avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 751 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... prevederi ROI
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

prevederi ROI

din cate stiam eu, Regulamentul de Ordine Interioara nu poate incalca codul muncii.
Situatia este urmatoarea:
se doreste sa ni se introduca in ROI prevederi de genul "daca se depaseste cu 2 zile deadline-ul unei lucrari, se va retine 25% din salariu, la peste 4 zile se va retine 100% din salariu"
Din codul muncii, art. 164 (daca imi aduc aminte bine) interzice genul asta de retineri. In plus, nu se spune nimic de sanctiune / avertisment iainte s.a.m.d.
Am contract cu jumatate de norma (minimul pe economie) la firma respectiva, lucrarile sunt de natura INTELECTUALA (creatie) si nu exista nici un fel de masura (inainte) prin care sa ma pot asigura ca voi respecta acel deadline sau nu.
Ce pot face?
Deocamdata am refuzat sa semnez ROI-ul, dar suntem deja in certuri serioase pe subiectul asta si ma tem ca voi fi concediata.X-(
Cel mai recent răspuns: cobru , utilizator 19:08, 2 Decembrie 2005
pt. Miruna: contractul de munca este in regie si nu este prevazut nimic altceva decat jumatatea de norma de 4 ore. nu este vorba de o "norma" de lucru, cum am mentionat sunt lucrari intelectuale (fiecare lucrare este UNICAT, ca si cum ai scrie o carte) si nu ai cum "norma" asa ceva.... mai mult, nu poti pretinde sa fie gata in X ore / zile o lucrare de genul asta, poti pretinde sa fie gata pina APROXIMATIV peste x saptamani.
N-am semnat nimic (respectiva foaie nu era ROI, era ceva intern de organizare care se aplica la mine in departament numai, nu si in celelalte departamente) si le-am spus sa-si ia foaia ilegala si sa o atarne la toaleta, ca e o priveliste buna pentru "manageri".
Rezultatul: n-a mai zis nimeni de semnat nici o foaie sau de penalizari (pina acum).
Eu stiu ca orice patron din romania (sau majoritatea) are impresia ca angajatii "il fura" (adica ar putea lucra de 3 ori mai mult pentru acelasi salariu, dar ei stau si freaca menta in loc sa lucre cum trebuie). Ghinion: imi stiu valoarea muncii depuse si cat mi se plateste, de atita lucrez :)
Multumesc pentru raspunsuri.
Ultima modificare: Vineri, 2 Decembrie 2005
cobru, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pontaj + salariu ContSters60781 ContSters60781 In ciuda faptului ca sunt atat de multe discutii pe aceasta tema, tot nu imi este clar. Nici o retinere salariala nu se poate face fara intreaga procedura a ... (vezi toată discuția)
Nerespectarea contractului de munca de catre angajat ricarda77us ricarda77us Angajatul unei societatii nu si-a indeplinit atributiile conform fisei de post si practic si a contractului de munca. Poate fi lipsit acesta de plata ... (vezi toată discuția)
Act aditional la contractul de munca Valeriu Greceanu Valeriu Greceanu Va consult intr-o problema legata de o discutie pe care am avut-o cu inspectorii de munca. La incheierea contractului individual de munca, dupa parcurgerea ... (vezi toată discuția)