avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 716 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Emitere factura de asociatie proprietari pentru ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Emitere factura de asociatie proprietari pentru cheltuieli intretinere

Suntem o asociatie de proprietari, in care unul din proprietari este persoana juridica. Acesta a inchiriat apartamentul unei alte persoane juridice, ca locuinta de serviciu. Chiriasul a solicitat ca la plata cheltuielilor de intretinere, asociatia sa emita chitanta pe numele sau, al chiriasului, pentru a-si deconta cheltuielile. Avand un precedent in care o instanta de judecata scrie negru pe alb in sentinta ca, citez :"Asa cum rezulta in mod expres din textul de lege mentionat (art.46 si 50 din L230/2007), obligatia de plata a cotelor de intretinere incumba exclusiv proprietarului, si nu persoanei care utilizeaza, cu orice titlu, un apartament situat intr-un bloc de locuinte. Nu are relevanta faptul ca prin contractul de inchiriere, chiriasul si-a asumat obligatia de plata a cheltuielilor aferente apartamentului. Acest contract isi produce efectele numai intre partile contractante, conform principiului general al relativitatii efectelor actului juridic, si nu poate naste obligatii in sarcina unui tert." Cu acest argument am reusit sa stopez polemica pe acest subiect, sugerandu-le partilor, proprietar si chirias, sa-si deconteze chetuielile de intretinere cumulate cu chiria convenita.
Acum, proprietarul imi solicita sa-i emit factura fiscala pentru cheltuielile lunare, argumentand ca si pentru la alte apartamente aflate in proprietatea sa in alte asociatii, se intocmesc facturi fiscale pentru cheltuielile de intretinere aferente apartamentelor.
Consider ca lista de intretinere afisata (fiind 66 apart. in asociatie, nu emitem fisa de cheltuieli pentru fiecare apartament), care reprezinta cotele repartizate de cheltuieli, este documentul justificativ suficient, in conformitate cu reglementarile legale. Cota de cheltuieli repartizata unui apartament, nu reprezinta un venit pentru asociatie ca sa emiti factura pentru incasare.
Solicit un punct de vedere avizat si daca se poate emite factura, care sunt obligatiile asociatiei din punct de vedere fiscal.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Panda2 , utilizator 15:23, 12 Ianuarie 2021
Nu e stramba, e corecta.

O factura emisa de un furnizor contine sume calculate profesionist si autorizate (pana la proba contrarie) de o autoritate publica - persoana juridica de drept public.
O lista de intretinere nu are acest caracter, ea este aprobata de o persoana juridica de drept privat (sau nu, vezi asociatiile de locatari), contine calcule mai mult sau mai putin legale si care, in general, nu are girul niciunei autoritati competente.
A avea caracterul unui titlu executoriu trebuie sa ai acest gir. De exemplu, ca sa poti executa silit un restantier, in cazul asociatiilor de proprietari, trebuie ca sumele respective sa fie avizate de o autoritate, respectiv judecatorul.

Explicatia mea este precara, totusi trag nadejde sa intelegeti esenta, ca asta e important.
1.(art.46 si 50 din L230/2007), obligatia de plata a cotelor de intretinere incumba exclusiv proprietarului, si nu persoanei care utilizeaza, cu orice titlu, un apartament situat intr-un bloc de locuinte. Este corect,respectivul este membru al asociatiei
2.problema se rezolva in felul urmator...chitanta se elibereaza persoanei care plateste,la solicitarea acesteia,specificand pt cine s a facut plata.
3.titlul executoriu au numai facturile emise de furnizorii de utilitati publice....asa cum sunt facturile emise de eon energie,telefoane etc
Daniel4x4 a scris:

Proprietarii au consumat apa si caldura de la FURNIZOR, acesta a emis factura catre asociatie, iar asociatia doar colecteaza banii de la proprietari si achita factura catre furnizor, deci daca ar fi asa, dupa cum spuneti dvs, asociatia practic ar trebui sa revanda care proprietari produsele furnizorilor si doar asa ar putea emite factura catre fiecare proprietar, ceea ce, evident, nu se intampla.

Va dau exemplu concret si poate se intelege.
Furnizorul emite factura catre asociatie. In cadrul asociatiei sunt 150 de apartamente ale persoanelor fizice si juridice dar si 15 spatii comerciale la baza blocurilor. Unul din proprietari are 820 m.p. spatii comerciale si le-a inchiriata catre 4 agenti economici diferiti (coafor, farmacie, banca. agentie imobiliara). Fiecare din acestia au apometre dar asociatia are unul singur la subsol pe baza caruia primeste factura. Luna de luna asociatia factureaza proprietarului acelui spatiu toate cheltuielile de intretinere incluzand si consumul de apa pentru spatiul total de 820 m.p. Proprietarul la randul sau intocmeste facturi pentru fiecare din cei 4. Suma celor 4 facturi este egala cu suma de pe factura intocmita de asociatie.
Asadar fara ca proprietarul sa cumpere sau sa vanda ceva, primeste si intocmeste facturi. O face pentru a se descarca in gestiune de factura primita de la asociatiei, pentru a incasa banii de la cei 4 chiriasi si pentru a putea achita factura catre asociatie.
Asa e legal si logic.
Alt proprietar de spatiu comercial a inchiriat unei firme de asigurari dar a prevazut in contract ca aceasta va achita cheltuielile de intretinere direct la asociatie. Asociatia factureaza direct chiriasului in aceasta situatiei si incaseaza direct de la chirias.
Asa este corect si legal.
Si pentru ca tot s-a abordat subiectul intr-o alta discutie atunci, daca ar fi ok ca o asociatie sa emita factura pentru cotele de intretinere, de ce nu ar emite asociatia factura si pentru persoanele fizice ?

Asociatiile sunt obligate, repet, obligate sa emita factura, la cerere oricarei persoane fizice sau juridice. Asa ca nu vad rostul intrebarii dumneavoastra.
Mergeti, ca persoana fizica, la un magazin sa va cumparati o camasa si solicitati sa va intocmeasca factura. Este obligatia magazinului sa va intocmeasca factura insotita de chitanta sau bon fiscal de la caz la caz.

Sunt in situatia de a emite facturi ca Asociatie. Stiu ca se incep cu numarul 1, si trebuie data o serie. Trebuie evidentiat cumva seria si numarul de la care se pornesc facturile..in vreo decizie sau hotarare?
Evidenta facturilor si a chitantelor se tine pe fisa separata si prin decizie (a comitetului) se numeste responsabilul cu evidenta acestora, respectiv contabilul sau administratorul, daca indeplineste si aceasta atributie.
Nu cred ca este corecta emiterea de factura, deoarece: administratia nu face activitate comerciala, ci doar distribuie cheltuielile si recupereaza banii utilizati din fondul de rulment la plata facturilor emise defurnizori sau din fondul de reparatii, dupa caz.
Apoi, ar trebui sa se inregistreze la ANAF ca platitor sau neplatitor de TVA, factura fiind un document fiscal si nu o factura proforma oarecare.

Alte discuții în legătură

Pt fondurile asociatiei poate fii emis factura sau numai chitanta zolyxx zolyxx Buna ziua In asociatie avem un ap carei proprietar (primaria) cere sa facturam contributiile lunare (fonduri reparatii, reabilitare, etc). ceilalti primesc ... (vezi toată discuția)
Asociatie de proprietari-obligativitate facturare ContSters27400 ContSters27400 Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca o Asociatie de proprietari este obligata sa emita factura fiscala pentru un spatiu inchiriat unei persoane juridice, sau ... (vezi toată discuția)
Factura fiscala AdrianRosca AdrianRosca Ca si persoana fizica, membru intr-o asociatie de proprietari pot sa cer factura fiscala in care sa imi apara detaliat costurile pe care le am de platit ( cost ... (vezi toată discuția)