Buna ziua!
Firma mea are un angajat care este obligat la plata pensiei de intretinere pentru fica sa pana la terminarea studiilor. Totodata exista o infiintare de poprire din veniturile lunare pe care eu anagajator ii retin din salar. Angajatul mi-a spus ca fica ei a implinit 19 ani si nu mai urmeaza nici o forma de invatamant. Eu ca firma ce pot sa fac? Ajunge o declaratie notariala de la fata in care declara ca nu mai urmeaza studii sau trebuie sa-i trag din salar pana imi aduce o hotarare judecatoreasca de sistare a pensiei de intretinere?
De regula in ordonanta de infiintare a popririi scrie clar data pana la care este datorata pensia de intretinere. Daca pensia de intretinere a fost stabilita in momentul in care fiica angajatului se afla inca la liceu, ea vizeza strict perioad pana la terminarea liceului, caci altfel dispozitivul hotararii ar fi fost "pana la terminarea studiilor, dar nu mai tarziu de 26 ani". Angajatul nu are nevoie de o hotarare de sistare a platii ci de o simpla adeverinta de la liceu prin care sa ateste ca fata a terminat studiile. Mai departe, daca aceasta hotaraste sa urmeze cursurile unei facultati are posibilitatea de a se adresa instantei pentru stabilirea pensiei de intretinere, facand dovada continuarii studiilor.
Tatal trebuie sa se adreseze instantei cu o cerere de sistare a platii pensiei de intretinere. Este cea mai buna cale de urmat si se evita si o eventuala validare a popririi.
Hotararea aceea e data ...cu picioarele.
Pentru minor pensia se stabileste pana la 18 ani.
Dupa acest moment, majorul aflat in continuarea studiilor trebuie sa adreseze el o cerere instantei pentru stabilirea unei pensii, aratand ca se afla in continuarea studiilor.
O hotarare data in contradictoriu cu mama minorei si in cuprinsul careia s-a stabilit o pensie in favoarea minorei XY "pana la terminarea studiilor" (adica altminteri decat pana la majorat) este, dupa parerea mea, din capitolul: ... ar mai trebui sa puna unii mana pe carte.
Oricum ar fi, de ce sa cera tatal sistarea?
Daca hotararea (buna sau proasta) zice "pana la terminarea studiilor", insemna ca existenta unei dovezi a terminarii lor (declaratia despre care vorbeati) ar fi suficienta. Cine sa cera validarea popririi? Cineva caruia ii cer o adeverinta din care sa rezulte urmeaza o alta forma de invatamant, iar el imi raspunde n-am de unde pentru ca nu mai urmez?
In aceasta situatie trebuie sa studiati ordonanta de infiintare a popririi, deoarece in continutul sau trebuie sa se mentionaze perioada de timp pina la care se va efectua aceea retinere din salariu. Aceasta se va corobora cu hotarirea judecatoreasca prin care angajatul dvs. a fost obligat la plata pensiei de intretinere in favoarea minorului, unde se mentioneaza clar intinderea sau perioada de aplicabiliatte a obligatiei de intretinere. Daca minorul a devenit major, dar totus urmeaza o forma de invatamint angajatul dvs. va avea in continuare obligatie de intretinere, dar nu dupa implinirea virstei de 25 de ani ATENTIE LA CNTINUTUL HOTARIRII JUDECATORESTI.
Pensia alimentara dupa 18 ani
buna ziua,sotul meu are o fica dintr-o casatorie anterioara care a implinit 18 ani in 20 martie 2011,as dorii sa-mi spuneti in ce conditii este obligat in ... (vezi toată discuția)