avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 158 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... deducere asigurare
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

deducere asigurare

Am incheiat anul acesta o POLITA DE ASIGURARE DE VIATA LEGATA DE FONDURI DE INVESTITII - Tarif Z10R (asigurare + economisire) si mi s-a spus ca primele platite sunt deductibile in limita a 400 euro / anul 2009.
Este adevarat ?
Sau numai pensiile private beneficiaza de aceasta deductibilitate ?
Multumesc !
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 17:53, 10 Septembrie 2009
In Codul Fiscal avem la:
ART. 48 Reguli generale de stabilire a venitului net anual din activitati independente, determinat pe baza contabilitatii in partida simpla [...]
(5) Urmatoarele cheltuieli sunt deductibile limitat: [...]
g) contributiile efectuate in numele angajatilor la fonduri de pensii facultative, in conformitate cu legislatia in vigoare, in limita echivalentului in lei a 400 euro anual pentru o persoana;
h) prima de asigurare voluntara de sanatate, conform legii, in limita echivalentului in lei a 250 euro anual pentru o persoana; [...]

Aici este vorba de cheltuielile deductibile la calculul impozitului pe venit in cazul persoanelor fizice care desfasoara activitati independente (persoana fizica autorizata, intreprindere individuala, intreprindere familiala, precum si in cazul profesiilor libere) si este de vorba de sumele platite pentru angajati (acolo unde se pot face angajari, adica la intreprinderea individuala si profesii libere), nu pentru titular; nu este, de asemenea, pomenit nimic de polita de asigurare de viata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

"pensie privata pfa" coltex coltex Va rog sa-mi spuneti daca pensia privata la un PFA taxi este deductibila, adica o pot trece pe cheltuieli in registru? Multumesc. (vezi toată discuția)
Pensii fac. platite de angajator celineceline celineceline Se platesc contributii CAS, CASS și Somaj pentru contributiile la pilonul III achitate de anagajator in numele angajatului ? (vezi toată discuția)
Cheltuieli deductibile Luminita78 Luminita78 Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare: Daca la o firma, patronul vrea sa incheie pentru angajatii sai asigurari de pensii private facultative si ... (vezi toată discuția)