avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cheltuieli cota indiviza/ cheltuieli pe beneficiar
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cheltuieli cota indiviza/ cheltuieli pe beneficiar

Fata mea imi achita de citeva luni sumele din lista de intretinere prin virament bancar. Viramentul pleaca de la Raiffeisen unde are ea contul spre CEC bank unde este contul asociatiei. Pentru virament fetei i se opreste comision de Raiffeisen. Asociatia imi trece la lista de intretinere, la capitolul cheltuieli pe beneficiar, un comision bancar CEC, adica cel al bancii asociatiei. Va rog sa ma lamuriti daca aceste comisioane bancare apartinind bancii asociatiei sunt incadrate corect la cheltuieli pe benefeciar si imi revin in integralitate spre plata sau ar trebui incadrate altfel si ar trebui ca intreaga asociatiei sa achite cheltuielile produse de operaratiunile contului asociatiei? Va rog, m-ati ajuta foarte mult daca mi-ati indica si articolul de lege care sprijina raspunsul dvs. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: gabriela1978 , utilizator 00:14, 6 Septembrie 2020
comisionele bancare revin platitorului
Multumesc pentru raspuns, insa lipseste exact ceea ce me interesa cel mai mult: argumentul legal (Lege/ art.).
Va rog, m-ati ajuta foarte mult daca mi-ati indica si articolul de lege care sprijina raspunsul dvs
consultati legea 230 si norme de aplicare si veti gasi acolo ca numai comisioanele bancare referitoare la platile facute de asociatie se repartizeaza tuturor proprietarilor
in cazul d-voastra este optiunea d-voastra sa platiti prin banca si atunci suportati toate costurile aferente acestei plati pt ca asociatia nu are baza legala de distributie a acestei sume
poparlan a scris:
comisionele bancare revin platitorului

Platitorul achita un comision la banca lui, la banca de unde face viramentul. Nu are cum sa plateasca acelasi om comisionul calculat de banca primitoare. Nici nu stie omul ce comision practica acea banca spre care trimite banii.
Va dau un exemplu ce contrazice ceea ce sustineti prin afirmatia "comisionele bancare revin platitorului". Asociatia plateste facturile la apa, la gaz, la energie electrica... de la banca ei la alte 3-4 banci diferite unde-si au conturile acesti furnizori. In extrasul de cont al asociatiei apar comisioanele ce se retin din contul asociatiei, comisioane mai mari, mai mici sau zero, in functie de suma, contract.... Banii ajung in conturile fiecarul furnizor iar acele banci aplica pe fiecare suma primita de fiecare furnizor, comisioane mai mari, mai mici sau zero, in functie de suma, contract...
Asadar nu toate comisioanele se suporta de platitor ci numai acele comisioane de expediere calculate de banca platitorului si nu si acele comisioane calculate de banca celui ce incaseaza.
Apoi, de exemplu, asociatia noastra primeste anual sponsorizari de la ANAF, din contul trezoreriei in contul bancii comerciale unde avem noi contul deschis. La aceasta incasare, banca asociatiei calculeaza coimisioane si le retine din soldul asociatiei si nu le cere de la ANAF.

Cat priveste platile facute in cont de proprietarii membri ai asociatiei, noi consideram aceste comisioane drept cheltuieli de administrare, ca si cheltuielile pentru achizitia chitantierelor, a registrelor de casa, a unui calculator de birou, cheltuieli cu salariul casierului.... Cei ce platesc prin banca nu genereaza cheltuieli cu "casa" iar cei ce platesc prin casa nu genereaza cheltuieli cu "banca". Nu despicam acum firul in 14 sa-i scadem pe unii de la plata cheltuielile de functionarea casieriei iar pe altii de la plata comisioanele bancare. La noi aceste cheltuieli (casierie, banca) se repartizeaza tuturor indiferent cum fac plata, proportional cu suprafata utila a fiecarui apartament sau spatiu cu alta destinatie din asociatie.
In asociatia noastra avem cam 30 locatari care platesc prin banca.
La putini dintre ei am observat ca banca asociatiei opreste comisioane, fie pentru plata la ghiseu, fie comisioane (culmea!) intrabancare. I-am anuntat sa-si schimbe modul de plata sau sa-si asume plata acestor comisioane deoarece conducerea nu a fost de acord cu sustinerea lor daca nu sunt urmare a unor urgente.

Alte discuții în legătură

Comisioane banca incasari si plati (asociatie proprietari) Almaris Almaris Am o nelamurire legata de comisioanele percepute de banca la care asociatia are deschis cont. Mai exact modul de repartizare a acestora pe lista de plata. ... (vezi toată discuția)
Cine suporta comisioanele pt.incasarea intretinerii prin banca? carmenbn carmenbn O parte dintre proprietarii din asociatie platesc intretinerea prin banca.Cui se repartizeaza comisioanele bancare care se retin pt.aceste incasari,tuturor ... (vezi toată discuția)
Plata lunara a cotelor de intretinere-bloc, prin banca! Maria2143 Maria2143 Buna ziua! Un proprietar al unui apartament achita cotele lunare de intretinere in contul asociatiei, plata efectuata din contul personal, oricare alta ... (vezi toată discuția)