avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 158 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Emitere factura de asociatie proprietari pentru ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Emitere factura de asociatie proprietari pentru cheltuieli intretinere

Suntem o asociatie de proprietari, in care unul din proprietari este persoana juridica. Acesta a inchiriat apartamentul unei alte persoane juridice, ca locuinta de serviciu. Chiriasul a solicitat ca la plata cheltuielilor de intretinere, asociatia sa emita chitanta pe numele sau, al chiriasului, pentru a-si deconta cheltuielile. Avand un precedent in care o instanta de judecata scrie negru pe alb in sentinta ca, citez :"Asa cum rezulta in mod expres din textul de lege mentionat (art.46 si 50 din L230/2007), obligatia de plata a cotelor de intretinere incumba exclusiv proprietarului, si nu persoanei care utilizeaza, cu orice titlu, un apartament situat intr-un bloc de locuinte. Nu are relevanta faptul ca prin contractul de inchiriere, chiriasul si-a asumat obligatia de plata a cheltuielilor aferente apartamentului. Acest contract isi produce efectele numai intre partile contractante, conform principiului general al relativitatii efectelor actului juridic, si nu poate naste obligatii in sarcina unui tert." Cu acest argument am reusit sa stopez polemica pe acest subiect, sugerandu-le partilor, proprietar si chirias, sa-si deconteze chetuielile de intretinere cumulate cu chiria convenita.
Acum, proprietarul imi solicita sa-i emit factura fiscala pentru cheltuielile lunare, argumentand ca si pentru la alte apartamente aflate in proprietatea sa in alte asociatii, se intocmesc facturi fiscale pentru cheltuielile de intretinere aferente apartamentelor.
Consider ca lista de intretinere afisata (fiind 66 apart. in asociatie, nu emitem fisa de cheltuieli pentru fiecare apartament), care reprezinta cotele repartizate de cheltuieli, este documentul justificativ suficient, in conformitate cu reglementarile legale. Cota de cheltuieli repartizata unui apartament, nu reprezinta un venit pentru asociatie ca sa emiti factura pentru incasare.
Solicit un punct de vedere avizat si daca se poate emite factura, care sunt obligatiile asociatiei din punct de vedere fiscal.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Panda2 , utilizator 15:23, 12 Ianuarie 2021
dan_crihan a scris:

Evidenta facturilor si a chitantelor se tine pe fisa separata si prin decizie (a comitetului) se numeste responsabilul cu evidenta acestora, respectiv contabilul sau administratorul, daca indeplineste si aceasta atributie.
Nu cred ca este corecta emiterea de factura, deoarece:


Deci parctic noi ca si comitet ce ar trebui sa facem? Nu putem da o decizie in care sa spunem: incepand cu data de...vom emite facturi cu seria de YYY de la nr 1, evidenta lor fiind tinuta de Administratorul care in contract se ocupa si de contabilitate?

Privind legalitatea...eu stiu ca pana ca si PFA..cand ti se cere factura ai obligatia sa o emiti. softul de Administratie da posibilitatea emiterii de facturi. E vorba despre spatiile comerciale de la parterul blocului care sigur vor dori sa deduca..si au nevoie de facturi.

Asa este.
Dati o decizie, exact in sensul celor aratate chiar de catre dvs.
Vedeti ca softul la care va referiti are chiar aceasta posibilitate, va intocmeste un model de Decizie care trebuie semnata de catre presedinte, cenzor. Configurati seria si nr. de factura, dupa care programul le tine evidenta. Facturile sunt completate automat, dvs. revenindu-va doar "sarcina" de a le distribui - floare la ureche.

Succes!
Nu gasesc unde sa generez modelul acela. Ma puteti ajuta?

Editat : citare dintr-un mesaj anterior al altui utilizator (Regulament pct.2.8)
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Martie 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic
Pai am inteles ca folositi un soft specializat...
Trecem pe mesaj privat si discutam, da?
Sau incercati sa discutati cu producatorul soft-ului...

Sau, daca nu puteti genera facturi din program, mergeti si achizitionati un facturier si il "generati" manual, cu pixul. Puteti sa-i adaugati celui care solicita factura, 20-50 bani pentru fiecare factura (cost facturier si efort).
Ultima modificare: Duminică, 19 Martie 2017
Adam Grecu, utilizator
Totusi, asociatia de proprietari presteaza servicii (redistribuie cotele, pe baza unor calcule) prin intermediul angajatilor sai, ale caror salarii se platesc din sumele platite de locatari. Asociatia nu tine evidenta cheltuielilor gratuit. De aceea, ar trebui sa emita facturi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pt fondurile asociatiei poate fii emis factura sau numai chitanta zolyxx zolyxx Buna ziua In asociatie avem un ap carei proprietar (primaria) cere sa facturam contributiile lunare (fonduri reparatii, reabilitare, etc). ceilalti primesc ... (vezi toată discuția)
Asociatie de proprietari-obligativitate facturare ContSters27400 ContSters27400 Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca o Asociatie de proprietari este obligata sa emita factura fiscala pentru un spatiu inchiriat unei persoane juridice, sau ... (vezi toată discuția)
Factura fiscala AdrianRosca AdrianRosca Ca si persoana fizica, membru intr-o asociatie de proprietari pot sa cer factura fiscala in care sa imi apara detaliat costurile pe care le am de platit ( cost ... (vezi toată discuția)