avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 682 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Restante, executare
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Restante, executare

Buna ziua!Sunt locatara intr un bloc cu 4 etaje si avem o mare problema.Un locatar are o restanta de peste 20.000lei(mentionez ca apartamentul respectiv se afla in executare silita de vreo 2 ,3 ani,perioada in care vecinul nu a platit deloc datoriile fata de asociatie) si din aceasta cauza agentul termic a fost oprit in tot blocul.Presedintele de asociatie spune ca nu poate sa faca nimic impotriva vecinului pentru ca oamenilor din comitetul executiv le este frica sa semneze darea in judecata a persoanei respective.Ce putem face noi ceilalti locatari?Si ce se poate face legal ca datoria respectiva sa nu fie suportata de catre locatari ca ;;pierdere financiara;;.Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 15:33, 20 Ianuarie 2017
Daca se afla in executare silita de catre un creditor (banca) iar asociatia nu a facut niciun demers pentru recuperarea datoriei atunci in cel mai probabil datoria nu va mai fi recuperata.

In cazul in care cei alesi in comitet refuza semnarea plangerii impotriva datornicului acestia pot fi facuti raspunzatori de prejudiciul cauzat celorlalti proprietari prin neindeplinirea atributiilor prevazute in legea 230/2007 si hg 1588/2007.

Art. 30
(1) Comitetul executiv, reprezentat de presedintele asociatiei de proprietari, are urmatoarele atributii:
h) isi asuma obligatii, in nume propriu sau in numele proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari, privind interesele legate de cladire;
i) initiaza sau apara in procese, in nume propriu sau in numele proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari, interesele legate de cladire;

Prin interese legate de cladire se poate intelege si plata facturilor catre furnizori.

Art. 31
(1) Presedintele asociatiei de proprietari reprezinta asociatia in derularea contractelor si isi asuma obligatii in numele acesteia. El reprezinta asociatia de proprietari in relatiile cu tertii, inclusiv in actiunile initiate de asociatie impotriva unui proprietar care nu si-a indeplinit obligatiile fata de asociatie sau in procesele initiate de un proprietar care contesta o hotarare a adunarii generale a proprietarilor.

Art. 32
(2) Pentru neindeplinirea atributiilor ce le revin, membrii comitetului executiv, inclusiv presedintele asociatiei de proprietari, raspund personal sau in solidar, dupa caz, in fata legii si a proprietarilor pentru daunele si prejudiciile cauzate proprietarilor in mod deliberat.

Art. 56
(1) Constituie contraventii urmatoarele fapte:
b) neindeplinirea atributiilor de catre presedinte, membrii comitetului executiv, cenzori, administrator de imobil;
(2) Contraventiile prevazute la alin. (1) se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
a) faptele prevazute la lit. a) , b) si c) se sanctioneaza cu amenda de la 500 lei la 3.000 lei;
(3) Sanctiunile pentru contraventiile prevazute la alin. (1) lit. a) -e) se aplica persoanelor fizice constatate vinovate, iar cea prevazuta la alin. (1) lit. f) functionarilor publici sau personalului angajat al autoritatilor publice, inclusiv personalului regiilor ori societatilor furnizoare de servicii de utilitati publice.
(4) Constatarea contraventiilor prevazute de prezenta lege, facuta la sesizarea oricarei persoane interesate, precum si aplicarea sanctiunilor corespunzatoare se fac de catre persoanele imputernicite de Inspectoratul de Stat in Constructii si de Ministerul Internelor si Reformei Administrative, de primari sau de imputernicitii acestora.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renuntare la functia de presedinte de asociatie tiberiu8mai tiberiu8mai Va rog sa-mi spuneti cum un presedinte de asociatie poate sa ,,scape\\" de acesta functie cel mai simplu si repede ? Un presedinte de asociatie daca refuza ... (vezi toată discuția)
Buget de venituri si cheltuieli mirceatintisan mirceatintisan Buna ziua! Ce lege, eventual articol reglementeaza obligatia de a avea \"buget de venituri si cheltuieli\" intr-o asociatie de proprietari? Ce sanctiuni poate ... (vezi toată discuția)
Lipsa calitate reprezentant Sever Simion Sever Simion Buna ziua, Cu ce argumente ar putea veni cineva ca eu nu am calitate reprezentant sa semnez o cerere de chemare in judecata ca presedinte de asociatie de ... (vezi toată discuția)