avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 369 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... calcul caldura la pausal
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

calcul caldura la pausal

Buna ziua,
Locuiesc intr-un bloc cu 5 scari, unde scarile A,B si C au un bransament de caldura si scarile C si D alt bransament.
Sunt singurul apartament la pausal din primul bransament , adica cel care cuprinde primele 3 scari. Diferenta de caldura , adica ,, pierderi'' cum spune Administratorul o suport eu.
Intrebarea: Nu era normal ca fiecare scara sa fie contorizata separat, adica un bransament pe fiecare scara?
Ce inseamna ,, pierderi'' intrucat un apartament contorizat pleteste, cel mai mult intr-o luna , in jur de 300 de lei, fara a opri caloriferele iar la mine 700 de lei , asta inseamna ca el a avut sa zicem o temperatura de 30 grade si eu 70 grade?#-o
Am cerut explicatii administratorului si mi sa raspuns in scris ca pentru pausal nu exista formula de calcul si atunci alta intrebare, DE CE mi se percepe tarif pentru calcul caldura de 3 ori mai mare decat un contorizat?
Cel mai recent răspuns: agr , utilizator 23:51, 31 Martie 2018
Buna seara, Sunt un propietar care se confrunta cu o problema destul de grava. Spun acest lucru deoarece presedintele si administratorul incalca legistaltia in vigoare in modul de aprobare si intocmire a documentelor.
Situatia despre care vom discuta este urmatoare:
• Bloc de 4 etaje cu 20 de apartamente.
• Bloc fara repartitoare de caldura (nu au existat niciodata), pana acum doua luni caldura se platea in sistem pausal.
• Masuratori SET (suprafata echivalenta termic) doar in 14 apartamente + coloane pe verticala. 2 apartamente debransate de la sistemul de caldura centralizat. Nu au fost masurate conductele din subsol si un calorifer aflat pe casa scari.
• Bloc reabilitat termic partial
• Apartamentul de care vom discuta are calorifere din fonta de cand a fost construit blocul si nu are efectuata masuratoare de SET.

Voi incerca sa punctez fiecare intrebare si sa explic mai exact fiecare situatie, in speranta unui raspuns cat mai clar.
1. Calcularea SET-ului – Cum poate dovedi firma care masoara caloriferele, ca SET-ul este mai mare sau mai mic decat SET-ul din proiect? {EX: Documentele care au stat la baza proiectari nu mai exista si sunt foarte importante pentru ca trebuie sa se cunoasca materialele si modul cum a fost construit blocul. Daca consideram ca in bloc sunt 2 apartamente la fel, dar unul izolat termic si unul nu, cu siguranta apartamentul neizolat v-a consuma mai multa caldura, dar vom plati la fel pentru ca avem acelasi SET.
2. Calcularea caldurii pe fiecare apartament – Cine este OBLIGAT sa faca calculul sumei de plata pentru caldura, firma care a executat masuratorile fiind autorizata sau administratorul? {Situatie: Firma autorizata nu a avut contract decat pentru masuratori si nici nu suntem obligati sa incheiem un alt contract deoarece nu exista repartitoare de caldura. Administratorul are 10 clase}
3. Cine stabileste modul de calcul (pausal sau dupa datele furnizate de firma autorizata) intr-o asociateie de bloc – Presedintele blocului impreuna cu o persoana din consilul exacutiv, sau prin votul majoritar al adunari propietarilor (jumatate plus unul)?
4. Calcul diferential a intretinerii – este posibil sa calculezi intretinerea intr-un bloc dupa doua legi diferite? {EX: exista doar un contor/debitmetru care masoara caldura, iar repartitia ei se face in doua moduri diferite, pausal si dupa SET.
Concluzie:
Fata de cele mentionate mai sus in lista de plata pentru intretinere apare urmatoarea situatie:
1. Apartamentele in care a fost masurat SET-ul, folosesc pentru calcul calduri un indicator oferit de firma autorizata.
2. Apartamentele debransate de la caldura nu platesc nimic.
3. Apartamentele in care NU s-au facut masuratori de SET, platesc dupa suprafata utila a apartamentului. In consecinta acestia platesc toata valoarea ramasa in care sunt incluse tevile din subsol si caloriferul aflat pe casa scari.

Mentionez ca toate aceste calculi sunt facute de administrator, iar cand i-am prezentat Ordin-ul 343/2010, privind modul de calcul, a spus ca el nu stie astfel de calcule (normal daca are doar 10 clase).

Sper sa ma ajutati sis a-mi dati un sfat fata de cele mentionate mai sus. Imi cer scuze daca nu am fost destul de explicit in aceste randuri, dar nu stiu cum sa procedez in continuare, iar daca este ceva neclar va rog sa-mi adresati orice intrebare.
Multumesc

cyan a scris:

Cakculul ptr contorizati se face automat printr-un soft specializat iar ptr necontorizati trebuie sa isi puna creierul la contributie. Iar daca au nevoie de 3 creiere atunci se justifica tarful triplu. Unul scrie, al 2 lea calculeaza iar al 3 lea verifica primele 2.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata caldurii in apartament nelocuit cu repartitoare DEXX DEXX Buna ziua, Am avut in proprietate un apartament in bloc pana la data de 21.12.2012. Imobilul avea repartitoare de caldura cu exceptia unui singur calorifer ... (vezi toată discuția)
Intretinere- suma exagerata IoanGRG IoanGRG buna ziua, am o problema cu administratora si calculele ei de intretinere. Pe scurt: blocul are 2 aripi: aripa E compusa din apartamente de 2 si 3 camere si ... (vezi toată discuția)
Repartitoare caldura + sistem pausal flavius1990 flavius1990 Buna ziua, Stau impreuna cu mama intr-un apartament cu 3 camere intr-un bloc cu 2 scari. Problema mea este urmatoarea: In urma cu aproximativ 7 ani s-a ... (vezi toată discuția)