Buna ziua, am semnat 2 ex.contract de munca cu Humana People to People, pe data de 9 cu data de zece Decembrie, nu am primit nici un ex., am lucrat in intervalul 10.12.2016-15.12.2016 de dimineata pana seara inclus sambata si duminica, si aseara am fost chemata in biroul sefei de magazin sa m.i se aduca la cunostinta ca superioara ei erarhica a sunato si a rugat.o sa.mi transmita ca doreste sa incheiem colaborarea.Ce drepturi am?
Daca sunteti in perioada de proba, contractul de munca poate inceta, fara preaviz, din initiativa oricarei parti, salariat sau angajator.Pentru aceasta este suficienta o simpla notificare, art 31 ( 3 ) Codul Muncii. Pentru perioada lucrata veti salariul pentru aceasta perioada.
Art.31 alin.3 C.mun. : Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
Pe 6 lunidin Decembrie 10.12.2016-10.06.2017,si vestea am primit.o verbal de la sefa de magazin, care la randul ei a primit telefon de la sefa mare.
Si cu orele suplimentare si zilele de sambata si duminica cum este normal a se proceda? Ca ei imi pot da 200 de lei si gata...s.au spalat pe maini..cum se calculeaza aceste zile muncite sambata9-19:30,duminica9-18:30,luni9-19:30marti8-20:30miercuri8-00:00joi9-22???
1. Decizia de incetare a c.i.m. este emisa in termen, de aceea v-am intrebat pe ce durata s-a incheiat c.i.m.
2. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
i) nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
j) nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
m) incalcarea de catre angajator a obligatiei prevazute la art. 27 si 119, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
....
3. Astfel, pentru munca suplimentara va trebui sa primiti un spor de cel putin 75% din salariul de baza.
Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal (luni-vineri) este considerata munca suplimentara.
Pentru munca in zilele de repaus saptamanal - sambata, duminica - veti primi un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
M.au sunat sa merg sa semnez niste documente, intrebarea mea este: in cazul in care semnez si nu ne intelegem asupra orelor suplimentare mai pot face sesizarea catre ITM?Specific ca salariul imi va fi virat in cont bancar..
Sporuri salariale
ionelpo906
Buna seara.As dori sa aflu care sunt sporurile minime obligatorii pe care angajatorul este obligat sa le plateasca - spor de noapte,spor ore suplimentare ... (vezi toată discuția)
Drepturi angajat
gini_eyes
Buna seara.sunt angajata conform contractului pe o norma de 40 ore saptamanal,de luni pana vineri.in realitate muncesc 6 ore de luni pana vineri si 12-14 ore ... (vezi toată discuția)