avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cand trebuie depus dosarul de pensionare?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cand trebuie depus dosarul de pensionare?

O persoana indeplineste conditiile de pensionare in Mai 2017.
Cand poate sa depuna dosarul de pensionare?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 15:34, 29 Ianuarie 2017
Legea 263/2010
art.103
...
(2) Cererea de pensionare, împreună cu actele prin care se dovedeşte îndeplinirea condiţiilor prevăzute de prezenta lege, se depune, începând cu data îndeplinirii acestor condiţii, la casa teritorială de pensii competentă, în a cărei rază domiciliază persoana. ....
...

Norme de aplicare a Legii nr.263/2010
art.74
(1) Cererea de pensionare, însoţită de actele doveditoare, se depune la casa de pensii competentă teritorial în funcţie de domiciliul solicitantului, începând cu data îndeplinirii condiţiilor de pensionare.
.....
Ultima modificare: Vineri, 27 Ianuarie 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Persoana pentru care întrebați îndeplinește condițiile pentru a beneficia de pensie în ziua x din mai 2017. Prima zi în care poate să depună cererea privind acordarea unei pensii și actele este ziua x. Întrucât pensia este un drept nu o obligație, ea poate să depună dosarul și ulterior zilei x, însă în această situație drepturile de pensie vor fi stabilite începând cu data depunerii dosarului la casa de pensii. Depunerea cererii privind acordarea pensiei anterior zilei x va avea ca efect respingerea acesteia.

Dacă ziua x coincide cu o zi de sărbătoare legală, de repaus săptămânal sau când serviciul este suspendat, cererea de pensionare, împreună cu actele necesare, se poate depune în prima zi lucrătoare ce urmează, fiind considerată depusă în termen (adică este considerată a fi depusă în ziua x).
Legea prevede ca depunerea dosarului sa se faca asa cum v-a raspuns d-na Gabriela Pintea, dar majoritatea caselor nu resping dosarul daca e depus cu 4 -5 zile inainte de indeplinirea conditiilor de pensionare. Intrebati la ghiseul de relatii cu publicul de la casa de pensii.
Raspunsurile sunt pe masura asteptarilor mele si ma fac sa ma intorc in timp cu aproape 9 ani, cand intrand pe forum cu o intrebare asemanatoare, dna Gabriela Pintea parca m-ar fi luat de mana, lamurindu-ma cu asupra de masura cum statea treaba cu nedumerirea mea. :bow:

Mai am o intrebare de pus:
- ziua x la ce se refera? zi de nastere sau prima zi de munca?
Revin, cred ca e vorba de data nasterii: femeie - 22.10.1956

Alte discuții în legătură

Viitor pensionar bunica1 bunica1 Din dec. 2008 am fost disponibilizata si ptr. ca stiam ca nu mai am mult pana voi putea iesii la pensie limita de varsta , am luat CM._ ... (vezi toată discuția)
Data deschiderii drepturilor de pensie sch sch Persoana X indeplineste conditiile de pensionare la limita varsta incepand cu data de 23 mai .Isi va continua activitatea, la acelasi loc de munca, pa baza ... (vezi toată discuția)
Modificare data pensionare andreicristianstoica andreicristianstoica Buna ziua, tatal meu a depus o cerere de pensionare pentru limita de varsta in data de 6.11.2014(data la care avea varsta de 58 ani, 11 luni si 2 zile).Conform ... (vezi toată discuția)