitati sa nu mai stati in preaviz.
In cazul demisiei, dreptul de preaviz este al angajatorului si nu al angajatului.
Am inteles.

Stiu ca este vina mea , am crezut ca pot motiva in vreun fel anularea preavizului.

Multumesc mult pentru raspuns.
1. Art.79(8) din Codul muncii spune ca "Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca".
2. La semnarea CIM ati primit si o fisa a postului cu sarcini, atributii si responsabilitati. In momentul in care ati primit responsabilitati si sarcini suplimentare trebuia sa se refaca fisa postului si, eventual, sa primiti si ceva in plus la salariu.
3. Recomandarea mea este sa discutati cu angajatorul, sa-i explicati situatia, sa-i spuneti ca o singura persoana, oricat de capabila ar fi, nu poate sa rezolve atatea probleme.
4. Daca nu intelege, incercati sa faceti o cerere de incetare a CIM cu acordul partilor (art.55b din Codul muncii) la o data la care concveniti de comun acord.
5. Daca nu este de acord cu incetarea CIM atunci puteti sa faceti notificarea de demisie dar, pentru a invoca art.79(8) din Codul muncii trebuie dovezi ca nu a respectat obligatiile asumate prin CIM. Ce anume din CIM nu a respectat? Ca v-a dat prea mult de lucru? O sa spuna ca nu v-ati plans niciodata de asta.
6. O demisie "clasica", cu preaviz de 15 zile calendaristice ar fi mai buna. Cum ati rabdat atata timp, doua sptamani nu ar fi mare lucru!
7. Atentie, insa, la incetarea CIM prin demisie sau acordul partilor nu beneficiati de indemnizatie de somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical urmat de preaviz aprilie1 aprilie1 Sunt in concediu medical pana pe data de 4 ianuarie.Problema cea mare este ca cei de la firma nu m-au crezut si mi-au retras si prima de Craciun si postul de ... (vezi toată discuția)
Desfacere contract munca Vala Vala va rog sa ma lamuriti intr- problema:daca un salariat depune o cerere de desfacere a contractului de munca , nu se considera ca o demisie? trebuie sa precizeze ... (vezi toată discuția)
Art 55 b cu preaviz? cporanc cporanc Am facut cerere pt incetarea contractului de munca cu art 55 lit.b, dar am folosit si termenul de preaviz referitor la cate zile mai lucrez acolo.NU am folosit ... (vezi toată discuția)