avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 510 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ani studii superioare ca vechime in munca la calcul ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ani studii superioare ca vechime in munca la calcul drepturi zile concediu bugetar

Buna ziua.
V as ruga sa ma lamuriti in urmatoarea problema: pt calculul vechimii in munca o mamica cu studii superioare la curs de zi al unei facultati de stat si care a veneficiat de concediu de crestere copil pana la varsta de 2 ani, poate beneficia de aceasta perioada a studiilor si concediului ca si vechime pt incadrarea intr-o categorie superioara pt nr de zile de concediu de odihna stipulate in contractul colectiv de munca pe unitate?
Exemplu: fara studii si concediu de ingrujire copil vechimea e 5 ani. Studii 4 ani. Concediu de ingrijire copil 2 ani. La final vechimea e 11 ani ?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:04, 9 Ianuarie 2017
Numai perioada în v-ați aflat in concediu pentru creșterea copilului constituie vechime în muncă și în specialitate. Perioada în care ați urmat cursurile unei instituții de învățământ superior (zi) constituie stagiu de cotizare asimilat.
La calculul vechimii pentru stabilirea concediului de odihnă va fi avută în vedere numai perioada de ccc.
"La final" vechimea e de 7 ani.
1. Perioada in care ati urmat cursurile unei facultati nu constituie vechime in munca, ci stagiu de cotizare asimilat la pensie.

2. Legea nr.263/2010:
Art.49
(1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
....
b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma;
...

3. art.16 C.mun.
......
(4) Munca prestată în temeiul unui contract individual de muncă constituie vechime în muncă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stagiu ani facultate stanca123 stanca123 daca facultatea este de 5 ani iar eu m am angajat din anul 4, primii 3 ani de facultate se considera vechime in munca? (vezi toată discuția)
Vechime oana8989 oana8989 buna ziua,imi puteti spune,va rog,daca scoala postliceala se adauga la vechime?multumesc (vezi toată discuția)
Anumite perioade, luate in calcul la pensii? mireteo mireteo Perioada de crestere copil, crestere copil cu handicap si perioada in care s-au efectuat studii superioare se iau in calcul la pensii (ca si ... (vezi toată discuția)