avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - impozit pe venitul ... Impozitare dividende acordate intre 2 ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - impozit pe venitul microîntreprinderilor

Impozitare dividende acordate intre 2 microintreprinderi

Firma A are ca si asociati : o persoana fizica cu 50% din partile sociale si o persoana juridica cu 50% din partile sociale , denumita in continuare B .Firma B detine parti sociale de peste 1 an la firma A .
Firma A , dupa depunerea bilantului , repartizeaza catre asociatul , firma B , dividende conform partilor sociale detinute si anume 50%.
INTREBARE la firma B care primeste aceste dividende , acestea se impoziteaza cu cota corespunzatoare de impozit pe venit micro , respectiv cu 1% (pentru ca firma B are 4 salariati cu norma intreaga) ? Multumesc
Cel mai recent răspuns: Manuela Franciuc , Consultant fiscal 17:17, 12 Februarie 2018
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Firma B va plati 1% impozit,deoarece baza impozabila la micro reprezinta toate veniturile inregistrate in creditul conturilor din clasa 7(inclusiv 761,unde probabil inregistrezi dividendele primite) din care se scad categoriile de venituri menționate la art. 53 alin. (1) și se adaugă elementele menționate la art. 53 alin. (2) din Codul fiscal,intre care nu figureaza si dividende primite de la o alta persoana juridica.
In schimb firma A nu va plati impozit pe dividendele distribuite(repartizate) si platite catre firma B,deoarece acesta detine peste 10% din partile sociale al firmei A.
Daca firma B ar fi platitoare de impozit pe profit,atunci dividendele primite de la o alta persoana juridica romana(la straine cu anumite conditii) ar fi venituri neimpozabile.
Buna ziua,
Avem la societatea A dividende aferente anului 2016 distribuite prin hotarare AGA in anul 2017 si platite in februarie 2018 societatii B.
Cand trebuie sa evidentiem venitul din dividende (cont 761) la societatea B in acest caz ?
Se va realiza nota contabila 5121=761 la data incasarii venitului din dividende adica in 02.2018?
Va multumim pentru raspuns!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dividendele vor fi impozitate la data incasarii lor, respectiv in februarie 2018.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozitare dividende aurelia70 aurelia70 O societate are ca si actionar majoritar(90%) o alta societate.La inchiderea exercitiului financiar prima societate are profit si vrea sa plateasca dividende ... (vezi toată discuția)
Impozit dividende bodean bodean Societatea A are ca actionar unic alta societate comerciala -B de peste 2 ani(detine 100% din actiuni). Dividendele repartizate de societatea A catre ... (vezi toată discuția)
Repartizarea dividendelor Cristina Vasile Cristina Vasile Buna ziua, In cazul in care dupa aprobarea repartizarii dividendelor in sedinta AGA de la 31.12.2009,si inreg. contabile aferente inainte si dupa aprobarea ... (vezi toată discuția)