avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cum e cu salariul?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cum e cu salariul?

Bună ziua.
Aș vrea să înțeleg și eu,odată pentru totdeauna, care și ce înseamnă:
1. salariu de încadrare;
2. salariu brut;
3. salariu net;
4. salariu minim pe economie;
În mintea mea, sintagmele astea ar fi așa:
Salariul de încadrare este cel menționat în C.I.M. Mai este numit și salariu de bază. La salariul de bază se adaugă sporurile/bonusurile datorate de către angajator și se ajunge la salariul brut. Din salariul brut se scad taxele datorate către stat și se ajunge la salariul net. Salariul minim pe economie este valoarea salariului brut.
Vă rog să mă luminați dacă le-am înțeles sau nu.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:23, 17 Ianuarie 2017
cri5tian a scris:

....
Salariul minim pe economie este valoarea salariului brut.
Vă rog să mă luminați dacă le-am înțeles sau nu.


Pana la partea citata , totul este corect cum ati postat.

Salariul minim pe economie este valoarea cea mai mică a salariului orar, zilnic sau lunar pe care legea statului respectiv permite angajatorilor să-l acorde unui salariat.

Codul Muncii
Art. 164
(1) Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, corespunzător programului normal de muncă, se stabileşte prin hotărâre a Guvernului, după consultarea sindicatelor şi a patronatelor. În cazul în care programul normal de muncă este, potrivit legii, mai mic de 8 ore zilnic, salariul de bază minim brut orar se calculează prin raportarea salariului de bază minim brut pe ţară la numărul mediu de ore lunar potrivit programului legal de lucru aprobat.
(2) Angajatorul nu poate negocia şi stabili salarii de bază prin contractul individual de muncă sub salariul de bază minim brut orar pe ţară.
(3) Angajatorul este obligat să garanteze în plată un salariu brut lunar cel puţin egal cu salariul de bază minim brut pe ţară. Aceste dispoziţii se aplică şi în cazul în care salariatul este prezent la lucru, în cadrul programului, dar nu poate să îşi desfăşoare activitatea din motive neimputabile acestuia, cu excepţia grevei.
(4) Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este adus la cunoştinţă salariaţilor prin grija angajatorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salar minim pe economie brut garantat in plata Manuela Bernat Manuela Bernat Buna ziua va rog sa ma sfatuiti in legatura cu notiunea \\"salar de baza brut garantat in plata\\". HG 871/2013 prevede salariul de baza minim brut pe tara ... (vezi toată discuția)
Salariul realizat ContSters121815 ContSters121815 Este legal sa i dai salariatului salariul minim garantat in plata chiar daca salariul de incadrare este mai mare? Care sunt conditiile legale pentru a face ... (vezi toată discuția)
Salariul minim si obligatia firmelor de a-l acorda cristidinu77 cristidinu77 buna ziua as dori sa stiu daca este obligatoriu pentru orice firma privata sau de stat sa asigure salariul minim pe economie? va multumesc (vezi toată discuția)