avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 333 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ZILE LIBERE
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ZILE LIBERE

BUNA ZIUA,
LA CATE ZILE LIBERE AI DREPTUL LUNAR DACA LUCREZI 8 ORE PE ZI SI DOUA SAMBETE SI DUMINICI PE LUNA PROGRAM DE 12 ORE?
VA MULTUMESC
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:18, 17 Ianuarie 2017
Saptamanal aveti dreptul la doua zile de repaus saptamanal (48 de ore consecutive).

Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
j) nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
.....
Codul muncii
Art. 122 (1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
Art.123
(1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

Concluzie: orele suplimentare efectuate se pot compensa prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zilea sau se pot plati cu un spor de 75 % minim. .
Exemplu: Adica daca o luna are 168 de ore lucratoare (de luni pana vineri 5 zile x 8 ore/zi) si totalul orelor lucrate de dvs este 216 (include 2 sambete si duminici a cate 12 ore)
atunci aveti 48 de ore de recuperat in urmatoarele 60 zile sau daca acest lucru nu se poate ele vor fi platite cu sporul corespunzator.
Bineinteles trebuie sa se respecte si prevederile art.114 din codul muncii:
(1) Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.
(2) Prin exceptie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.
Munca in zilele de repaus saptamanal nu este considerata munca suplimentara.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ore suplimentare negut_dorina negut_dorina As dori sa stiu cu cat se platesc orele suplimentare in zilele lucratoare in procent?dar orele lucrate sambata si duminica (vezi toată discuția)
Calcul salariu ncris78 ncris78 Cum se calculeaza salariul pentru un angajat care lucreaza luni 10 ore, de marti pana sambata 8 ore/zi, avand liber duminica? Salar incadrare 800 lei brut. E ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare de weekend Moise Cristina Moise Cristina Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti: 1.-daca angajatorul a hotarat sa nu mai plateasca 200% orele suplimentare lucrate in weekend , cum isi va lua angajatul ... (vezi toată discuția)