avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Vanzare cumparare
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Vanzare cumparare

Buna ziua!
Sunt proprietarul unui apartament cu doua camere in urma unei donatii. Intentionez sa instrainez prin vanzare acest imobil si m-ar interesa, care ar fi costurile, respectiv taxa notariala, impozitul, poate si altele. Pretul de vanzare este de 15000 euro.
Va multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: panzarumitica , utilizator 20:03, 16 Ianuarie 2017
Taxele notariale le plateste cumparatorul.
Dupa 1 febr nu se mai plateste impozit pe vanzare ptr bunuri cu valoare mai mica de 450 mii lei.
Trebuie sa aveti cadastru, certificat energetic, adeverinta de la asoc propr ca nu aveti datorii, certificat de atestare fiscala de la fisc.
Nu se va mai datora impozit din 01.02.2017 cf OUG 3 /2017:

Cod fiscal:

ART. 111 - Definirea venitului din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal

(1) La transferul dreptului de proprietate și al dezmembrămintelor acestuia, prin acte juridice între vii asupra construcțiilor de orice fel și a terenurilor aferente acestora, precum și asupra terenurilor de orice fel fără construcții, contribuabilii datorează un impozit care se calculează prin aplicarea cotei de 3% asupra venitului impozabil. Venitul impozabil se stabilește prin deducerea din valoarea tranzacției a sumei neimpozabile de 450.000 lei.


OUG 3 / 2017:

Art. III. - (1) Prin derogare de la prevederile art. 4 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, prevederile art. I intră în vigoare la data publicării prezentei ordonanţe de urgenţă în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(2) Prevederile art. I pct. 7 şi 8 se aplică începând cu veniturile aferente lunii următoare publicării în Monitorul Oficial al României a prezentei ordonanţe de urgenţă, iar prevederile art. I pct. 9 se aplică numai pentru tranzacţiile încheiate începând cu data de 1 a lunii următoare publicării în Monitorul Oficial al României a prezentei ordonanţe de urgenţă.
(3) Prevederile art. I pct. 10-33 se aplică începând cu veniturile aferente lunii februarie 2017.



ART I pct. 9

9. Alineatul (1) al articolului 111 se modifică şi va avea următorul cuprins:
" (1) La transferul dreptului de proprietate şi al dezmembrămintelor acestuia, prin acte juridice între vii asupra construcţiilor de orice fel şi a terenurilor aferente acestora, precum şi asupra terenurilor de orice fel fără construcţii, contribuabilii datorează un impozit care se calculează prin aplicarea cotei de 3% asupra venitului impozabil. Venitul impozabil se stabileşte prin deducerea din valoarea tranzacţiei a sumei neimpozabile de 450.000 lei."

Ultima modificare: Luni, 16 Ianuarie 2017
Ioan Petru Butariu, Contabil
multumesc frumos tuturor!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se datorează impozit pe profit la înstrăinarea unui imobil din două avute în proprietate? IuliaAric IuliaAric Dupa noile legi , daca esti propietarul a doua apartamente si vinzi unul din ele cat impozit pe profit trebuie platit pa Anaf? (vezi toată discuția)
Cheltuieli vanzator apartament eu1984 eu1984 Buna ziua Va rog sa-mi spuneti ce are de achitat un vanzator al unui apartament dupa vanzarea acestuia ? Exista vreun impozit de platit , pe venitul ... (vezi toată discuția)
Contributii Liliana2007_01 Liliana2007_01 Ce contributii si taxe trebuie sa platesc in situatia in care vand un imobil? (vezi toată discuția)