avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1054 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie cu scutire de raport, vanzare catre sot
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie cu scutire de raport, vanzare catre sot

Buna ziua,
Parintii mei mi-au donat in urma cu 28 ani un apartament cu 3 camere,donatie cu scutire de raport, asa cum este trecut in actul de donatie. La data actuala eu pot vinde donatia sotului meu, avand in vedere faptul ca fratele meu sat cu parintii mei, lasandu-i apartamentul lui ?
Vanzarea nu mai este interzisa intre soti, insa acestia trebuie sa aiba regimul separatiei de bunuri altfel nu se poate.
Scutirea de raport este facuta in ceea ce priveste fratele dvs. insa ea poate fi supsusa reductiunii, daac fratele dvs cere acest lucru la moartea parintilor.
Sotul nu are niciun drept daca divortati, insa poate avea dreptul de a mosteni o cota parte din imobil, daca dvs decedati inaintea lui.
Prin faptul ca instrainati imobilul asta nu inseamna ca la decesul parintilor, fratele nu va putea cere reductiunea si dvs sa fiti obligata sa o realizati prin echivalent.
Mai exact ce doriti? spuneti cu cuvintele dvs care va sunt temereile.
Temerile sunt prin faptul ca, sunt casatorita de 27 ani cu sotul meu, iar in caz de deces, acesta nu ar beneficia de apartament, in dauna fratelui meu. Mentionez ca am doi copii majori.
Lasati prin testament copiilor nuda proprietate si drept de uzufruct viager sotului, asta daca vreti sa aveti siguranta ca sotul va sta acolo pana moare, ca nu isi cer copiii partea.

Oricum ar fi , si daca nu faceti nimic, fratele nu va mosteneste, pt ca e inlaturat de copii dvs. Asa ca oricum ap va fi mostenit de sot in cota de 1/4 si copii, 3/4.
Ultima modificare: Miercuri, 25 Ianuarie 2017
gi-jane2, moderator
Va faceti griji inutil daca si fratele a primit un imobil si daca acesta acopera macar rezerva lui dupa parinti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire apartament hellena_21 hellena_21 Buna ziua Va rog sa ma ajutati sa lamuresc urmatoarea situatie: Parintii mei doresc sa imi lase mostenire un apartament. Fratele meu a fost de acord sa ... (vezi toată discuția)
Donatie catre mostenitor mariusdd mariusdd Buna ziua, Parintii sotiei mele detin un apartament impreuna(actul este pe numele amundorura). As dori sa stiu daca ar fi posibila cedarea(donarea)partii ... (vezi toată discuția)
Donatie intre frati mariaxxx mariaxxx Buna ziua. Vreau sa cumpar un imobil de la fratele meu (imobil pe care fratele l-a dobandit prin donatie de la parintii nostri, suntem 2 frati). Fratele este ... (vezi toată discuția)