avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 190 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... calcul factura caldura in functie de putere ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

calcul factura caldura in functie de putere tevi/calorifere caldura

O cunostiinta plateste factura caldura mai mare ca o persoana de are suprafata mai mare la apartament 40 mp respectiv 60 mp cand a intrebat administrator din ce cauza i s-a zis ca pentru ca respectiva persoana i s-ar fi calculat ca caloriferele dansului au putere mai mica decat ale lui desi pe la el nu a trecut nicio asa zisa firma sa evalueze puetere calorifere etc ,cam ce este in spatele acestor lucruri spuse?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 10:28, 6 Ianuarie 2017
caldura se repartizeaza dupa suprafata utila a apartamentului, nu dupa marimea tevilor si caloriferelor.
se tine cont si de calorifer si anume tip, nr elementi si alte caracteristici specifice fiecarui tip de calorifer
Conform ordin 483/2008 al ANRSC
[ link extern ]

daca nu sunt montate repartitoare de costuri , atunci asociatiei ii revine sarcina sa apeleze la un prestator autorizat pentru a intra in posesia inventarului de SET (suprafata echivalenta termic), iar consumurile se repartizeaza in functie de SET.

Nu este corecta repartizare dupa suprafata utila, avand in vedere ca la acest moment foarte multi ptoprietari au inlocuit radiatoarele vechi cu altele care nu mai au aceeasi putere cu cea initiala.
stady

Prima propozitie este corecta.

A doua propoziie este incorecta.
Chiar daca unii dintre proprietari si-au modificat caloriferele cu altele noi, mai performante si de obicei cu SET mai mare, as. proprietari trebuie sa procedeze la modificarea suprafetei utile a apartamentului dupa formula actului normativ indicat de catre dvs.
Suprafata utila rezultata se va folosi doar la calculul repartizarii costurilor cu incalzirea locuintei.

As mai vrea sa va atrag atentia ca la un moment dat a existat intentia celor de la ANRSC de a legifera repartizarea costurilor cu incalzirea dupa SET-ul locuintei, insa si-au dat seama destul de repede ca nu este corect deoarece:
- apartamentele de la parter si cele de la ultimul nivel, au calorifere mai mari, chiar din proiectare/constructie pentru a realiza si in aceste locuinte un confort termic normal;
- la fel, din proiectare/constructie, apartamentele situate in puncte cardinale diferite (nord, nord-est), vor avea calorifere cu SET diferit fata de apartamentele situate spre sud, sud-vest;
- apoi, una este sa ai locuinta la capetele blocului si alta este sa ai apartamentul spre mijlocul blocului - implicit si aceste locuinte vor avea un SET mai mare la calorifere in vederea realizarii unui confort termic normal.

Retineti ca toate aceste situatii sunt realizate inca din faza de proiectare.
Ca unii dintre proprietari si-au modificat/schimbat caloriferele, este alta poveste. Din acest motiv, as. prop. trebuie sa informeze proprietarii ca legal, in aceste cazuri, pentru efectuarea modificarilor, este necesara aprobarea as. prop. in vederea recalcularii suprafetelor utile. Mai mult, deoarece nu prea se stie ce modificari mai fac unii prin locuinta, este bine ca as. prop. sa faca verificari, chiar inainte de inceperea sau chiar in prima luna de livrare a energiei termice pentru incalzirea locuintelor.

In situatia in care repartizarea costurilor cu incalzirea se face cu repartitoare de costuri, se stie ca firmele autorizate sa se ocupe de aceste lucruri, inca de la inceputul activitatii in blocuri, se face o inventariere la „sânge” a intregii instalatii de incalzire, se determina care sunt SET-urile individuale, ale tevilor verticale, ale pozitiei geografice a apartamentelor si toate aceste date sunt introduse intr-un program de calcul al repartizarii costurilor cu incalzirea.
In fiecare luna, firma respectiva, trimite atat as. prop., cat si proprietarilor, notificari explicite privind sumele repartizate.
Ultima modificare: Vineri, 6 Ianuarie 2017
Adam Grecu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul caldura pentru ultimul etaj ContSters122354 ContSters122354 CEI DE LA ULTIMUL ETAJ AL UNEI SCARI (BLOC) IN FUNCTIE DE ORIENTARE SAU NU AU REDUCERE LA INTRETINERE 10% ? SAU IN FUNCTIE DE CE SE APLICA ACEASTA REDUCERE ... (vezi toată discuția)
Plata energiei termice itosoft itosoft Buna ziua. Locuiesc intr-un bloc cu 18 apartamente, dintre care 12 au centrala proprie, ceilalti sunt racordate la centrale termice centralizate. Dupa ce se ... (vezi toată discuția)
Daca stau etajul 4, iar caldura e in sistem pausal am ceva reduceri? liv1u liv1u Am o problema si administratorul nu ma poate lamurii, v-as fi recunoscator daca m-ati putea lamurii in urmatoarea problema: - am renuntat la repartitoare si ... (vezi toată discuția)