avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie de intretinere pana la terminare studiilor!
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie de intretinere pana la terminare studiilor!

Buna ziua!
Firma mea are un angajat care este obligat la plata pensiei de intretinere pentru fica sa pana la terminarea studiilor. Totodata exista o infiintare de poprire din veniturile lunare pe care eu anagajator ii retin din salar. Angajatul mi-a spus ca fica ei a implinit 19 ani si nu mai urmeaza nici o forma de invatamant. Eu ca firma ce pot sa fac? Ajunge o declaratie notariala de la fata in care declara ca nu mai urmeaza studii sau trebuie sa-i trag din salar pana imi aduce o hotarare judecatoreasca de sistare a pensiei de intretinere?
Cel mai recent răspuns: tudorioan , utilizator 18:05, 8 Septembrie 2009
Chiar si cei care urmeaza o forma de invatamant la ID pot sa beneficieze de pensie de intretinere. Nicaieri nu se specifica ca acestia nu ar putea beneficia.
Cat priveste problema pensiei de intretinere prezentata de user, consider ca este necesar sa se adreseze instantei de judecata cu o cerere privind sistarea platii pensiei de intretinere. Si in baza hotararii judecatoresti definitive si irevocabile sistati plata.
Ultima modificare: Luni, 7 Septembrie 2009
Rodica Ciobanu, Avocat
#-o

S-o luam altfel:

In afara de grija de a nu lasa drumurile tribunalelor fara oameni, are cineva si vreun argument pentru care declaratia (la care refera autorul topicului) nu ar fi suficienta?
romascanu, moderator
In hotararea judecatoreasca exista un termen:"....pana la sistarea/terminarea studiilor".
Consider ca nu mai este necesara o hotarare judecatoreasca de sistare a pensiei de intretinere in conditiile in care fetita majora de asta data, da o declaratie notariala prin care ii aduce la cunostinta tatalui si societatii angajatoare a tatalui ca " a sistat studiile" si pe cale de consecinta solicita si sistarea platii pensiei de intretinere.
art.107 alin.2 C.fam.:"In caz de neintelegere, intinderea obligatiei de intretinere datorata de parintii minorului, felul si modalitatile executarii....., se vor stabili de catre instanta judecatoreasca, cu ascultarea autoritatii tutelare."
Daca pentru situatia in care atunci cand "partile nu se inteleg" se apeleaza la instanta, per a contrario, cand partile se inteleg cu privire la acest aspect, nu inteleg logica: de ce sa ajunga in instanta?; "si care ar fi sanctiunea?"
Iuliana Cermak, Avocat
romascanu a scris:

Slava Domnului! Iata ca mai e cineva care imi sustine punctul de vedere.

Mai fratilor:
1. Intrebarea este pusa de un ANGAJATOR (daca intrebarea era pusa de salariatul care nu putea sa-si convinga altfel angajatorul, eu insami i-as fi spus: "dai in cap" cu o hotarare de sistare, pentru ca alta varianta nu ai de al convinge pe cel pe care nu-l conving decat argumentele lui)
2. Daca angajatorul e luminat si se pare ca (sau cel putin asa pricepu-i eu) ar fi pe cale sa/ar fi posibil sa obtina o declaratie scrisa din partea CREDITORULUI obligatiei de intretienere care sa arate ca s-a indeplinit conditia de TERMINARE a studiilor...

...Atunci:
- de ce trimiteti debitorul (tatal) sa obtina in instanta in contra creditorului (fiica)ceea ce ar putea obtine si intelegandu-se ca oamenii? Adica constatarea terminarii studiilor?
Eu asta nu pricep !!

Daca in dispozitivul hotararii scrie ceva in sensul ca, va plati pensie de intretinere pana la terminarea studiilor si hotararea s-a dat ulterior majoratului este obligatorie fara doar si poate o hotarare judecatoreasca de sistare a pensiei de intretinere.
Notarul public nu are competenta instituita prin lege de a constata ca hotararea judecatoreasca trebuie sa isi inceteze efectele.
Poate sa existe si ipoteza unei intelegeri frauduloase care trebuie verificata de instanta de judecata, ceea ce notarul iarasi nu are competenta instituita prin lege de a verifica.

Daca hotararea a fost data in minorat atunci se poate discuta despre o simpla dovada notariala sau chiar atestata de avocat conform legii.
Spre exemplu, ( fara legatura concretat cu speta expusa) o dovada in sensul ca minora a implinit 18 ani, un certificat de nastere legalizat la notar.

avocat Claudiu Lascoschi
Daca creditorul pensiei de intretinere intelege sa renunte la acesta, chiar si o declaratie notariala din partea sa, care in prezent este major si intelege implicatiile acestei renuntari, este suficienta pentru sistarea retinerilor salariale. Doar in situatia in care in dispozitivul hotararii se stabilea obligarea la plata pensiei de intretinere pana la terminarea studiilor, iar beneficiarul pensiei nu isi mai continua aceste studii, tatal se poate adresa instantei cu o cerere de sistare a platii pensiei de intretinere facand dovada ca beneficiarul pensiei nu mai urmeaza o forma de invatamant sau nu este staruitor in continuarea studiilor (Decizia de indrumare nr. 2/1971 a Plenului Tribunalului Suprem)

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara major caloian caloian Platesc copilului o pensie alimentara ,lunar,suma ce se opreste pe statul de plata cf.unei hotarari judecatoresti din 2009.Numai ca fata a terminat ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara si dupa majoratul copilului cat timp acesta este inca la scoala YES YES Fica mea mai mare a implinit in iunie 18 ani si mai are de studiat inca 3 ani la liceu si probabil daca va dori,mai departe la colegiu sau universitate 3 sau 4 ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara dupa 18 ani buna ziua,sotul meu are o fica dintr-o casatorie anterioara care a implinit 18 ani in 20 martie 2011,as dorii sa-mi spuneti in ce conditii este obligat in ... (vezi toată discuția)