avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 707 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... De ce ....?
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

De ce ....?

... trebuie sa pierd 5,49 lei, cheltuiti pe o punga de miez de nuca, "produs cu deosebita grija in Romania de S.c. Efes Export ... Maracineni jud Ag, distribuit in exclusivitate de Billa " , miez de nuca cu un gust execrabil, acru, rinced, cu termen de valabilitate 27.02.2010?

Cel mai recent răspuns: Florin Lucian Manolescu , Consultant managementul calitatii 12:42, 9 Septembrie 2009
Doamne, Magda, cum de te gasesc astia sa-ti puna in cale toata marfa lor stricata?!

Din nou, glumesc.

Ma bucur ca nu am parte de asa ceva asa des ca tine. Din nefericire, inspectorii de la organele noastre de control se fac ca lucreaza si sunt mana in mana cu cei pe care ar trebui sa-i controleze si nu te ajuta cu nimic atunci cand faci o reclamatie. Adica, nu in sensul ca maine sa n-o mai patesti ci doar de a mai da o amenda inutila de mica ce e si de a mai incasa o spaga.
"Magda, cum de te gasesc astia sa-ti puna in cale toata marfa lor stricata?! "

sincer - nici eu nu stiu daca sint doar ghinionista , sau se intimpla tuturor !:O
cert e ca am ajuns sa contemplu minute in sir un raft de bulioane sau alte alea ...pina ma decid , si tot prost nimeresc ! Si la MonaLisa cred ca as zabovi mai putin ... as putea plati si taxa de intrare la supermarchet ...
DSVSA trebuia să ia măsuri imediate vis a vis de proba prezentată cu modificări organoleptice.Examenul microbiologic trebuia efectuat fără niciun fel de dubiu.Trebuiau să ia numărul lotului şi să extindă controlul la agentul economic care a comercializat produsul.În acest caz s-ar putea să fie vorba despre o depozitare necorespunzătoare respectiv nerespectarea temperaturii de depozitare.Ideea este că trebuia mers pe teren pentru identificarea produsului.În ceea ce priveşte protecţia consumatorilor,ei se pare că au atribuţii mai reduse în ceea ce priveşte controlul produselor alimentare.Oricum este bine că dezvăluiţi aceste aspecte privind calitatea produselor.Ar fi bine să daţi mai multe date privind aceste aspecte...denumire produs,denumirea magazinului...,etc.
"DSVSA trebuia să ia măsuri imediate vis a vis de proba prezentată cu modificări organoleptice.Examenul microbiologic trebuia efectuat fără niciun fel de dubiu."

tare bine mi-ar prinde un temei legal pentru ce ati spus !

Intentia mea este sa ma adresez directorului DSV , desi e una din persoanele care au semnat pe acel buletin de analiza ; dar vreau sa-mi raspunda cum de nu s-au autosesizat mai departe ...

Date inca nu dau pentru ca vreau sa ajung cumva la un capat , si atunci voi spune si despre ce lapte e vorba , si despre ce supermarchet .
ANSVSA funcţionează în baza Legii 215/2004, pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii veterinare, iar prin DSVSA judeţene se asigură supravegherea şi controlul sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor atât pentru produsele alimentare de origine animală cât şi pentru cele de origine nonanimală prin 2 structuri organizatorice distincte, respectiv Serviciul de Igiena Veterinară şi Serviciul de Siguranţa Alimentelor.
Supravegherea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor se asigură prin medicii veterinari oficiali pe tot parcursul lanţului alimentar, respectiv exploataţiile agricole, unităţile de procesare, de depozitare, transport şi comercializare către consumatorul final.
Cadrul legal care este urmărit în acţiunile de supraveghere şi control de câtre inspectorii DSVSA la nivel de ţară, este reprezentat de pachetul regulamentelor europene în domeniul alimentelor, după cum urmează : Reg. CE 852/2004, Reg. CE 853/2004, Reg. CE 854/2004, Reg. CE 882/2004, Reg. CE 178/2002, Reg. CE 2073/2005.
Operatorii economici din domeniul alimentar care activează pe piaţă trebuie să fie:
- autorizaţi sanitar veterinar ( unităţile de abatorizare, de procesare a cărnii,laptelui, peştelui, mierii de albine, de reambalare a produselor şi depozitele frigorifice) conform ORD. 93/2008, care primesc un număr de autorizare unic şi deţin o marcă de identificare ovală sau rotundă pentru asigurarea identificării produsului şi care se aplică pe eticheta produsului, putând cunoaşte astfel şi trasabilitatea acestuia.
- înregistraţi sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor( măcelării, carmangerii, pescării, unităţi de alimentaţie publică, catering, supermarket, hipermarket, magazine alimentare, centre de prelucrare lapte aparţinând producătorilor individuali, depozitele alimentare) conform prevederilor ORD. ANSVSA nr. 111/2008 modificat cu ORD. ANSVSA nr. 13/2009.
Conform aceluiaşi ordin, toate unităţile de procesare şi de comercializare a produselor de origine nonanimală se supun înregistrării pentru siguranţa alimentelor. Toate aceste unităţi obţin un număr unic de înregistrare, precedat de indicativul judeţului( ex. VN 279).
Operatorii din sectorul alimentar sunt obligaţi să cunoască cadrul legislativ enunţat anterior şi să respecte prevederile acestuia, iar conform Reg. CE 852/2004 art. 1, responsabilitatea principală pentru siguranţa alimentelor revine operatorului din domeniul alimentar, trebuind să fie asigurată de-a lungul întregului lanţ alimentar începând cu producţia primară, respectând criteriile microbiologice pentru produsele fabricate.
Unităţile supuse autorizării sanitare veterinare sunt supravegheate permanent de către un medic veterinar oficial numit de DSVSA Vrancea, care urmăreşte zilnic pe întreg fluxul tehnologic specific unităţii, modul de respectare a condiţiilor sanitare veterinare de funcţionare, execută prelevarea de probe pentru examene de laborator în cadrul programului de supraveghere, precum şi modul de respectare a programului de autocontrol de către agentul economic prin prelevarea de probe pentru examene de laborator conform Reg. CE 2073/2005, pentru verificarea conformităţii produselor cu criteriile microbiologice stabilite de legislaţia în vigoare.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dulciuri de casa - ce autorizatii sunt necesare pentru preparare si comercializare? saadeddine saadeddine ma intereseaza mult afacerea dar nu stiu de ce fel de autorizatii am nevoie -in special cele sanitare- daca pot sa o pun in practica legal??!! mai exact va ... (vezi toată discuția)
Comert intracomunitar,certificate calitate ptodus gheraliagabriela gheraliagabriela am un furnizor in spatiul Ue pentru un produs alimentar ambalat(cafea). Firma respectiva imi trimite marfa de pe piata europeana, necumparata direct de la ... (vezi toată discuția)
Comercializarea produselor traditionale nefis nefis buna ziua. as dori informatii legate de comercializarea produselor traditionale. va exemplific: pot sa comercializez de exemplu carnati ,sunci si carne ... (vezi toată discuția)