avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 414 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Victima accident rutier, cheltuieli de spitalizare ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Victima accident rutier, cheltuieli de spitalizare foarte mari

Buna seara,
Sunt victima unui accident auto, produs pe timp de noapte prin tamponarea unui autovehicul cu o caruta nesemnalizata corespunzator, eu fiind pasager in caruta.
Accidentul a avut loc in data de 31/10/2016.
Am suferit rani la cap si o fractura deschisa de tibie si peroneu care a necesitat operatie si fixarea unei tije. Ulterior am mai suferit doua interventii chirurgicale.
Prima perioada de spitalizare a fost de 30 zile, iar a doua de 10 zile.
Daca nu fac plangere penala impotriva vinovatilor (politia a stabilit culpa comuna – a soferului si a carutasului), Casa de Asigurari de Sanatate poate cere ca si cheltuielile de spitalizare sa fie suportate de mine? Dar daca fac plangere penala, cine va suporta toate cheltuielile? Din deconturile pe care le-am cerut de la spital rezulta o suma foarte mare pe care eu nu o pot suporta – aproximativ 60000 ron. Nu cred ca este corect ca eu sa platesc aceste cheltuieli deoarece eu am fost doar pasager in caruta si nu am contribuit cu nimic la producerea acestui accident.
Eu nu as dori sa fac plangere penala impotriva nimanui, dar daca legea ma obliga …ma supun.
Ce se intampla cu o persoana care nu are bani sa plateasca un avocat sau pur si simplu nu stie ca poate suporta cheltuilile de spitalizare din buzunarul propriu fara a avea o implicare directa in producerea accidentului?
Va rog sa ma indrumati in luarea unei decizii, deoarece la sfarsitul lunii Ianuarie 2017 expira termenul de 90 de zile de la producerea accidentului si nu mai pot face nimic.
Va multumesc,
Maria
Cel mai recent răspuns: Floriboldea , utilizator 01:47, 4 Iunie 2018
Laszlo21 a scris:

Qubik a scris:

Exista Fondul pentru protectia victimelor strazii si va puteti adresa lor pentru acoperirea cheltuielilor.

FPVS nu are nici o raspundere in aceasta speta!
" In calitate de Organism de plata a despagubirilor, FPVS intervine în interesul persoanelor păgubite în urmatoarele conditii:

garantează, în condiţiile legii, despăgubirea persoanelor care au suferit prejudicii în urma unor accidente produse de autovehicule neasigurate sau neidentificate;
despăgubeşte persoanele prejudiciate dacă acestea nu sunt despăgubite de cei care le-au prejudiciat;
dacă accidentul cauzator de prejudicii a fost provocat de un vehicul neasigurat RCA, FPVS garantează şi plăteste despăgubiri atât pentru daune materiale cât şi pentru vătămări de persoane şi decese;

Deci cheltuielile vor fi suportate de sofer si carutas, in cazul in care este culpa comuna.
In afara de cele aratate mai sus, dumneavoastra in calitate de persoana nevinovata, vatamata, aveti dreptul la despagubiri morale si materiale, tot de la asiguratorul RCA si de la carutas, tot in cazul in care culpa va fi comuna.

Căruțele nu sunt asigurate RCA deci ar putea fi invocat FPVS.
Cât priveste culpa căruțașului este clar însă în ceea ce privește culpa conducătorului auto sunt chestiuni de discutat pe care poliția nu le poate lămuri decât după o expertiză criminalistică a accidentului rutier.
Pana la inceperea cercetarii judecatoresti - in cazul in care s-a ajuns la inculparea si trimiterea in judecata a persoanelor vinovate de producerea accidentului - va puteti constitui parte civila si cere daune materiale si morale. Asta inseamna pana la mometul la care se da citire rechizitoriului. Daunele materiale trebuie sa le probati cu inscrisuri (chitante, facturi, etc.) si cu martori. Daunele morale le cuantificati dvs. in functie de prejudiciul suferit (durere, incapacitate de munca, invaliditate, prejudiciu de agrement, etc.). In principiu, daunele sunt platite de asigurator, pentru vinovatul care a avut asigurare si de catre persoana vinovata insasi, daca nu a existat asigurare (in cazul dvs., carutasul). Cel mai probabil s-a ajuns la o culpa comuna fiindca si soferul auto a incalcat vreo regula de circulatie.
Daca sunteti asigurata si tratamentele primite in perioada de spitalizare sunt acoperite de casa de asigurari, nu aveti nici o problema; oricum, spitalul se va constitui parte civila impotriva vinovatilor si nu a dvs.
Nu vi s-a pus in vedere/nu ati fost intrebata daca doriti sa faceti plangere? Cand ati dat declaratie la politie, ce v-a intrebat?
Qubik a scris:

Laszlo21 a scris:

Qubik a scris:

Exista Fondul pentru protectia victimelor strazii si va puteti adresa lor pentru acoperirea cheltuielilor.

FPVS nu are nici o raspundere in aceasta speta!
" In calitate de Organism de plata a despagubirilor, FPVS intervine în interesul persoanelor păgubite în urmatoarele conditii:

garantează, în condiţiile legii, despăgubirea persoanelor care au suferit prejudicii în urma unor accidente produse de autovehicule neasigurate sau neidentificate;
despăgubeşte persoanele prejudiciate dacă acestea nu sunt despăgubite de cei care le-au prejudiciat;
dacă accidentul cauzator de prejudicii a fost provocat de un vehicul neasigurat RCA, FPVS garantează şi plăteste despăgubiri atât pentru daune materiale cât şi pentru vătămări de persoane şi decese;

Deci cheltuielile vor fi suportate de sofer si carutas, in cazul in care este culpa comuna.
In afara de cele aratate mai sus, dumneavoastra in calitate de persoana nevinovata, vatamata, aveti dreptul la despagubiri morale si materiale, tot de la asiguratorul RCA si de la carutas, tot in cazul in care culpa va fi comuna.

Căruțele nu sunt asigurate RCA deci ar putea fi invocat FPVS.
Cât priveste culpa căruțașului este clar însă în ceea ce privește culpa conducătorului auto sunt chestiuni de discutat pe care poliția nu le poate lămuri decât după o expertiză criminalistică a accidentului rutier.

FPVS nu mai exista. Va fi doar un accesoriu al BAAR, cf. noilor dispozitii legale. Nu va mai avea calitate procesuala. Deocamdata situatia este incerta insa rezultatul final acesta este. Deci, in cazul in care se va incadra la una din situatiile prevazute de lege - indiferent de data producerii accidentului, avand in vedere ca FPVS se dizolva si, deci, nu va mai exista ca entitate de sine statatoare - va fi chemat in proces BAAR.
@Zoya, chiar daca victima este asigurata cheltuielile de spitalizare se solicita de catre spital in primul rand victimei si abia apoi celui vinovat in cadrul unui proces civil.
Caruta nu este un autovehicul! Citit cu mai mare atentie cand intervine FPVS-ul.

Ceea ce priveste cheltuielile, intradevar spitalul in majoritatea cazurilor cer cheltuielile de la victime, zic eu nelegal, deoarece cum am mai specificat mai sus, cheltuielile sunt suportate de cel care a provocat, dar spitalul nu are de unde sa aiba cunostiinta de cauza cine este vinovat. In asemenea situatii cel mai OK este ca victima sa instiinteze spitalul despre dosarul penal si/sau identitatea celui vinovat.

Alte discuții în legătură

Accident auto, vinovatul fără rca. ce altă opțiune am să recuperez dauna în afară de instanța civilă? Constantin Teodor Constantin Teodor Mi-am găsit mașina lovită rău în parcare. Vinovatul a fugit dar l-am găsit. Nu are RCA. Ce altă opțiune am să recuperez daună în afară de ... (vezi toată discuția)
Accident auto cu masina fara rca leorot leorot Buna seara, Am fost lovit de o masina care nu mi-a acordat prioritate. Masina este pe o firma si nu avea rca valabil. Am mers la politie si am dovada de ... (vezi toată discuția)
Daune merfea merfea Buna ziua!...am si eu o problema...am avut un accident rutier din cauza unei carute, pe un drum european, carutasul a murit iar familia lui e foarte saraca..nu ... (vezi toată discuția)