avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 225 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... exceptia de neexecutare a contractului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

exceptia de neexecutare a contractului

Exceptia de neexecutare a contractului sau executare defectuoasa poate fi ridicata si la un termen ulterior, daca nu a fost invocata prin intampinare?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:04, 8 Septembrie 2009
In opinia mea, poate fi invocata oricand.
Exceptia de neexecutare (exceptio non adimpleti contractus) poate fi invocata pana la executarea obligatiei corelative.
Invocarea de catre o parte a neexecutării contractului de către cealalta parte într-un litigiu privind obligaţii sinalagmatice nu constituie o excepţie procesuală în adevăratul sens al cuvântului şi al legii – art.136 şi art.137 Cod procedură civilă – ci doar un mijloc de apărare care priveşte şi pune în discuţie fondul dreptului dedus judecăţii. Ca atare neexecutarea contractului, întemeiată pe principiul reciprocităţii şi interdependenţei obligaţiilor contractuale, nu este nicio excepţie de procedură propriu-zisă şi nicio excepţie de fond, în sensul legii ci doar un mijloc de apărare pe care o parte, de regulă, pârâtul, îl poate invoca şi asupra căruia instanţa se pronunţă pe baza probelor administrate în cauză.
ok, dar poate fi invocata si in cursul procesului, dupa ce s-a depus intampinarea (au trecut vreo 4,5 termene)? problema e ca apararea noastra initiala a fost cam subrezita printr o expertiza. Putem sa o invocam acum? Putem sa o sustinem, daca ar putea fi admisa.
O puteti invoca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pact comisoriu vs exceptia de neexecutare Woland Woland Am un contract sinalagmatic intre A si B in care este inserat un pact comisoriu de gradul 4 in favoarea lui A (daca B nu isi indeplineste obligatiile in termen ... (vezi toată discuția)
Problema chirie instalatie say say Voi cita prevederile unui contract pentru a fi cat mai exact: Obiectul prezentului contract il reprezinta inchirierea unei instalatii de ..........., ... (vezi toată discuția)
Speta civil CI Ioana Butan CI Ioana Butan s-a incheiat un contract de furnizare a unui echipament intre x si y. furnizorul x la termenul prevazut pt livrare solicita prelungirea termenului motivand ca ... (vezi toată discuția)