avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 765 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ore suplimentare de weekend
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ore suplimentare de weekend

Buna ziua!
Va rog sa-mi spuneti:
1.-daca angajatorul a hotarat sa nu mai plateasca 200% orele suplimentare lucrate in weekend , cum isi va lua angajatul liber in cursul saptamanii? De exemplu:daca am lucrat in luna februarie 3 sambete, insemnand 21 de ore , imi iau liber 21 de ore si atat?
1. -aceste ore nu se platesc deloc, nici macar in regim normal, ca in timpul saptamanii ? Deci cel care a lucrat 21 de ore in 3 sambete se alege cu 21 de ore libere in cursul saptamanii?
Va multumesc mult si astept raspunsul dvs.
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 15:12, 7 Martie 2012
Conform Codului muncii, orele suplimentare efectuate se compenseaza cu timp liber platit in urmatoarele 60 de zile, iar daca nu este posibil, se acorda un spor de minim 75% la salariul de baza, proportional cu numarul de ore.

ART. 122
(1) Munca suplimentarã se compenseazã prin ore libere plãtite în urmãtoarele 60 de zile calendaristice dupã efectuarea acesteia.
(2) În aceste condiţii salariatul beneficiazã de salariul corespunzãtor pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
(3) În perioadele de reducere a activitãţii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere plãtite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate în urmãtoarele 12 luni.
ART. 123
(1) În cazul în care compensarea prin ore libere plãtite nu este posibilã în termenul prevãzut de art. 122 alin. (1) în luna urmãtoare, munca suplimentarã va fi plãtitã salariatului prin adãugarea unui spor la salariu corespunzãtor duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentarã, acordat în condiţiile prevãzute la alin. (1), se stabileşte prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncã sau, dupã caz, al contractului individual de muncã, şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bazã.


Pentru lucrul in zile de repaus saptamanal, angajatorul trebuie sa acorde un spor stabilit in CCM sau regulament intern.

ART. 137
(1) Repausul sãptãmânal se acordã în douã zile consecutive, de regulã sâmbãta şi duminica.
(2) În cazul în care repausul în zilele de sâmbãtã şi duminicã ar prejudicia interesul public sau desfãşurarea normalã a activitãţii, repausul sãptãmânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncã aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) În situaţia prevãzutã la alin. (2) salariaţii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de muncã sau, dupã caz, prin contractul individual de muncã.
(4) În situaţii de excepţie zilele de repaus sãptãmânal sunt acordate cumulat, dupã o perioadã de activitate continuã ce nu poate depãşi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de muncã şi cu acordul sindicatului sau, dupã caz, al reprezentanţilor salariaţilor.
(5) Salariaţii al cãror repaus sãptãmânal se acordã în condiţiile alin. (4) au dreptul la dublul compensaţiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).
ART. 138
(1) În cazul unor lucrãri urgente, a cãror executare imediatã este necesarã pentru organizarea unor mãsuri de salvare a persoanelor sau bunurilor angajatorului, pentru evitarea unor accidente iminente sau pentru înlãturarea efectelor pe care aceste accidente le-au produs asupra materialelor, instalaţiilor sau clãdirilor unitãţii, repausul sãptãmânal poate fi suspendat pentru personalul necesar în vederea executãrii acestor lucrãri.
(2) Salariaţii al cãror repaus sãptãmânal a fost suspendat în condiţiile alin. (1) au dreptul la dublul compensaţiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

Ultima modificare: Marți, 6 Martie 2012
ana-cer, moderator
@moisa cristina,

Concret ,pe februarie au fost 21 de zile lucratoare, 168 ore,care trebuiau prestate de luni pana vineri.
Plata cu 100%inseamna practic ca repaosul saptamanal pt. cele 3 sambete s-a mutat in cursul saptamanii ,respectiv cele 3 libere,si ca nu veti primi decat salariul de baza,pt. 21 de zile.
@ondino:

Dar alin.(3) art.137 spune ca trebuie acordat un spor la salariu in situatia prevazuta la alin.(2), adica atunci cand zilele de repaus se iau in cursul saptamanii.
Sau n-am inteles eu bine?
Numai ca angajatorul respectiv nu mai acorda niciun spor,cel putin asa se deduce din comentariul utilizatoarei,care spune ca inainte doar se plateau cu 200%probabil a luat exemplu de la stat,unde anul acesta nu se mai acorda decat liber in compensatie...pt. ore suplimentare sau pt. cand repaosul saptamanal se acorda in cursul saptamanii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ore suplimentare GABRIEL1960 GABRIEL1960 Se pot efectua ore suplimentare in limita a 48 ore saptamanal fara obligatia angajatorului de a acorda repaos 48 ore consecutive? Daca da in ce mod? Precizez ... (vezi toată discuția)
Zile lucrate sambata carmen_danciu carmen_danciu Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti daca un salariat lucreaza sambata 4 ore si are procent de ore suplimentare si procent de week-end respectiv 75% si 2% patronul ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare negut_dorina negut_dorina As dori sa stiu cu cat se platesc orele suplimentare in zilele lucratoare in procent?dar orele lucrate sambata si duminica (vezi toată discuția)